Додаток

до рішення ___ сесії Харківської обласної ради VII скликання «Про розгляд звернення Харківської обласної ради до Прем’єр-міністра України, Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо подолання епідемії вад невральної трубки в новонароджених дітей та вжиття превентивних заходів для запобігання цьому явищу, зокрема збагачення борошна фолієвою кислотою»

 

ЗВЕРНЕННЯ

до Прем’єр-міністра України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо подолання епідемії вад невральної трубки в новонароджених дітей та вжиття превентивних заходів для запобігання цьому явищу, зокрема збагачення борошна фолієвою кислотою

 

Уроджені вади розвитку – одна з основних причин смертності новонароджених дітей в Україні. Серед найчисельніших вад – вади невральної трубки (далі ВНТ), які зазвичай проявляються як спіна біфіда (відкритий спинний мозок) та аненцефалія (відкритий головний мозок).

За даними міжнародної благодійної організації «ОМНІ-мережа», яка здійснює популяційний моніторинг уроджених вад за міжнародними стандартами, поширеність ВНТ в Україні коливається від 21-25 на 10 тис. новонароджених дітей на території Полісся, до 14-18 на 10 тис. в інших регіонах України. Щороку близько 23% дітей з ВНТ помирають, решта залишається інвалідами. Це найвища частота вад у Європі, яка свідчить про епідемію ВНТ в Україні.

На щастя, ми маємо можливість зупинити епідемію ВНТ і в майбутньому врятувати сотні новонароджених дітей. Для цього існує просте, ефективне й фінансово незатратне рішення – збагачення борошна (фортифікація) фолієвою кислотою. Це міжнародна практика, яка дозволила зменшити показники ВНТ до 50% у таких країнах як США, Канада, Чилі та інших державах.

Фолієва кислота – вітамін В9 або Вс, який допомагає попередити близько 75% випадків ВНТ. Достатньо вживати фолієву кислоту за 3 місяці до зачаття і перші 2-3 місяці вагітності. Понад 10 років МОЗ України рекомендує усім жінкам репродуктивного віку вживати фолієву кислоту, однак рекомендації виконують не більше 10% жінок. Крім того, половина вагітностей неплановані, як наслідок жінки починають вживати фолієву кислоту занадто пізно, що не дає жодного позитивного результату.

Беручи до уваги надзвичайну актуальність порушеного питання закликаємо Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство аграрної політики України напрацювати загальнодержавну програму з фортифікації борошна фолієвою кислотою. Україна уже має можливості для цього, адже фортифікує борошно, яке іде на експорт. Якщо ми почнемо збагачувати борошно для внутрішнього ринку, то щорічно зможемо попередити близько 800 випадків ВНТ. Крім того, з кожної гривні інвестованої в профілактику, держбюджет збереже у 20 разів більше через майбутнє скорочення соціальних виплат дітям-інвалідам з ВНТ, адже їх буде в рази менше.

Просимо Вас сприяти щонайшвидшому розгляду порушеного нами питання та про результати повідомити Харківську обласну раду.

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення Харківської обласної ради

від __ __________ 2016 року № ___-VII

(_____ сесія VII скликання)