Пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради

 

«Про перейменування Комсомольської селищної ради Зміївського району Харківської області»

 

         Постійною комісією обласної ради  з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю спільно з управлінням правового забезпечення, природокористування та земельних відносин виконавчого апарату обласної ради було розглянуто листа, який надійшов від Комсомольської селищної ради, щодо перейменування  Комсомольської селищної ради  Зміївського району  Харківської області.

        09 жовтня 2015 року відбулися громадські слухання Комсомольської селищної територіальної громади з питання «Про перейменування населеного пункт смт Комсомольське», на якому більшість присутніх висловилася за залишення населеному пункту смт Комсомольське назви смт Комсомольське.

        Верховна Рада України прийняла постанову від 04 лютого 2016 року № 984-VIІІ «Про перейменування окремих населених пунктів та районів», відповідно до якої смт Комсомольське перейменовано у Слобожанське.

        Після прийняття зазначеної Постанови депутатами Комсомольської селищної ради було схвалено та направлено звернення до всіх гілок влади щодо порушення прав громадян (рішення Комсомольської селищної ради від 18.02.2016 (VI сесія VIІ скликання)). На адресу Президента України, Верховної Ради України було направлено у формі листа рішучу незгоду територіальної громади проти перейменування селища Комсомольське (3539 підписів жителів Комсомольської ради).  Разом із цим мешканець  смт Комсомольське Ребров О.В. 21 березня 2016 року подав адміністративний позов до Вищого адміністративного суду України про визнання протиправною та скасування Постанови Верховної Ради України від 04 лютого 2016 року № 984-VIІІ «Про перейменування окремих населених пунктів та районів» у частині перейменування селища міського типу Комсомольське Зміївського району Харківської області на селище міського типу Слобожанське.

        На теперішний час засідання суду не відбулося та судом не накладено заборону щодо припинення дій стосовно перейменування.

        Вирішення питання  перейменування сільських, селищних рад віднесено до повноважень обласної ради  відповідно до пункту 26 частини 1 статті 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", п.13 Положення про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затвердженого Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року № 1654-Х. Розглянувши клопотання Комсомольської селищної ради, беручи до уваги постанову Верховної Ради України «Про перейменування окремих населених пунктів та районів» від 04 лютого 2016 року № 984-VIІІ, відповідно до якої смт Комсомольське перейменовано на смт Слобожанське,  ураховуючи відсутність судових приписів з питання перейменування населеного пункту, постійною комісією обласної ради з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю розроблено проект рішення обласної ради «Про клопотання щодо перейменування Комсомольської селищної ради Зміївського району Харківської області».

 

 

 

Голова постійної комісії обласної ради

з правових питань, регуляторної політики,

законності, громадського порядку,

боротьби з корупцією та злочинністю                                       А. Русецький