ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної радиПро призначення Попової Валерії Євгеніївни на посаду директора  ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА  ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ  РАДИ  «ЗНАХІДКА»

 

До обласної ради надійшла заява від Попової Валерії Євгеніївни стосовно призначення її на посаду директора ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ  РАДИ  «ЗНАХІДКА».

Юридична адреса підприємства: м. Харків, вул. Чернишевська, 51.

Місцезнаходження підприємства: м. Харків, вул. Сумська, 39, 2 пов.

Підприємство створено з метою сприяння ефективному використанню майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області юридичними та фізичними особами, забезпечення сталого функціонування і динамічного розвитку ринку нерухомості регіону, задоволення державних та суспільних потреб в усіх сферах, а також для одержання прибутку шляхом виробничої, комерційно-посередницької, консультативної та інших видів діяльності, у відповідності до чинного законодавства України.

Попова Валерія Євгеніївна, 1985 року народження. Освіта вища. У 2007 році закінчила Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди і отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Правознавство» та здобула кваліфікацію юриста. Загальний стаж роботи – 14 років.

Розпорядженням голови обласної ради від 22 вересня 2015 року № 130 Про виконання обов’язків директора ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ  РАДИ  «ЗНАХІДКА» Попова В.Є. призначена виконуючою обов’язки директора зазначеного підприємства.

На балансі підприємства обліковуються основні засоби первісною вартістю 8665,7 тис.грн., сумою зносу 6467,8 тис.грн., залишковою вартістю 2197,9 тис.грн.

Комісією, створеної розпорядженням голови Харківської обласної ради від 03 березня 2016 року № 27 “Про створення комісії з перевірки ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ЗНАХІДКА»“, проведено перевірку КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ  ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ  РАДИ  «ЗНАХІДКА»  за  2015 рік та січень-лютий 2016 року.

За результатами перевірки встановлено наступне:

Кадрова робота на підприємстві ведеться з дотриманням вимог чинного трудового законодавства України.

Майно спільної власності територіальних громад області, що обліковується на балансі ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ЗНАХІДКА» в цілому використовується не ефективно. Заходи щодо підтримки приміщень в належному стані підприємством не здійснюються.

Інвентаризація проведена із порушенням Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» і Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого  наказом  Міністерства  фінансів України  від 02 вересня 2014 року № 879. У зв’язку із рухом основних засобів не оновлено договір № 42 від 24.12.2002 (нова редакція №1 від 14.10.2013) про закріплення майна на праві господарського відання.

На підприємстві не здійснюється належний контроль за виконанням орендарями умов договорів оренди майна спільної комунальної власності  територіальних громад сіл, селищ та міст області в частині обов’язку щодо здійснення перерахування орендної плати, що повинна надходити до обласного бюджету.

Бухгалтерський облік на підприємстві потребує приведення до вимог чинного законодавства України, а саме до плану рахунків бухгалтерського обліку підприємств. Не погоджена з головою обласної ради облікова політика підприємства.

Перевіркою встановлені:

- нестачі - 8 об’єктів нерухомості (будівель та споруд), 6 одиниць обладнання, 21 дерева;

- зміна меж прибудинкової території  та самовільна  забудова;

- лишки - 10 споруд та 7 дерев.

          Не надані письмові пояснення щодо порушень виявлених під час перевірки.

Не виконуються вимоги розпорядження голови обласної ради від 20.05.2016 № 78 «Про надання комунальними підприємствами, установами, закладами, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області , щоквартальної звітності та інформації».

Згідно із даними бухгалтерської звітності за І півріччя 2016 року підприємством отримано:

-          доходів (без врахування ПДВ) на суму 680,5 тис.грн., що на 256,4 тис.грн. менше ніж за аналогічний період минулого року (936,9 тис.грн.), у тому числі: чистий дохід від реалізації продукції складає 558,0 тис.грн. (82 % від всієї суми доходів);

-          витрат на суму 851,3 тис.грн., з них: собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) – 501,2 тис.грн. (59 % від всієї суми витрат), інші операційні витрати – 350,1 тис.грн. (41 % від всієї суми витрат).

У результаті фінансово-господарської діяльності за І півріччя 2016 року підприємство спрацювало зі збитком в сумі 170,8 тис.грн. (за аналогічний період минулого року підприємством отримано прибуток  в сумі 264,4 тис.грн.).

Дебіторська заборгованість станом на 30.06.2016 становить 294,1 тис.грн., що на  49,0 тис.грн. менше ніж на початок 2016 року (на початок 2016 року дебіторська заборгованість становила 343,1 тис.грн.).

Кредиторська заборгованість станом на 30.06.2016 складає 342,4 тис.грн., що на 69,7 тис.грн. більше ніж на початок 2016 року (на початок 2016 року кредиторська заборгованість становила 272,7 тис.грн.), з неї: поточна кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги складають 239,4 тис.грн., розрахунками з оплати праці – 56,9 тис.грн.

Керуючись пунктом 20 частини першої статті 43, статтею 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтями 23, 24 Кодексу законів про працю України, розділом ІІ Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області, затвердженим рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 138-VІІ, підготовлено проект рішення обласної ради  “Про призначення Попової Валерії Євгеніївни на посаду директора  ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА  ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ  РАДИ «ЗНАХІДКА»”.

 

 

Начальник  управління

з питань комунальної власності

виконавчого апарату  обласної ради                                            М. Бур’янова