Паспорт

 

обласної програми «ІТ – Харківщина» на 2016 – 2020 роки

 

1. Ініціатор розроблення Програми: Харківська обласна державна адміністрація.

 

2. Розробник Програми: Департамент масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації та  комунальне підприємством «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ».

 

3. Відповідальний виконавець Програми: Департамент масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації, комунальне підприємство «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ».

 

4. Термін реалізації Програми: 2016 – 2020 роки.

 

5.Обсяги та джерела фінансування Програми:  обласний бюджет, власні  кошти КП «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ», отримані за рахунок прибуткової діяльності підприємства, гранти, інвестиції та інші джерела, не заборонені чинним законодавством України.

 

З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

 

Рішення обласної ради

від 14 квітня 2016 року № 109-VII

(IV сесія VII скликання)

 

 

Обласна програма «ІТ – Харківщина» 
на 2016–  2020 роки

 

 

 

                                               м. Харків

 

1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

У регіональному розрізі, за даними Державної служби статистики України, за дев'ять місяців 2012 року найбільша кількість абонентів мережі Інтернет налічується у м. Києві (32,7%), Одеській (17,6%), Донецькій (6,7%), Дніпропетровській (4,8%), Львівській (4,3%) та Харківській областях (3,4%). На даний час суттєвих змін у сегменті Харківської області не відбулося. 

З вищенаведеного вбачається, що в Харківській області питання щодо створення єдиної телекомунікаційної мережі вирішуються надзвичайно повільно. Про це свідчить зростання робіт з інформатизації, що виконуються у регіонах України окремими  відомствами, операторами  і провайдерами.

Такий стан справ призводить до недостатньо ефективного використання  ресурсів у сфері захисту інформації тощо.

Для усунення зазначених недоліків і проведення заходів щодо інформатизації,  з метою створення ефективної регіональної системи телекомунікацій  відповідно до галузевих та відомчих запитів, беручи до уваги інтереси провайдерів і операторів необхідне прийняття відповідної регіональної програми щодо визначення процесів інформатизації у Харківської області.

Обласна програма «IT – Харківщина» на 2016 – 2020 роки (далі – Програма) визначає шляхи реалізації проблеми й передбачає обласні заходи щодо підтримання та розвитку телекомунікацій у Харківській області для втілення основних принципів діяльності у сфері телекомунікацій.

 

  1. Мета Програми

 

Метою Програми є створення умов для співпраці та узгодженої діяльності органів місцевого самоврядування на території області, підприємств, установ та  організацій, пов'язаної з розвитком телекомунікаційних мереж у Харківській області.

 

  1. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування, строки реалізації Програми

 

З урахуванням технологічних потреб розвитку телекомунікаційних мереж Харківської області, а також можливостей випереджувального використання сучасних і перспективних засобів телекомунікацій, основними шляхами розвитку телекомунікаційних мереж є:

-        створення сучасних широкосмугових мультисервісних транспортних мереж на базі єдиних протоколів, сумісних з Інтернет-протоколами;

-        розвиток широкосмугового абонентського доступу з використанням перспективних технологічних рішень, зокрема волоконно-оптичних  ліній, технологій пасивної оптичної мережі, радіотехнічного доступу, технологій надширокосмугового радіодоступу; 

-        прискорення розвитку телекомунікаційних мереж у сільській місцевості з використанням найбільш ефективних технологій;

-        розвиток та оптимізація всіх елементів телекомунікаційної інфраструктури сегмента Інтернет (у тому числі із системою транзиту Інтернет-трафіку) з метою створення рівних умов для доступу споживачів до Інтернет та забезпечення розвитку інформаційного суспільства на території Харківській області; 

-        створення технічної можливості вибору постачальників телекомунікаційних та інформаційних послуг в телекомунікаційних мережах, запровадження послуги з вибору альтернативних маршрутів та кодів мереж операторів телекомунікацій, зокрема з урахуванням якості надання телекомунікаційних послуг;  

-        забезпечення доступу до послуг, що надаються інформаційно-довідковими службами та службами екстреного виклику, зокрема системою екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112, абонентів телекомунікаційних мереж загального користування;

-        прискорене запровадження радіотехнологій рухомого (мобільного) зв'язку та використання систем абонентського радіодоступу;

-        участь у створенні  супутникової системи зв'язку;

-        забезпечення розвитку мереж загального користування (насамперед телефонної мережі) та мереж рухомого (мобільного) телефонного зв'язку шляхом поступового переходу до мереж наступних поколінь з конвергенцією (взаємопроникненням) інформаційних, мультимедійних, телекомунікаційних та комп'ютерних технологій і послуг. 

Програма розвитку телекомунікаційних мереж повинна базуватися на використанні новітніх технологій, які відповідають міжнародним стандартам, при урахуванні необхідності технологічної взаємодії всіх мереж при наданні телекомунікаційних послуг зв’язку.

Розширення доступу до інфокомунікаційних послуг необхідно розглядати як умову інтеграції Харківської області в український та світовий інформаційний простір і розбудову інформаційного суспільства. У зв'язку з цим слід забезпечити надання відповідної підтримки розвитку Інтернет у Харківській області та стимулювати надання з використанням Інтернет таких послуг: електронна освіта, телемедицина, створення розподілених наукових мереж, електронна торгівля тощо. Значну увагу слід приділяти розвитку всіх елементів телекомунікаційної інфраструктури сегмента Інтернет, що сприятиме розширенню номенклатури послуг та зниженню їх вартості.

Програма реалізовуватиметься упродовж  2016 – 2020 років.

Фінансування Програми здійснюється із обласного бюджету,  а також шляхом залучення власних коштів КП «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ», грантів, інвестицій та з інших джерел, не заборонені чинним законодавством України

 

 

4. Заходи Програми

 

з/п

Назва заходу

Відповідальний за виконання

Джерела та прогноз-ний обсяг фінансу-вання, грн

Терміни виконання, рік

1.

Будівництво і розширення мереж швидкісного передавання даних на базі сучасних пакетних технологій та запровадження технології широкосмугового доступу.

Департамент масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації

спільно з комунальним підприємством «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ»

 

2016 - 2017

2.

Будівництво згідно з вимогами законодавства спеціалізованої високо захищеної інфраструктури накопичення, обробки та розповсюдження в мережі Інтернет інформації системи електронного уряду Харківської області:

 

- визначення місця для будівництва дата-центру з урахуванням всіх спецвимог та потреб.

Департамент масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації спільно з комунальним підприємством «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ»

 

2016 - 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

квітень – червень 2016 року

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2.

 

 

 

 

3.3.

 

 

 

3.4.

 

 

 

3.5.

 

 

3.6.

 

Впровадження електронного урядування в місцевих адміністраціях, органах місцевого самоврядування та на підприємствах,  в установах і закладах, що перебувають: у комунальній власності  територіальних громад сіл, селищ,  міст області;

 у спільній власності територіальних громад сіл, селищ і міст області.

Об`єднання, відповідно до чинного законодавства України в єдину мережу розрізнених мереж передачі даних.

Впровадження єдиного електронного документообігу.

Створення умов для подання електронних петицій.

Формування особистого кабінету мешканця області.

Впровадження ID карток.

 

Впровадження програм з підвищення рівня володіння ІКТ з метою забезпечення комп’ютерної та інформаційної грамотності населення.

Департамент масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації спільно з  комунальним підприємством «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ»

 

 

 

 

2016 - 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 - 2018

 

 

 

 

 

 

 

2016 – 2018

 

 

 

2016 – 2017

 

 

 

2016 – 2019

 

 

 

2016 - 2018

 

 

 

 

2016 – 2019

 

4.

 

 

 

 

4.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.4.

 

Забезпечення систематизації роботи існуючих провайдерів.

 

Розроблення та затвердження примірного положення про порядок розміщення телекомунікаційних мереж, мереж зв’язку та іншого слабкострумового обладнання в житлових будинках, будівлях та спорудах комунальної форми власності (з метою надання методичної допомоги сільським, селищним, міським радам).

 

Надання методичної допомоги щодо визначення тарифів на розміщення телекомуніаційних мереж у житлових будинках, будівлях та спорудах комунальної форми власності.

 

Здійснення моніторингу  розміщення телекомунікаційних мереж у житлових будинках, будівлях та спорудах комунальної форми власності на предмет дотримання встановлених відповідних норм та правил.

Укладання за згодою органів місцевого самоврядування відповідних договорів із усіма суб’єктами господарювання в галузі інформаційних технологій, які використовують комунальну власність для  розміщення телекомунікаційних мереж.

Департамент масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації спільно з  комунальним підприємством «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ»

 

2016 – 2020

 

 

 

 

2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Упродовж дії Програми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 - 2020

 

 

5.

 

 

 

 

5.1.

 

 

5.2.

Створення єдиної геоінформаційної системи (ГІС) регіону.

 

Розроблення положення про ГІС.

Розроблення моделі організації, організаційно-технічне, нормативно-правове, фінансове забезпечення створення й супровід системи .

Департамент масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації спільно з  комунальним підприємством «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ»

 

2016 -2020

 

 

 

 

2016

 

 

2016-2020

6.

 

 

 

6.1.

 

 

 

 

 

6.2.

 

 

 

6.3.

Будівництво системи нагляду та центру моніторингу.

 

Визначення місць установки камер спостереження і інформаційних табличок у регіоні.

 

Будівництво центру контролю і моніторингу.

 

Організація взаємодії між КП і правоохоронними органами з наступним наданням відео трансляції на опорні пункти.

 

Департамент масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації спільно з комунальним підприємством «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ»

 

2016 -2020

 

 

 

2016

 

 

 

 

 

2016 - 2018

 

 

 

2016 - 2018

 

                  

5. Координація та контроль за ходом реалізації Програми

 

Координацію дій щодо виконання заходів здійснює Департамент масових комунікацій  обласної державної адміністрації із залученням КП «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ». Департамент масових комунікацій  обласної державної адміністрації спільно з КП «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ» 1 раз на півріччя інформують Харківську обласну державну адміністрацію та Харківську обласну раду про хід реалізації цієї Програми.

Контроль за виконанням Програми здійснюють Харківська обласна державна адміністрація та  Харківська обласна рада в межах повноважень, визначених чинним законодавством України.

 

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                     В.Коваленко