Звернення депутатів Харківської обласної ради

 до Верховної Ради України щодо прийняття законів, спрямованих на посилення відповідальності за незаконні вирубки лісових насаджень на території Харківської області

Депутати Харківської обласної ради стурбовані великою  кількістю звернень та повідомлень від мешканців Харківської області про факти незаконних вирубок, знищення, пошкодження лісових насаджень, розташованих на території Харківської області.

            Основна площа земель лісового фонду області - 301,4 тис.га знаходиться в постійному користуванні Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке є уповноваженим органом Держлісагентства України в області. 

Рівень заліснення Харківської області всього 12,1%, і по цьому показнику область посідає 15 місце серед областей України (середній відсоток заліснення по Україні -15%). Таким чином, на даний час існує дуже велика потреба в нових лісових насадженнях і для того, щоб вийти на середній відсоток заліснення по Україні  в Харківській області для нових лісових насаджень, необхідно  виділити 100,0 тис. га додатково за рахунок малопродуктивних земель.

Підприємства обласного управління лісового та мисливського господарства мають змогу виконати цю роботу, якщо отримають нові земельні ділянки  з відповідними дозвільними документами (землі, що не використовуються в сільському господарстві, яри, балки, схили тощо).

Натомість в лісах спостерігається інша ситуація.  Здійснюється неконтрольоване вирубування лісових насаджень, що призводить до нанесення суттєвої шкоди навколишньому середовищу, аграрному господарству, ґрунтам, не кажучи про економічні збитки державі, зокрема аграрному сектору.

З початку року працівники державної лісової охорони Харківської області виявили 159 випадків незаконної вирубки, об`єм склав 657 куб.м, а збитки- понад 3,7 млн грн. У 78 випадках матеріали про незаконні поруби з об`ємом деревини у 625 куб.м та збитками у 2,9 млн. грн передано до поліції. Тільки в десяти випадках правоохоронці порушили кримінальні провадження, а ще по 10 випадках про незаконні поруби - передані до судів, а  стягнуто біля  230,0 тис. грн. збитків. І це тільки факти по деяких випадках.

Згідно   з Кримінальним  кодексом України за незаконну порубку лісів порушникам загрожує штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Європейські країни з метою збереження та дотримання екологічного балансу, народного надбання, впроваджують більш ефективні заходи та передбачають сурові покарання за знищення лісу.

Ситуація, яка склалася із незаконною вирубкою лісів в Харківській області потребує негайного реагування. Багато питань залишаються не врегульовані на законодавчому рівні, лісове законодавство не діє.

Депутати Харківської обласної ради звертаються до Верховної Ради України щодо прискорення прийняття відповідних законопроектів №4657 від 17.05.2016 року, №4538 від 28.04.2016 року та інших, з метою зупинення та  заборони незаконної вирубки лісових насаджень та посилення кримінальної  відповідальності за незаконні вирубки лісів.

 

                                                                      

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від «___» ________ 2016 року №____

(____ сесія  VII скликання)