ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради «Про внесення зміни до обласної Програми забезпечення молоді житлом в Харківській області
на 2014 – 2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради
від 19 грудня 2013 року № 883-VI», зі змінами, внесеними

рішенням обласної ради від 27 серпня 2015 року № 1278-VI

 

 

Обгрунтування, підстави

Прийняття рішення обласної ради «Про внесення зміни до обласної Програми забезпечення молоді житлом в Харківській області на 2014 – 2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 883-VI» (зі змінами) (далі – Програма) полягає в необхідності внесення до пункту 8 розділу VI. «ЗАВДАННЯ ТА ЗАХОДИ ПРОГРАМИ» змін, а саме: включення Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації співвиконавцем завдання або заходу, як відповідального виконавця Програми.

 

Проблеми

Найважливішою проблемою області, на розв’язання якої спрямована Програма є низький рівень забезпеченості населення області, зокрема, молоді, житлом і, як наслідок, наявна потреба у поліпшенні житлових умов населення. Треба мати на увазі, що у випадку вирішення житлової проблеми молодої сім’ї, разом з нею вирішується проблема і для інших членів родини – батьків, молодшого покоління. Низький рівень забезпечення молоді житлом обумовлений такими причинами:

– ринок житла, що діє на цей час, доступний переважно для громадян з високим рівнем доходу, які спроможні сплатити вартість комерційного житла і самостійно вирішити свої житлові проблеми;

– кредити комерційних банків (внаслідок їх значної вартості) є недоступними для більшості молодих громадян.

 

Мета і основні завдання Програми

Метою прийняття рішення обласної ради «Про внесення змін до обласної Програми забезпечення молоді житлом в Харківській області на 2014 – 2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 883-VI» (зі змінами) є створення належних умов для забезпечення молодих сімей та одиноких громадян житлом.

Основними завданнями Програми є:

– покращення житлових умов молодих громадян;

– розв’язання житлових проблем молоді, в першу чергу яка проживає у сільській місцевості;

– розвиток різних видів пільгового молодіжного житлового кредитування та інших форм фінансової підтримки молодих сімей для поліпшення житлових умов;

 

Фінансове забезпечення Програми

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, інших місцевих бюджетів та інших джерел, у тому числі власних коштів громадян.

 

Очікувана ефективність від реалізації Програми

Сприятиме забезпеченню населення житлом та розвитку будівельної галузі у Харківській області.

 

Контроль за реалізацією Програми

Контроль за реалізацією Програми здійснюється Харківською обласною радою. Координація виконання Програми здійснюється Харківською обласною державною адміністрацією.

 

 

 

Директор Департаменту

містобудування та архітектури

Харківської обласної державної

адміністрації, головний

архітектор області                                                                                     М.С. Рабінович