Пояснювальна записка

до проекту рішення Харківської обласної ради

Про затвердження регіональної Стратегії «Екологія Харківщини»

на 2016 - 2020 роки

 

1.  Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект регіональної Стратегії «Екологія Харківщини» на 2016 – 2020 роки розроблено з метою покращення існуючого стану навколишнього природного середовища Харківської області та визначення пріоритетних напрямів, відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року № 385 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року», постанови Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року № 932 «Про затвердження Порядку розроблення регіональних стратегій розвитку і планів заходів з їх реалізації, а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених регіональних стратегій і планів заходів», керуючись основними положеннями Стратегії розвитку Харківської області на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від 05 березня 2015 року № 1151-VІ.

 

2. Цілі і завдання прийняття акта

У зв’язку зі зміною внутрішніх та зовнішніх умов розвитку України, а також доцільністю розробки нового стратегічного документу, що відповідає європейським стандартам, постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 385 затверджена Державна стратегія регіонального розвитку на період до 2020 року.

В рамках вищевказаної Державна стратегія регіонального розвитку на період до 2020 року в області затверджена Стратегії розвитку Харківської області на період до 2020 року (рішення обласної ради від 05 березня 2015 року № 1151-VІ).

Стратегія розвитку Харківської області на період до 2020 року є проекцією державних та загальноєвропейських підходів до конкретного регіону – Харківщини. Вона визначає стартові позиції області, а також систему пріоритетів, які мають вирішальну роль у забезпеченні цільового сценарію розвитку області.

Також, існує необхідність докорінного перегляду ідеології формування регіональної Стратегії. Це зумовлено наступним: в умовах складної економічної ситуації виникає необхідність у визначенні пріоритетів розподілу ресурсів і концентрації їх у тих галузях, що зможуть забезпечити найкращий результат у найкоротші терміни, а також довгостроковий і комплексний вплив на розвиток економіки регіону.

 

3. Загальна характеристика та основні положення акту

Стратегія затверджується рішенням сесії Харківської обласної ради.

Метою Стратегії є забезпечення екологічної безпеки як основи системного розвитку регіону. У розділах Стратегії здійснено аналіз поточної ситуації у сфері екології в Харківській області, визначено завдання Стратегії. Стратегія охоплює наступні напрями: поводження з відходами, раціональне використання природних ресурсів, альтернативної енергії як предмета зменшення впливу на навколишнє середовище, тощо.

 

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

У відповідній сфері діє:

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

постанова Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 385 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року»;

постанова Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року № 932 «Про затвердження Порядку розроблення регіональних стратегій розвитку і планів заходів з їх реалізації, а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених регіональних стратегій і планів заходів»;

Стратегія розвитку Харківської області на період до 2020 року, затверджена рішенням обласної ради від 05 березня 2015 року № 1151-VІ.

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття рішення не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

 

 

 

 

Директор Департаменту

екології та природних ресурсів

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                                          А.О. Тимчук