Пояснювальна записка

 

до проекту рішення Харківської обласної ради «Про внесення

змін до обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір

Харківщини» на 2014-2018 роки, затвердженої рішенням

обласної ради від 19 грудня 2013 року № 885-VI (зі змінами)

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Прийняття рішення про внесення змін до обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 885-VI (зі змінами), пов’язане із необхідністю приведення змісту Програми до прийнятих рішень Харківської обласної ради щодо назви і структури вищих навальних закладів комунальної форми власності та зміни назв Департаментів Харківської обласної державної адміністрації відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 21.06.2016 № 270 і сприятиме:

- використанню коштів обласного бюджету для компенсації 50% від вартості проїзду у метрополітені м. Харкова студентів вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, у тому числі коштів освітньої субвенції, і розташовані у м. Харкові;

- виконанню рішень Харківської обласної ради від 23.06.2016 № 208-VIІ «Про припинення КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «ХАРКІВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ № 1» (код ЄДРПОУ 02010913) шляхом приєднання до КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ХАРКІВСЬКОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ № 2 (код ЄДРПОУ 02010899) та його перейменування» та від 14.04.2016 № 143- VIІ «Про перейменування ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ  «ХАРКІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ».

Відповідно до зазначених рішень  КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ХАРКІВСЬКИЙ  МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ № 2 перейменований після приєднання до нього КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «ХАРКІВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ  № 1» на КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ», ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ХАРКІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ» (код ЄДРПОУ 02214366) на КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ХАРКІВСЬКИЙ ВИЩИЙ КОЛЕДЖ МИСТЕЦТВ».

 

2.  Мета і завдання прийняття рішення

 

Метою прийняття даного рішення є виконання рішень Харківської обласної ради від 23.06.2016 № 208-VIІ  «Про припинення  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ

ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «ХАРКІВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ № 1» (код ЄДРПОУ 02010913) шляхом  приєднання  до  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ

 

 ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ХАРКІВСЬКОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ № 2 (код ЄДРПОУ 02010899) та його перейменування» та від 14.04.2016 № 143- VIІ «Про перейменування ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ  «ХАРКІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ»; забезпечення соціального захисту студентів вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, у тому числі коштів освітньої субвенції, і розташовані у м. Харкові, у частині компенсації 50% вартості проїзду зазначеної категорії в метрополітені м. Харкова.

 

3.  Загальна характеристика та основні положення проекту рішення

 

Внесення змін до обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 885-VI (зі змінами), сприятиме:

- виконанню рішень Харківської обласної ради від 23.06.2016 № 208-VIІ «Про припинення КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «ХАРКІВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ № 1» (код ЄДРПОУ 02010913) шляхом приєднання до КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ХАРКІВСЬКОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ № 2 (код ЄДРПОУ 02010899) та його перейменування» та від 14.04.2016 № 143- VIІ «Про перейменування ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ  «ХАРКІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ»;

- забезпеченню соціального захисту студентів вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, у тому числі коштів освітньої субвенції, і розташовані у м. Харкові. , у частині компенсації 50% вартості проїзду зазначеної категорії в метрополітені м. Харкова.

 

4.  Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

 

Цей проект рішення ґрунтується на нормах законів України «Про місцеве самоврядування», «Про охорону дитинства», «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про загальну середню освіту», «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді України», постанови Кабінету Міністрів України від 05 квітня 1999 року № 541 «Про затвердження Порядку надання пільгового проїзду студентам вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учням професійно-технічних навчальних закладів у міському та приміському пасажирському транспорті та міжміському автомобільному і залізничному транспорті на території України», рішення Харківської обласної ради від 10 липня 2014 року № 1008-VI «Про затвердження положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ, міст обласного значення», рішень Харківської обласної ради від 23.06.2016 № 208-VIІ «Про припинення КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «ХАРКІВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ № 1» (код ЄДРПОУ 02010913) шляхом приєднання до КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ХАРКІВСЬКОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ № 2 (код ЄДРПОУ 02010899) та його перейменування» та від 14.04.2016 № 143- VIІ «Про перейменування ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ  «ХАРКІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ».

 

5.  Фінансово-економічне обґрунтування

 

Реалізація даного проекту рішення передбачає залучення коштів обласного бюджету з метою забезпечення соціального захисту студентів вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, у тому числі коштів освітньої субвенції, і розташовані у м. Харкові, у частині компенсації 50% вартості проїзду зазначеної категорії в метрополітені м. Харкова.

 

Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення

 

Прийняття рішення буде сприяти забезпеченню соціального захисту студентів вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, у тому числі коштів освітньої субвенції, і розташовані у м. Харкові, у частині компенсації 50% вартості проїзду зазначеної категорії в метрополітені м. Харкова.

 

 

Директор Департаменту

науки і освіти Харківської

обласної державної адміністрації                                                                  А.В. Бабічев