ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення обласної ради “Про звернення Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо врегулювання проблем із підвищенням тарифів.

 

Численні звернення громадян свідчать, що через рекордний стрибок інфляції, що торік сягнула 43 %, різке підвищення цін на продукти харчування, зростання тарифів на житлово-комунальні послуги 70 відсотків громадян України опинилися за межею бідності, рівень їх життя не відповідає навіть мінімальним потребам, в тому числі не дозволяє купувати продукти харчування, медикаменти тощо.

Сьогодні, на фоні стрімкого зубожіння населення, заборгованість населення області на кінець червня 2016 р. становила: з оплати електроенергії - 283,9 млн.грн.; за централізоване опалення та гаряче водопостачання – 930,9 млн.грн, за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – 222,6 млн.грн, за централізоване водопостачання та водовідведення – 185,6 млн.грн, за газопостачання – 183,5 млн.грн, за вивезення побутових відходів – 54,1 млн.грн.

27 квітня 2016 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову № 315, якою передбачено внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2015 року № 758 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (відносини у перехідний період)».

Вказаною постановою суттєво змінено ціну на природний газ для споживачів, без проведення аналізу та якихось соціально-економічних обґрунтувань.

В свою чергу, на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2015 № 758 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (відносини у перехідний період)» із змінами внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 315 «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2015 р. № 758», Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийнято постанови, якими встановлені нові тарифи на теплову енергію для потреб населення ліцензіатами, встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води для потреб населення, що надаються населенню суб’єктами господарювання, які є виконавцями цих послуг, встановлення тарифів на послугу централізованого постачання гарячої води для управителів багатоквартирних будинків ліцензіатам.

Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, яке відбулось з 01.07.2016, призведе до погіршення фінансового становища населення. У населення просто не буде коштів оплачувати встановлені тарифи, незабаром може  виникати ситуація щодо повної або часткової несплати житлово-комунальних послуг, що в свою чергу призведе до погіршення якості надання послуг та  неможливості нормально працювати енергозабезпечуючим підприємствам. В Державному бюджеті  може не бути коштів для повного покриття субсидій.

Розуміючи необхідність реформування сфери житлово-комунальних послуг, усвідомлюючи всю складність соціально-економічної ситуації в Україні, з метою зниження соціальної напруги серед населення, для сприяння стабільним розрахункам населення за отримані житлово-комунальні послуги,  проектом рішення пропонується звернутись до Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо скасування постанов, якими з 01 травня 2016 року  та 01 липня 2016 року підвищені ціни і тарифи для населення на житлово-комунальні послуги, та публічного розкриття методики розрахунку, а також обґрунтування підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

 

 

 

Депутат обласної ради                                                                                          В.Д. Поспєлов