ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення «Про розгляд звернення Харківської обласної ради до Прем’єр-міністра України, Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо подолання епідемії вад невральної трубки в новонароджених дітей та вжиття превентивних заходів для запобігання цьому явищу, зокрема збагачення борошна фолієвою кислотою»

 

1. Характеристика стану речей в галузі, яку врегульовує це рішення:

Станом на сьогоднішній день уроджені вади розвитку – одна з основних причин смертності новонароджених дітей в України. Вади невральної трубки є одна з найчисельніших вад, яка зазвичай проявляється як спіна біфіда (відкритий спинний мозок) та аненцефалія (відкритий головний мозок).

2. Потреба і мета прийняття рішення:

Зупинення епідемії вад невральної трубку і в майбутньому врятувати сотні дітей.

3. Прогнозовані суспільні, економічні, фінансові та юридичні наслідки прийняття рішення: фінансово незатратне рішення – збагачення борошна (фортифікація) фолієвою кислотою.

4. Механізм виконання рішення: розгляд звернення депутатів Харківської обласної ради VII скликання Прем’єр-міністром України, Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством аграрної політики та продовольства України та затвердження загальнодержавної програми з фортифікації борошна фолієвою кислотою.

5. Порівняльна таблиця змін (у випадку, якщо проектом рішення пропонується внесення зміни до існуючого рішення ради): не потребує.

6. Назва ЗМІ, електронне видання або інше місце оприлюднення проекту рішення: сайт Харківської обласної ради та/або газета «Слобідський край».

 

Депутат

Харківської обласної ради

VII скликання                                                                                             І.В. Лопатіна