ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради Про перейменування ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКЕ  ХУДОЖНЄ УЧИЛИЩЕ»

 

До Харківської обласної ради надійшло звернення від ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКЕ ХУДОЖНЄ УЧИЛИЩЕ»                стосовно винесення на розгляд чергової сесії обласної ради питання перейменування даного закладу у КОМУНАЛЬНИЙ  ЗАКЛАД  «ХАРКІВСЬКИЙ  ВИЩИЙ ХУДОЖНІЙ КОЛЕДЖ».

ОБЛАСНИЙ  КОМУНАЛЬНИЙ  ЗАКЛАД «ХАРКІВСЬКЕ ХУДОЖНЄ УЧИЛИЩЕ» належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області.

Юридична адреса та місцезнаходження закладу: м. Харків, пров. Ніжинський, 1.

ОКЗ «ХАРКІВСЬКЕ ХУДОЖНЄ УЧИЛИЩЕ» готує фахівців у галузі знань 02 «Культура і мистецтво» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший бакалавр» і відповідає стандартам вищої освіти початкового рівня за наступними спеціальностями:

        –  026 «Сценічне мистецтво»;

        – 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація», спеціалізації «Живопис», «Скульптура»;

        – 022 «Дизайн», спеціалізації «Дизайн середовища», «Графічний дизайн».

Відповідно до підпункту 4, пункту 2, розділу ХV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про вищу освіту», диплом про вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста (початкова вища освіта) прирівнюється до диплома про вищу освіту за освітньо-професійним ступенем молодшого бакалавра.

Відповідно до пункту 1, статті 5 цього закону, початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти відповідає п’ятому кваліфікаційному рівню Національної рамки кваліфікацій і передбачає здобуття особою загальнокультурної та професійно орієнтованої підготовки, спеціальних знань та умінь, а також певного досвіду їх практичного застосування з метою виконання типових завдань, що передбачені для первинних посад у відповідній галузі професійної діяльності.

Закон України «Про вищу освіту» не містить такого типу вищого навчального закладу як училище. У підпункті 3, пункту 1, статті 28 «Типи вищих навчальних закладів» вказаного закону йде мова про те, що «коледж – галузевий вищий навчальний заклад, що провадить освітню діяльність, пов’язану із здобуттям ступенів молодшого бакалавра та/або бакалавра, проводить прикладні наукові дослідження. Коледж також має право здійснювати підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста».

Крім того, у європейському і світовому освітньому просторі відсутній тип вищого навчального закладу – училище, а є коледжі, які надають освітні послуги з отримання відповідного освітньо-професійного ступеня, тому випускники ОКЗ «ХАРКІВСЬКЕ ХУДОЖНЄ УЧИЛИЩЕ»  мають певні труднощі щодо доказової бази училища як вищого навчального закладу при вступі до вищих навчальних закладів, або прийомі на роботу за кордоном України.

Питання перейменування ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКЕ ХУДОЖНЄ УЧИЛИЩЕ» у КОМУНАЛЬНИЙ  ЗАКЛАД  «ХАРКІВСЬКИЙ  ВИЩИЙ ХУДОЖНІЙ КОЛЕДЖ» обговорювалася на загальних зборах трудового колективу, отримала схвалення і повну підтримку працівників і студентів.

УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ також підтримало ініціативу щодо перейменування ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКЕ ХУДОЖНЄ УЧИЛИЩЕ».

Прийняття рішення про перейменування навчального закладу позитивно вплине на імідж випускників ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКЕ ХУДОЖНЄ УЧИЛИЩЕ» на ринку праці та у перспективі подальшого навчання у вищих навчальних закладах в Україні та за її межами.

У зв’язку з цим, підготовлено проект рішення обласної ради Про перейменування ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКЕ  ХУДОЖНЄ УЧИЛИЩЕ»”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Начальник  управління

з питань комунальної власності

виконавчого апарату  обласної ради                                       М.П. Бур’янова