ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення Харківської обласної ради

 

Про внесення змін до комплексної Програми соціального захисту

населення Харківської області на 2016 - 2020 роки, затвердженої рішенням

обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VII (зі змінами), та

затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету на

проведення санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали

внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 2, та дітей,

які потерпіли від Чорнобильської катастрофи (крім дітей-інвалідів,

інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою), у санаторно-курортних закладах Харківської області та Порядку використання коштів

обласного бюджету для підтримки діяльності громадських організацій

інвалідів, ветеранів, громадських чорнобильських організацій, організацій

ветеранів АТО

 

 

Комплексною Програмою соціального захисту населення Харківської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VІІ (зі змінами) (далі - Програма) підрозділом 1. «Адресна допомога» розділу 8. «Напрями діяльності та заходи комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016-2020 роки» передбачено надання, одноразової грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинились в скрутній життєвій ситуації (за зверненнями) за рахунок коштів обласного бюджету.

У 2016 році для надання зазначеної грошової допомоги передбачені видатки у сумі 17,6 млн. грн.

Разом з тим, за період з 01.06.2016 по 26.09.2016 року до відділу по виплаті одноразової матеріальної допомоги надійшло 1610 звернення, розглянуто 814 звернень від громадян, які звернулись по допомогу, виділено матеріальну допомогу 654 особам на загальну суму 5 657 тис. грн., середній розмір допомоги складає 8,6 тис. грн. На сьогоднішній день залишаються без розгляду 796 звернень.

За попередніми підрахунками в середньому до відділу надходить 370 звернень щомісяця, до кінця року приблизна кількість очікуваних звернень складає 1110 звернень (370*3 місяці). Враховуючи те, що близько 80% звернень розглядається позитивно та середній розмір допомоги складає 8,6 тис. грн., на жовтень - грудень необхідний фінансовий ресурс складає 13 113,28 тис. грн.

Враховуючи те, що останнім часом спостерігається збільшення кількості звернень, що надходять від громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) та онкозахворювання, від учасників АТО та їх сімей, а також те, що залишок затверджених кошторисних призначень до кінця року складає лише 2862,08 тис. грн. виникла необхідність у виділенні додаткових коштів у сумі 10 251,2 тис. грн.

Також, підрозділом 4. «Розвиток стаціонарних установ» та підрозділом 5. «Утвердження пріоритетності сімейних цінностей, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми» розділу 8. «Напрями діяльності та заходи комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016-2020 роки» Програми передбачено виділення коштів за напрямами «Забезпечення роботи спеціалізованого автотранспорту з метою перевезення маломобільних груп населення до закладів охорони здоров’я, розташованих на території міста Харкова» та «Організація профілактичної роботи (за корекційними програмами) з особами, які вчинили насильство».

У зв’язку з тривалою та складною процедурою проведення конкурсу соціальних проектів відповідно до Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 року № 1049 та внесенням змін до зазначеного порядку, у 2016 році кошти за вказаними напрямами у 2016 році не використані. З огляду на це виникла необхідність їх перерозподілу в межах Програми.

 

 

Директор Департаменту

соціального захисту населення

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                                          Ю.І. Шпарага