Пояснювальна записка

до проекту рішення Харківської обласної ради «Про схвалення проекту змін до перспективного плану формування територій громад Харківської області»

 

1.  Обґрунтування необхідності прийняття акта

Прийняття рішення дозволить забезпечити реалізацію процесу проведення добровільного об’єднання територіальних громад з врахуванням  історичних, географічних, культурних, соціально-економічних особливостей розвитку Харківського та Чугуївського районів Харківської області, що дасть змогу сформувати самодостатні територіальні громади, які б володіли відповідними матеріальними і фінансовими ресурсами, територією та об'єктами соціальної інфраструктури, необхідними для ефективного виконання покладених на них завдань та функцій.

 

2. Мета і шляхи її досягнення

Внесення змін до перспективного плану розроблено з метою уточнення процесу формування моделі ефективного територіального устрою області на базовому рівні.

Рішенням Харківської обласної ради від 18 червня 2015 року № 1226-VІ (зі змінами) затверджено проект перспективного плану формування територій громад Харківської області. Після цього виникла нагальна потреба внести зміни до згаданого плану з метою врахування історичних, географічних, культурних, соціально-економічних особливостей розвитку Харківського та Чугуївського районів Харківської області та з метою належної організації процесу проведення добровільного об’єднання територіальних громад. Робочою групою з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад та відповідними районними та міськими робочими групами з врахуванням позиції окремих сільських рад сформовано ряд пропозицій, зокрема:  

по Харківському району запропоновано створити Височанську селищну об’єднану територіальну громаду Харківського району, об’єднавши Бабаївську селищну раду, Покотилівську селищну раду та Яковлівську сільську раду Харківського району та Мереф’янську міську об’єднану територіальну громаду Харківського району, об’єднавши Мереф’янську міську раду та Утківську селищну раду;

по Чугуївському району запропоновано створити Малинівську та Чкаловську селищні об’єднані територіальні громади замість Малинівської об’єднаної територіальної громади.

За результатами аналізу поданих пропозицій та з урахуванням вимог Методики формування спроможних територіальних громад, розроблено проект змін до перспективного плану формування територій громад Харківської області, до якого додаються нові паспорти об’єднаних територіальних громад та зміни до графічної частини.

 

3. Правові аспекти

Проект рішення підготовлено відповідно до статті 11 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 р. №214 «Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Внесення змін до  перспективного плану формування територій громад Харківської області не потребує фінансових видатків.

На першому етапі реалізація проекту змін до перспективного плану не призведе до збільшення або зменшення видаткової частини бюджету області, відбудеться перерозподіл коштів.   

 

5. Позиція зацікавлених органів

Проект рішення не порушує інтересів інших органів.

 

6. Регіональний аспект

Дія даного рішення розповсюджується на територію Харківського та Чугуївського районів Харківської області.

 

7. Громадське обговорення

Громадські обговорення проекту змін до перспективного плану формування територій громад Харківської області проводилися у Харківському та Чугуївському районах Харківської області.

Текст проекту рішення розміщено на офіційному веб-сайті облдержадміністрації. 

 

8. Прогноз результатів

Очікуваним результатом реалізації рішення є формування на території у Харківському та Чугуївському районах Харківської області спроможних, самодостатніх територіальних громад, покращення якості надання адміністративних, соціальних, громадських послуг жителям територіальних громад.

 

 

Заступник директора Департаменту

масових комунікацій Харківської

обласної державної адміністрації –                                                   І.П. Ісаєнко начальник управління внутрішньої

політики