ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Харківської обласної ради до Президента України,
Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України  стосовно відновлення  конституційних прав на землю аграріїв ДП «Іскра», що розташоване в с. Велика Гомільша Зміївського району Харківської області

Депутати Харківської обласної ради та Зміївської районої ради  висловлюють стурбованість стосовно ситуації, що склалася із порушенням конституційних прав на землю аграріїв ДП «Іскра» (с. Велика Гомільша Зміївського району Харківської області), які працюють та працювали на цьому підприємстві з 30-тих років і до цього часу .

Указом Президента України від 08.08.1995 № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам та організаціям» передбачено, що паюванню підлягають сільськогосподарські угіддя, передані у колективну власність колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам, у тому числі створеним на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств.

Право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства,  які раніше працювали в ньому і залишаються членами підприємства, згідно зі списком, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. Видача громадянам сертифікатів на право на земельну частку (пай) та їх реєстрація проводяться відповідною районною державною адміністрацією.

На виконання норм вищезазначеного Указу Президента України та відповідно до статті 25 Земельного кодексу України, яка визначає організаційні та правові засади приватизації земель державних і сільськогосподарських підприємств, установ, організацій,  розпорядженням голови Зміївської райдержадміністрації від 02 лютого 2007 року № 93 (яке на даний час є чинне)  ДП «Іскра» було надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою на земельні ділянки загальною площею 2787,4407 га., після виготовлення  Державним науково-дослідним інститутом землеустрою яка й була надана до Держземагентства у Зміївському районі Харківської області. У результаті розпочався тривалий період неодноразового повернення її на доопрацювання підприємству-розробнику,  кожен раз із різними зауваженнями.

Разом із цим, Головним управлінням Держземагентства у Харківській області  в той самий період надано дозволи на розроблення проектів землеустрою приватній особі – громадянину Хапку Б.Д. на частину (1379,2874) тих самих земельних ділянок, що знаходяться в державній власності й у користуванні ДП «Іскра» та які мають бути розпайовані на користь робітників і ветеранів підприємства. Проте, для приватної особи проекти землеустрою було виконано без помилок і у дуже стислий термін.

Відповідно до ч. 2 ст. 14 Конституції України та ч. 2 ст. 1 Земельного кодексу України право власності на землю гарантується, це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

До того ж, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2015 року № 271 ДП «Іскра» включено до переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2015 році, проте й її виконання сьогодні перебуває під великим знаком запитання.

На сьогоднішній день за фактом незаконних дій посадових осіб відділу Держгеокадастру у Зміївському районі Харківської області  відкрите кримінальне провадження, проте звертаємося саме до різних гілок влади в Україні щодо неприпустимості порушення інтересів держави у проведенні прозорої та конкурентної приватизації земель державного підприємства шляхом унеможливлення порушення прав на отримання земельних паїв більш як 120 працівниками зазначеного підприємства й  відновлення законності, правопорядку і справедливості в даному конкретному випадку з метою забезпечення функціонування правового поля в усіх куточках Держави.

 

 

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від 14 квітня 2016 року № 173-VIІ

(ІV сесія VІI скликання)