Пояснювальна записка до проекту рішення обласної ради
«Про затвердження технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі
(на місцевості)»

 

До обласної ради з клопотаннями звернулось ОБЛАСНЕ КОМУНАЛЬНЕ  ВИРОБНИЧО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО  «ДЕРЖПРОМ»   щодо затвердження технічних документацій із землеустрою.

29 жовтня 2015 року ОБЛАСНОМУ КОМУНАЛЬНОМУ ВИРОБНИЧО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ДЕРЖПРОМ» рішенням обласної ради № 1361-VI    надано згоду на відновлення меж земельних ділянок, що знаходяться у його постійному користуванні, а саме: земельної ділянки загальною площею 0,8877 га, розташованої за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 64,  наданої в постійне користування для експлуатації та обслуговування житлового будинку, адміністративних та допоміжних будівель і споруд; земельної ділянки загальною площею 0,8346 га, розташованої за адресою: м. Харків, пров. Артема, 4,  наданої в постійне користування для експлуатації та обслуговування адміністративних будинків, гаражів, складу та допоміжних будівель і споруд; земельної ділянки загальною площею 2,3184 га, розташованої за адресою: м. Харків, пл. Свободи, 5,  наданої в постійне користування для експлуатації та обслуговування адміністративних, житлових, виробничих та допоміжних будівель і споруд; земельної ділянки загальною площею 6,3504 га, розташованої за адресою: м. Харків, с. Помірки, 27,  наданої в постійне користування для експлуатації та обслуговування адміністративних, житлових, виробничих та допоміжних будівель і споруд.

На виконання пункту 5 цього рішення  керівник ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» звернувся до ПП «Виробниче підприємство «ПАРАД» за виготовленням технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надає її на затвердження.

Відповідно до статей 8, 122 Земельного кодексу України до повноважень обласних рад у галузі земельних відносин на території області належить розпорядження землями, що знаходяться у спільній власності територіальних громад, зокрема, надання земельних ділянок у власність або у користування  для всіх потреб.

Відповідно пункту  14 статті 186 Земельного кодексу України технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) погодженню не підлягає і затверджується органами місцевого самоврядування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, у разі якщо земельна ділянка перебуває у  комунальній власності.

Згідно зі статтею 55 Закону України «Про землеустрій» встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)  здійснюється  на  основі  технічної  документації  із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Технічна   документація   із  землеустрою  щодо  встановлення (відновлення)  меж  земельної  ділянки в натурі (на місцевості) включає, зокрема,   згоду  власника земельної ділянки, а для земель державної та  комунальної  власності    органу,  уповноваженого здійснювати розпорядження  земельною  ділянкою,  на  відновлення меж земельної ділянки користувачем.

З огляду на вищевикладене, з метою приведення у відповідність із вимогами чинного законодавства документів, що посвідчують право власності та право постійного користування вищезазначених земельних ділянок, необхідно рішенням обласної ради затвердити технічну документацію.

Проектом рішення передбачено  затвердження технічних документацій, а також зобов’язано керівника ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ВИРОБНИЧО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА  «ДЕРЖПРОМ»  провести державну реєстрацію у виконавчих органах сільських, селищних, міських, районних та районних у містах державних адміністрацій або у нотаріусів.

Проект рішення підготовлено відповідно до вищезазначених норм чинного законодавства та статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

 

 

Начальник управління правового

забезпечення, природокористування та

земельних відносин виконавчого апарату

обласної ради                                                                                     Н. Осьмуха