ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради

“Про затвердження Комплексної програми реформування (оптимізації) процесу організації харчування у закладах науки і освіти, охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської області на 2017-2020 роки

 

Харчування таких категорій громадян як вихованці інтернатних установ та організацій, пацієнти закладів охорони здоров’я, та утриманці закладів соціального захисту є дуже важливим компонентом для загальної ефективності здійснюваної цими установами функцій. Процес харчування необхідно організовувати, виходячи із потреб відповідних категорій громадян, затверджених норм споживання та Міжнародних стандартів якості.

Виконання вищенаведених вимог неможливе без жорсткого контролю та системного підходу до організації харчування на території Харківської області, впровадження сучасних методів збереження, транспортування та обробки продуктів харчування та продовольчої сировини.

З метою забезпечення раціональним та якісним харчуванням утриманців, пацієнтів та вихованців закладів науки та освіти, охорони здоров’я та соціального захисту населення та зменшення витрат обласного бюджету на організацію харчування, шляхом зведення всіх функцій до єдиного виконавця та впровадження сучасних форм обслуговування та  технологій приготування їжі, що відповідають Міжнародним стандартам якості була розроблена Комплексна програма реформування (оптимізації) процесу організації харчування у закладах науки і освіти, охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської області на 2017-2020 роки (далі Програма).

Програма розроблена з урахуванням відсутності дієвих механізмів взаємодії між учасниками процесу організації харчування у закладах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту населення, тому передбачає впровадження у п’ять етапів. Реформування такого стратегічно важливого для населення Харківської області напряму спільної роботи державних та комунальних організацій є пріоритетним завданням законодавчої та виконавчої гілок місцевої влади. Тому реалізація етапів Програми передбачає повну взаємодію усіх учасників її впровадження.

Основним виконавцем зазначеної програми є комунальне підприємство “Харківський обласний комбінат харчування”, метою діяльності якого є вдосконалення діючої системи організації харчування у закладах та на підприємствах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту, шляхом заміни розрізненого підходу до організації харчування з боку організаторів харчування на єдину систему.

Комплексну програму реформування (оптимізації) процесу організації харчування у закладах науки і освіти, охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської області на 2017-2020 роки розроблено спираючись на статті Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Закону України «Про соціальні послуги» та з дотриманням відповідних Постанов Кабінету Міністрів України.

 

 

 

 

Депутат обласної ради                                                 Р.С. Веприцький

 

 

Середа,

0675735283, 0505013374