Порівняльна таблиця

щодо внесених змін до рішення Харківської обласної ради від 17.06.2010 № 1744-V

«Про затвердження Регіональних правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі» (зі змінами)

 

Пункти викладені в редакції рішення обласної ради від 17.06.2010 № 1744-V (зі змінами)

 

Зміни які включені до проекту рішення обласної ради

Абзац другий пункту 2 розділу І «Загальні положення»:

«кредит – сума коштів або матеріальні ресурси у грошовому виразі, що надаються індивідуальним забудовникам (позичальникам) за рахунок кредитних ресурсів Фонду на фінансування спорудження житлових будинків з надвірними підсобними приміщеннями, квартир, інженерних мереж, підключення їх до існуючих комунікацій, а також придбання незавершеного будівництвом та готового житла, у тому числі і квартир, за експертною оцінкою з проведенням їх добудови та реконструкції (далі – житло) відповідно до Положення, затвердженого Мінагрополітики, Мінфіном та зареєстрованого Мін’юстом.».

 

Абзац другий пункту 2 розділу І «Загальні положення» викласти у такій редакції:

«кредит – сума коштів або матеріальні ресурси у грошовому виразі, що надаються індивідуальним забудовникам за рахунок кредитних ресурсів Фонду для фінансування спорудження житлових будинків з надвірними підсобними приміщеннями та добудови незавершених житлових будинків, реконструкції житла, спорудження інженерних мереж, підключення їх до існуючих комунікацій, а також придбання незавершеного будівництвом та готового житла за результатами оцінки, проведеної відповідно до законодавства, та його реконструкції (далі – об’єкт кредитування).».

 

Абзац четвертий пункту 2 розділу І «Загальні положення»:

«кредитна угода – угода, укладена відповідно до цих Правил між Фондом та індивідуальним забудовником (позичальником), яка визначає умови надання кредиту позичальникові, погашення позичальником заборгованості за кредит та внесення плати за користування ним.».

 

Абзац четвертий пункту 2 розділу І «Загальні положення»викласти у такій редакції:

«кредитний договір – укладений відповідно до цих Правил між Фондом та індивідуальним забудовником (позичальником) договір, який визначає суму кредиту, умови надання кредиту позичальникові, погашення позичальником заборгованості за кредит та внесення плати за користування ним.».

 

1.3. Пункт 3 розділу І «Загальні положення»:

«3. Кредитування Фондом  будівництва, газифікації, придбання житла проводиться   на  умовах цільового використання, забезпечення, строковості, платності, зворотності з урахуванням діючого законодавства України і здійснюється у межах наявних кредитних ресурсів Фонду.».

 

1.3. Пункт 3 розділу І «Загальні положення» викласти у такій редакції:

«3. Кредитування Фондом будівництва житла на селі є прямим, адресним (цільовим), зворотним і здійснюється у межах наявних кредитних ресурсів Фонду.».

 

Абзац перший пункту 4 розділу І «Загальні положення»:

«4. Позичальниками   кредитів   за    рахунок    кредитних     ресурсів Фонду можуть  бути громадяни України, які постійно проживають, будують житло у сільській місцевості та районних центрах  на території Харківської області  та працюють на підприємствах, в установах та організаціях сільського господарства, інших господарських формуваннях, що функціонують у сільській місцевості, у тому числі в підсобних господарствах, ведуть особисте селянське господарство та підсобне  господарство на присадибних ділянках, соціальній сфері села, на підприємствах, в установах та організаціях переробних і обслуговуючих галузей агропромислового комплексу, навчальних закладах, закладах культури та охорони здоров’я,  в органах місцевого самоврядування, в районних державних адміністраціях, розташованих в межах району, та в дільницях районних відділів Міністерства внутрішніх справ, розташованих в сільській місцевості, а також працівники Фонду та Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, які мешкають у сільській місцевості.».

 

Абзац перший пункту 4 розділу І «Загальні положення» викласти у такій редакції:

«4. Позичальниками кредитів за рахунок кредитних ресурсів Фонду можуть бути громадяни України, які постійно проживають (або переселилися для постійного проживання), будують об’єкти кредитування в сільській місцевості і працюють в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях сільського господарства, в особистих селянських господарствах, інших господарських формуваннях, що функціонують у сільській місцевості, соціальній сфері села, а також на підприємствах, в установах та організаціях переробних і обслуговуючих галузей агропромислового комплексу (які мешкають у Харківській області), навчальних закладах, закладах культури та охорони здоров’я, розташованих у межах району, а також особи, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого та шостого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», громадяни, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб (далі – індивідуальні забудовники (позичальники).».

 

Пункт 11 розділу ІІ «Умови надання кредиту позичальникам»:

«11. Кредит позичальнику  надається  на  термін  до  20 років, а молодим сім’ям (подружжя, в якому вік чоловіка та дружини не перевищує 35 років) або неповним сім’ям (мати (батько) віком до 35 років) – до 30 років, з внесенням за користування ним плати у розмірі трьох відсотків річних.

          За умови наявності у позичальника на дату укладання кредитної угоди трьох та більше неповнолітніх дітей, він звільняється від внесення плати за користування кредитом.

          При наданні кредиту на спорудження інженерних мереж та підключення їх до існуючих комунікації, вік позичальника може бути більшим.».

 

 

Пункт 11 розділу ІІ «Умови надання кредиту позичальникам» доповнити абзацами такого змісту:

          «Відсотки за користування кредитом також не нараховуються таким позичальникам (за умови звернення їх або повнолітніх членів їх сімей з відповідною заявою):

            військовослужбовцям, подружжю, у якому чоловік або дружина є військовослужбовцем, що підтверджується копією військового    квитка, – з початку і до закінчення особливого періоду;

            резервістам та військовозобов’язаним, подружжю, у якому чоловік або дружина є резервістом чи військовозобов’язаним, що підтверджується довідкою військового комісаріату або військової частини про перебування на військовій службі, – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення проходження військової служби в особливий період.».

 

У тексті Регіональних правил слова «за попередні 12 місяців», «кредитна угода», «додаткова угода» та «угода»

У новій редакції у всіх відмінках та формах числа замінити відповідними словами «за попередні 6 місяців», «кредитний договір», «додатковий договір» та «договір».

 

Пункт 12 розділу ІІ «Умови надання кредиту позичальникам»:

 «12. Кредит позичальнику надається  за умови постійного його проживання, або переселення на постійне проживання у сільську місцевість, а також за умови забезпечення виконання зобов’язань по поверненню кредиту.

 

Зобов’язання позичальника можуть бути забезпечені:

 

-   нотаріально   посвідченою   порукою   одного  чи   кількох громадян або підприємства – роботодавця позичальника;

- договором про іпотеку будівель, що споруджуються за рахунок  кредиту, а у разі коли житло будується на земельній ділянці, яка належить позичальнику на праві приватної власності, - про іпотеку земельної ділянки;

- договором застави іншого майна та майнових прав.

 

Вік   поручителів,   як  і  вік   позичальників,   повинен   бути   таким,    щоб строк повного  виконання   зобов’язань   за  договором  поруки  та  за  кредитною угодою припадав на вік до 55 років для жінок та 60 років для чоловіків.».

 

Пункт 12 розділу ІІ «Умови надання кредиту позичальникам» доповнити абзацами такого змісту:

          «Індивідуальні забудовники, яким надаватиметься кредит, визначаються Фондом за поданням їх відділень на підставі списків, затверджених органами місцевого самоврядування.

           У першочерговому порядку кредит надається індивідуальним забудовникам для завершення раніше розпочатого будівництва та молодим спеціалістам, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, зазначених у пункті 4 цих Правил, а також особам, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та громадянам України, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб.».

 

Пункт 13 розділу II «Умови надання кредиту позичальникам» :

            «13. Сума кредиту на будівництво  житла визначається Фондом з урахуванням платоспроможності позичальника і не може перевищувати кошторисної вартості визначеного об’єкта та надвірних підсобних приміщень і граничного розміру кредиту в сумі п’ятдесяти тисяч гривень для добудови житла і сто тисяч гривень - для спорудження нового житла.

           Сума кредиту на завершення раніше розпочатого будівництвом  житла визначається Фондом залежно від ступеню готовності незавершеної будови, з урахуванням віку та платоспроможності позичальника.

           Сума кредиту на придбання житла визначається Фондом з урахуванням  обсягів коштів, передбачених в місцевому бюджеті на фінансування програми “Власний дім”, платоспроможності покупця - позичальника кредиту, погодженої між продавцем і покупцем – позичальником кредиту ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу.».

 

Пункт 13 розділу II «Умови надання кредиту позичальникам» викласти у такій редакції:

            «13. Сума кредиту визначається Фондом з урахуванням рівня платоспроможності позичальника і не може перевищувати кошторисної вартості об’єкта кредитування та граничного розміру кредиту в сумі               300 тис. гривень для спорудження нового житлового будинку, 150 тис. гривень для реконструкції житлового будинку або добудови незавершеного будівництвом житла, 200 тис. гривень для придбання житла та 50 тис. гривень для спорудження інженерних мереж та підключення їх до існуючих комунікацій.

             Сума кредиту може змінюватися відповідно до змін вартості будівництва, що виникли за період будівництва. У зв'язку з цим виконуються додаткові розрахунки та в установленому порядку вносяться зміни до кредитного договору.».

 

Пункт 17 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту»:

«17. Для   підтвердження   права  на  одержання   кредиту   на   будівництво та завершення будівництва житла і визначення його суми позичальник подає до Фонду такі документи:

1)      заяву на ім’я керівника Фонду про надання кредиту;

2)      клопотання райдержадміністрації про надання кредиту;

3)  клопотання органу місцевого самоврядування про надання кредиту;

            4)  паспорт громадянина України (для перевірки особи);

5)  довідку про склад сім’ї (форма № 3);

            6) довідку з місця роботи позичальника і членів його сім’ї, із зазначенням доходу, одержаного за попередні 12 місяців;

            7) довідку органу місцевого самоврядування про наявність (відсутність) земельної ділянки (паю), її розмір та наявність підсобного господарства;

            8) документи, які підтверджують право на земельну ділянку (пай) (відповідні державні акти, договори оренди та інше) – для працюючих в особистих селянських господарствах та присадибних ділянках;

             9) довідку,   видану    бюро    технічної    інвентаризації,  про   наявність  або відсутність приватного житла;

            10) витяг з рішення органу місцевого самоврядування про відведення земельної ділянки та надання дозволу на забудову;

            11) архітектурно-будівельний проект або паспорт забудовника (при будівництві підрядним способом – кошторис затрат на спорудження або добудову житла), погоджений з районним архітектором, вартість яких, за згодою позичальника, може входити до суми кредиту;

             12) акт про ступінь готовності житлового будинку, який складається за участю представника Фонду та органу місцевого самоврядування (при добудові);

              13) копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

              14) договір поруки одного чи кількох громадян, завірений органом місцевого самоврядування або нотаріусом.».

 

Пункт 17 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту» доповнити підпунктами такого змісту:

         «15) документи, що підтверджують статус осіб, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (у разі наявності);

          16) довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (у разі наявності).».

 

Пункт 18 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту»:

«18. Для   підтвердження   права   на   одержання   кредиту   на    придбання житлового будинку завершеного та не завершеного будівництвом  з добудовою ( реконструкцією) та визначення його суми позичальник подає до Фонду такі документи:

1) заяву на ім’я керівника виконавчого органу Фонду про надання кредиту;

2) клопотання райдержадміністрації про надання кредиту;

3) клопотання органу місцевого самоврядування про надання кредиту;        

4) паспорт громадянина України (для перевірки особи);

            5) довідку про склад сім’ї (форма № 3);

6) довідку з місця роботи позичальника і членів його сім’ї, із зазначенням доходу, одержаного за попередні 12 місяців;

7) довідку органу місцевого самоврядування про наявність (відсутність) земельної ділянки (паю), її розмір та наявність підсобного господарства;

8) документи, які підтверджують право на земельну ділянку (пай) (відповідні державні акти, договори оренди та інше) – для працюючих в особистих селянських господарствах та присадибних ділянках;

            9)  довідку, видану бюро технічної інвентаризації, про наявність або відсутність приватного житла;

10) копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

           11) заяву продавця житлового будинку на ім’я директора Фонду  про згоду продати житло, що належить йому на праві приватної власності, з зазначенням погоджених з покупцем – позичальником кредиту ціни, інших істотних умов проекту договору купівлі-продажу; а також документи, які підтверджують право продавця на продаж будинку:

-         довідку про склад сім’ї (форма № 3);

-  довідку, видану бюро технічної інвентаризації, про право власності на житло, яке продається;

- письмову  згоду  на  продаж житла повнолітніх членів сім’ї, які зареєстровані та проживають за вказаною в заяві адресою;

-         копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

          12) договір поруки одного чи кількох громадян, завірений органом місцевого самоврядування або нотаріусом.

          У разі неможливості продавця житла прибути до Фонду, його підпис на заяві повинен бути завірений органом місцевого самоврядування або нотаріусом.».

 

Пункт 18 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту» доповнити підпунктами такого змісту:

          «13) документи, що підтверджують статус осіб, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (у разі наявності);

           14) довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (у разі наявності).».

  

Пункт 19 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту»:

«19. Для    підтвердження    права  на  одержання    кредиту  на   спорудження інженерних комунікацій та мереж з підключенням їх до існуючих комунікацій  та мереж, визначення його суми позичальник подає до Фонду такі документи:

1)      заяву   на    ім’я   керівника    виконавчого   органу  Фонду про  надання кредиту;

2)      клопотання райдержадміністрації про надання кредиту;

3)      клопотання органу місцевого самоврядування;

4)      паспорт громадянина України (для перевірки особи);

5)      довідку про склад сім’ї  (форма № 3);

6) довідку з місця роботи позичальника і членів його сім’ї, із зазначенням доходів за останні 12 місяців (для фермерів та підприємців – довідку з банку про наявність  або відсутність заборгованості на банківському рахунку позичальника, довідку про доходи за останній рік, завірену податковим органом);

7) довідку органу місцевого самоврядування про наявність (відсутність) земельної ділянки (паю), її розмір та наявність підсобного господарства;

8) довідку,  видану  бюро технічної  інвентаризації, яка підтверджує право на житло;

7)      дозвіл органу місцевого самоврядування на спорудження інженерних мереж і підключення їх до існуючих комунікацій (за необхідності);

          9) проект на спорудження інженерних мереж і підключення їх до існуючих комунікацій - при спорудженні підрядним способом;

        10)  договір з підрядною організацією при спорудженні інженерних мереж і підключення їх до існуючих комунікацій підрядним способом;

11)  кошторис витрат на спорудження інженерних мереж і підключення їх до існуючих комунікацій підрядним способом;

12)       копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

13)       договір поруки одного чи кількох громадян, завірений органом місцевого самоврядування або нотаріусом.».

 

Пункт 19 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту» доповнити підпунктами такого змісту:

            «16) документи, що підтверджують статус осіб, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (у разі наявності);

             17) довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (у разі наявності).».

 

Пункт 20 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту»:

«20. Кредит на придбання обладнання, сільськогосподарської техніки, молодняку великої рогатої худоби надається за рахунок коштів місцевого бюджету. Для підтвердження права на одержання такого кредиту та визначення його суми позичальник подає до Фонду такі документи:

 1) заяву   на    ім’я   керівника    виконавчого   органу  Фонду про  надання кредиту;

 2) клопотання райдержадміністрації про надання кредиту;

 3) клопотання органу місцевого самоврядування;

 4) паспорт громадянина України (для перевірки особи);

5)   довідку про склад сім’ї  (форма № 3);

6) довідку з місця роботи позичальника і членів його сім’ї, із зазначенням доходів за останні 12 місяців;

7)    довідку органу місцевого самоврядування про наявність (відсутність) земельної ділянки (паю), її розмір та наявність підсобного господарства;

8) документи, які підтверджують право на земельну ділянку (пай) (відповідні державні акти, договори оренди та інше);

9)    документи, які підтверджують вартість обладнання, сільськогосподарської техніки та молодняку великої рогатої худоби (залежно від виду кредиту);

       10) відповідний ветеринарний документ (довідка, ветеринарне свідоцтво – форма № 2) для підтвердження права на отримання кредиту на придбання молодняку великої рогатої худоби;

       11) технічний висновок про стан обладнання, сільськогосподарської техніки для підтвердження права на отримання кредиту на придбання обладнання, сільськогосподарської техніки;

       14) копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

       15) договір поруки одного чи кількох громадян, завірений органом місцевого самоврядування або нотаріусом.».

 

Пункт 20 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту» доповнити підпунктами такого змісту:

           «14) документи, що підтверджують статус осіб, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 та абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (у разі наявності);

             15) довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (у разі наявності).».

 

Абзац другий пункту 25 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту»:

«Друга   та   наступна   частини    кредиту      надається   після    завершення будівництва етапу або його частини з випередженням до наступного етапу будівництва або його частини,  за умови наявності коштів у Фонду.».

 

 

Абзац другий пункту 25 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту» викласти у такій редакції:

«Видача частин кредиту здійснюється після подання актів виконаних робіт із завершення попереднього етапу будівництва, складених позичальником, підрядною організацією та відділенням Фонду, а в разі виконання робіт власними силами позичальника – позичальником і відділенням Фонду.».

 

Пункт 27 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту»:

«27. Кредитна угода про надання кредиту на придбання житла оформлюється після підтвердження права на отримання кредиту,  оформлення договору купівлі-продажу будинку між продавцем та покупцем-позичальником і подання до Фонду його копії, завіреної нотаріусом.».

 

Пункт 27 розділу IIІ «Порядок оформлення і видачі кредиту» доповнити абзацом такого змісту:

«Термін використання кредиту обумовлюється в кредитному договорі.».

 

 

Пункт 34 розділу V «Контроль за цільовим використанням коштів кредиту»:

«34.  У   разі   порушення   умов   кредитних   угод,     в   тому    числі   у   разі використання кредиту не за призначенням, Фонд має право вимагати довгострокового погашення кредиту та довгострокового внесення позичальниками інших платежів, передбачених цими угодами.

 За прострочення платежу нараховується пеня з розрахунку подвійної річної облікової ставки Національного банку України, що діє на день виникнення боргу.».

 

Пункт 34 розділу V «Контроль за цільовим використанням коштів кредиту» доповнити абзацами такого змісту:

«За прострочення платежу пеня не нараховується таким позичальникам (за умови звернення їх або повнолітніх членів їх сімей з відповідною заявою):

            військовослужбовцям, подружжю, в якому чоловік або дружина є військовослужбовцем, що підтверджується копією військового квитка, – з початку і до закінчення особливого періоду;

            резервістам та військовозобов’язаним, подружжю, в якому чоловік або дружина є резервістом чи військовозобов’язаним, що підтверджується довідкою військового комісаріату або військової частини про перебування на військовій службі, – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення проходження військової служби в особливий період;

            позичальникам, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися з визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, що підтверджується довідкою про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України, району проведення антитерористичної операції чи населеного пункту, розташованого на лінії зіткнення, – з 14 квітня 2014 року на час проведення антитерористичної операції.

            Умови кредитування, визначені абзацом шостим цього пункту, поширюються також на кредити, отримані подружжям, в якому чоловік або дружина є такими, що зареєстровані та постійно проживають чи переселилися з населеного пункту, визначеного у переліку, зазначеному в абзаці шостому цього пункту.».