ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Верховної Ради України та

Кабінету Міністрів України щодо забезпечення лікування пацієнтів із рідкісними захворюваннями з метою виконання Закону України

«Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань»

 

Щороку 28 лютого відзначається Міжнародний день рідкісних (орфанних) захворювань. На сьогодні ідентифіковано близько 8 тис. таких захворювань, з них понад 5 тис. – спадкові. Для цих захворювань характерним є складний хронічний прогресуючий перебіг хвороби, а також формування важких незворотних змін в організмі.

Найбільш поширеними серед цих захворювань на сьогодні є: хвороба Гоше, фенілкетонурія, мукополісахаридоз, гемофілія, муковісцидоз та ін. Питома вага орфанних захворювань, спричинених генетичними факторами, становить до 80 %, а інші 20 % – це хвороби, які мають бактеріальну, вірусну, алергічну природу чи спричинені несприятливими екологічними факторами. Понад 75 % орфанних захворювань діагностують у дітей, 30 % з яких не доживають до 5 років, а 50 % – спричиняють інвалідність.

Програми щодо ранньої діагностики та лікування громадян з рідкісними захворюваннями вже розроблені в країнах ЄС, із прийняттям відповідних законодавчих актів щодо довічного захисту здоров’я цих громадян.

15 квітня 2014 року відповідні зміни були внесені й до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я».

На виконання зазначеного законодавчого акта наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.10.2014 № 778 затверджено перелік рідкісних (орфанних) захворювань, а постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 160 затверджено Порядок забезпечення громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання. При цьому, до переліку рідкісних (орфанних) захворювань, визначених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.10.2014 № 778, увійшла 171 нозологія, на лікування яких, з урахуванням реальної соціально-економічної та політичної ситуації в країні, в місцевих бюджетах різних рівнів запланувати в повному обсязі відповідні видатки, як це передбачається нормами Закону, неможливо.

Разом з тим, Порядком забезпечення громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання, передбачено саме безперебійне і безоплатне забезпечення за рахунок коштів як державного бюджету, так і місцевих бюджетів, з урахуванням їх фінансових можливостей.

Тож, виникає невідповідність - реальні можливості бюджетів усіх рівнів не можуть забезпечити безперебійне і безоплатне лікування хворих на орфанні захворювання, у тому числі за життєвими показниками.

Лише в Харківській області зареєстровано більше 35 000 громадян, що страждають на орфанні захворювання, на лікування яких потрібно більше 500,0 млн грн.

Керівництво області неодноразово зверталось до органів центральної влади з пропозиціями щодо вирішення питання забезпечення громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання, у тому числі шляхом перегляду переліку рідкісних (орфанних) захворювань, зважаючи на реальні можливості державного і місцевих бюджетів, із внесенням відповідних змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 27.10.2014 № 778 щодо певного уточнення та обґрунтованого обмеження вказаного переліку.

Разом з тим, наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30.12.2015 № 919 перелік орфанних захворювань навпаки розширено до 256 нозологій, що суттєво збільшило дефіцит фінансових ресурсів на забезпечення лікування, а також посилило соціальне напруження серед пацієнтів з орфанними захворюваннями та їх рідних.

Враховуючи викладене, звертаємось із наступними пропозиціями щодо вирішення нагальних проблемних питань, що на сьогодні вкрай важливо врегулювати на державному рівні, а саме:

– узгодити перелік орфанних захворювань зі статтею 3 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», визначивши першочерговість забезпечення громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання, з обов’язковим врахуванням реальних можливостей як державного, так і місцевих бюджетів;

– чітко визначити нозології орфанних захворювань, вікові групи пацієнтів та рівні бюджетів, з якого повинно фінансуватись лікування;

– забезпечити своєчасне та повноцінне виконання медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру;

– збільшити фінансовий норматив бюджетної забезпеченості на охорону здоров’я при обрахунку медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Крім того, з метою попередження орфанних захворювань пропонуємо розглянути можливість прийняття відповідних законодавчих актів, спрямованих на проведення обов’язкового селективного скринінгу подружніх пар, забезпечення пренатальної діагностики, та обов’язкового розроблення, затвердження та фінансування Національної програми з удосконалення медико-генетичної допомоги.

Ми не маємо жодного права залишати пацієнтів із орфанними захворюваннями без державної підтримки. Проблема забезпечення цих хворих відповідним лікуванням має бути негайно вирішена на законодавчому рівні.

Просимо підтримати зазначені пропозиції та сприяти внесенню відповідних змін до нормативно-правових актів держави.

 

 

СХВАЛЕНО

рішення обласної ради

від 14 квітня 2016 року № 119-VIІ

(IV сесія VІI скликання)