ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

«Про надання згоди ліквідаційній комісії КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ» на звернення до  господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство»

 

Обласною радою 29.10.2015 року прийнято рішення  № 1359-VI «Про припинення КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ» шляхом ліквідації». Даним рішенням визначено склад ліквідаційної комісії підприємства.

До обласної ради надійшов звіт голови ліквідаційної комісії КП «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ» Ю. Бєккєль від 17.05.2016 та висловлено прохання винести на розгляд  обласної ради питання щодо надання дозволу на звернення КП «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ»  до господарського суду  із заявою про банкрутство.  

Згідно наявної у звіті інформації, на виконання рішення Харківської обласної ради від 29 жовтня 2015 року № 1359-VI, ліквідаційною комісією було здійснено комплекс заходів, передбачених чинним законодавством України та планом ліквідації підприємства, який було затверджено протоколом засідання ліквідаційної комісії КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ  «ВИНИЩУВАЧ» №1 від 04.11.2015 року, зокрема:

Про прийняте рішення повідомлено державного реєстратора, запис про те, що Підприємство знаходиться у стані припинення внесено державним реєстратором, опис документів, що подаються державному ресторатору від 12.11.2015 року, реєстраційний номер справи – 1_480_019885_88;

Оголошення про припинення Підприємства було оприлюднено на офіційному веб-сайті центрального органу державної влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців у «Бюлетені державної реєстрації» №336 (31)  - 2015 року. Строк пред’явлення вимог кредиторів визначено до 19.01.2016 року.

Повідомлення про припинення діяльності Підприємства було надруковано у газеті «Урядовий кур’єр» від 25.11.2015 року №220 (5594), відповідно до поданого оголошення претензії кредиторів приймаються протягом двох місяців з дня опублікування цього оголошення.

У зв’язку з припиненням діяльності головою ліквідаційної комісії було письмово повідомлено державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю сплати обов’язкових платежів і зборів, а саме: Індустріальну ОДПІ м. Харкова ГУ ДФУ у Харківської області, Харківський міський центр зайнятості, Східну міжрайонну виконавчу дирекцію Харківського обласного відділення фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, виконавчу дирекцію Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Харкові.

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у відповідь надіслала лист від 23.11.2015 №324/08-08юр, в якому повідомляється, що КП «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ» станом на 18.11.2015 року не має заборгованості перед фондом.

УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Харкова було надало рішення від 05.01.2016 № 49 про відмову у видачі довідки про відсутність заборгованості із сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових коштів,  у зв’язку з наявною у Підприємства заборгованістю. Вказана сума заборгованості перед УПФУ ліквідаційною комісіє визнана у повному обсязі та включена до проміжного ліквідаційного балансу.

Головне управління статистики у Харківській області надало копію останньої поданої Підприємством звітності, а саме Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємства станом на 01.01.2010 р. 

Відповідно до отриманих головою ліквідаційної комісії даних звітності Підприємства, станом на 01.01.2010 року активи Підприємства складали – 32,0 тис. грн., а загальна кількість зобов’язань становила 13,0 тис. грн.

В межах строків, встановлених для прийняття кредиторських вимог, на адресу ліквідаційної комісії надійшли наступні заяви про визнання кредиторських вимог:

- заява Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Харкова від 20.11.2015 року №13718-07/32 з грошовими вимогами до КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ» на суму 75 845,48 грн., яка складається з: 23 446,06 грн. – заборгованість із сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (недоїмка); 36 926,91 грн. – заборгованість із сплати штрафних санкцій; 15 472,51 грн. – заборгованість із сплати пені.

- заява Індустріальної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області від 30.11.2015 року №1549/9/20-36-11-00-14 з кредиторськими вимогами до КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ» на суму 1020,00 грн. вказана заборгованість виникла на підставі застосування до Підприємства штрафних санкцій за порушення граничних строків подання податкової звітності з податку на прибуток.

Зазначені заяви ліквідаційною комісією розглянуті та визнані в повному обсязі, про що кредиторів повідомлено письмово.

Інших заяв на адресу ліквідаційної комісії не надходило. Відповідно до існуючої бухгалтерської документації заборгованість із виплати заробітної плати колишнім працівникам у Підприємства відсутня.

01.02.2016 року відбулось засідання ліквідаційної комісії КП «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ», яке оформлено протоколом №2 засідання ліквідаційної комісії, на якому вимоги кредиторів, які надійшли протягом встановленого законом строку, були розглянуті, визнані та прийнято рішення ліквідаційною комісією внести визнану кредиторську заборгованість до проміжного ліквідаційного балансу.

Таким чином, загальний розмір кредиторських вимог до Підприємства складає 76 865,48 грн. Усі зобов’язання не забезпечені заставою.

За результатами проведеної інвентаризації встановлено відсутність у Підприємства будь-яких активів.

З метою з’ясування наявності у Підприємства активів, Головою ліквідаційної комісії були направлені запити до державних установ, у яких згідно з чинним законодавством в обов’язковому порядку реєструються права власності  на нерухоме та цінне рухоме майно.

Державна інспекція сільського господарства у Харківській області листом від 25.11.2015 року №04-26/4210 повідомляє, що згідно реєстру реєстрації техніки, станом на 25.11.2015р. за КП «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ»,  на праві власності сільськогосподарська техніка, самохідні машини та механізми не обліковуються.

Регіональний сервісний центр МВС України в Харківській області на запит голови ліквідаційної комісії надав лист від 23.11.2015 №27/20-26 в якому повідомляє, що згідно баз даних автоматизованого обліку РСЦ МВС України в Харківській області транспортні засоби за   Підприємством не зареєстровані.

Головне управління Держгеокадастру у Харківській області листом від 20.11.2015 р. №32-20-9-15427/09-15 відмовило у наданні відповіді.

Головою ліквідаційної комісії отримано Інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо об’єктів нерухомого майна від 25.01.2016 року №52015979, відповідно до якої відомості у Реєстрі прав власності на нерухоме майно, про наявність у Підприємства прав власності на нерухоме майно, відсутні. Однак у розділі «актуальна інформація про державну реєстрацію обтяження» міститься інформація про наявність обтяжень.

З метою з’ясування наявності відкритих виконавчих проваджень у КП «ДЕЗИНФЕКЦІЯ СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ» головою ліквідаційної комісії отримав Скорочений витяг із Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень від 04.12.2015 №133382, відповідно до якого у Підприємства наявні відкриті виконавчі провадження. З метою з’ясування їх стану Головою ліквідаційної комісії направлено запит до Орджонікідзевського ВДВС ХМУЮ про стан виконавчих проваджень. Однак на даний час відповіді на адресу голови ліквідаційної комісії не надходило.

У зв’язку з необхідністю з’ясування наявності у Підприємства відкритих рахунків у банківських установах, головою ліквідаційної комісії направлено запит до Індустріальної ОДПІ м. Харкова  ГУ ДФС у Харківській області, яка у відповідь надіслала лист від 20.11.2015 №4279/10/20-36-11-01-16 з переліком відкритих Підприємством рахунків у банківських установах.

Грошові кошти складають у касі Підприємства складають 0,00 грн., на рахунках в банківський установах 0,00 грн., що підтверджується відповідними банківськими документами. Відомості про відкриті рахунки Підприємства містить довідка податкового органу.

Дебіторської заборгованості у Підприємства не виявлено.

Таким чином, встановлено, що станом на сьогодні погашення визнаної кредиторської заборгованості КП «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ» у повному обсязі є неможливим у зв’язку з недостатністю вартості активів.

Відповідно до ч. 3 ст. 110 ЦК України якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Відповідно до ч. 5 ст. 11 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення таких обставин: задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності); під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі; в інших випадках, передбачених цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Враховуючи рішення обласної ради від 29 жовтня 2015 року № 1359-VI «Про припинення КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ» шляхом ліквідації», беручи до уваги звернення голови ліквідаційної комісії, керуючись статтею 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», відповідно до статей 43 та 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пропонується для розгляду проект рішення «Про надання згоди ліквідаційній комісії КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДЕЗИНФЕКЦІЙНА СТАНЦІЯ «ВИНИЩУВАЧ» на звернення до  господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство».

 

 

Начальник управління

з  питань комунальної власності

виконавчого апарату обласної ради                                       М.П. Бур’янова