ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

 

«Про надання згоди КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «РИТУАЛ» на звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство»

 

Обласною радою 14 квітня 2016 року прийнято рішення № 134-VIІ «Про припинення КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «РИТУАЛ» (код ЄДРПОУ 38634262), розташованого за адресою: м. Харків, просп. Гагаріна, 98, - шляхом ліквідації».

До обласної ради надійшли звіти ліквідатора підприємства Мухітдінова Р.Д. від 20 травня 2016 року та  22 серпня 2016 року, та висловлено прохання винести на розгляд  обласної ради питання щодо надання дозволу на звернення КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «РИТУАЛ» до господарського суду із заявою про банкрутство.  

Зазначене звернення було  розглянуто 31 серпня 2016 року на засіданні постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області (витяг із протоколу № 10), та вирішено доручити управлінню з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради підготувати відповідний проект рішення. 

Із заявою надана наступна інформація:

Згідно наявної у звіті інформації на виконання рішення обласної ради від 14 квітня 2016 року № 134-VIІ ліквідатором було здійснено комплекс заходів, передбачених чинним законодавством України, в тому числі:

Про прийняте рішення повідомлено державного реєстратора – 19.04.2016.

Роздруковано оприлюднення повідомлення  про рішення щодо припинення підприємства з Єдиного Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань – 20.04.2016.

Ліквідатором підприємства  видано наказ № 3 від 22.04.2016 року про проведення  інвентаризації активів та зобов’язань підприємства. Згідно із протоколом  інвентаризаційної  комісії від 27 квітня 2016 року  встановлено в наявності: вартість необоротних активів 52 962, 65 грн, запаси готівки - 22,69 грн, дебіторська заборгованість  на загальну суму 6 675, 98 грн, кредиторська заборгованість на суму 1 108 933,56 грн.

Ліквідатором забезпечено проведення незалежної оцінки майна підприємства. Згідно із звітом 4289 від 04.08.2106 про незалежну оцінку майна, проведеної суб’єктам оціночної діяльності ТОВ «АЛЬЯНС», загальна вартість майна підприємства складає 15 785,24 грн.

До ліквідатора  підприємства  надійшла письмова  вимога  кредитора до боржника від 28 травня 2016 року, сума кредиторської заборгованості (443 522,00 грн) була  розглянута та визнана в повному обсязі. 

З метою з’ясування наявності у Підприємства активів, ліквідатором були направлені запити до державних установ, у яких згідно з чинним законодавством в обов’язковому порядку реєструються права власності на нерухоме та цінне рухоме майно. Відповідно до отриманих відповідей, будь-якого зареєстрованого майна у підприємства не виявлено.

Ліквідатором складено ліквідаційний баланс станом на 30.06.2016.

Сума кредиторської заборгованості  у загальному розмірі  1 310 700,00 грн значно перевищує вартість  активів КП ХОР «РИТУАЛ».  

Встановлено що погашення визнаної кредиторської заборгованості підприємства у повному обсязі є неможливим у зв’язку з недостатністю вартості активів.

Відповідно до ч. 3 ст. 110 ЦК України якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

            Враховуючи звернення ліквідатора  підприємства Мухітдінова Р.Д. від 22 серпня 2016 року, відповідно до статей 43 та 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та статей 11 та 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», пропонується для розгляду проект рішення «Про надання згоди КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «РИТУАЛ»  на звернення до  господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство».

 

           

 

 

Начальник управління

з питань комунальної власності

виконавчого апарату обласної ради                                       М.П. Бур’янова