Інформація

про хід виконання у 2016 році Програми зайнятості населення Харківської області на період до 2017 року, затвердженої рішенням обласної ради від 20 червня 2013 року № 748-VІ (зі змінами)

 

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 18.07.2013 № 254 в області забезпечено виконання заходів Програми зайнятості населення Харківської області на період до 2017 року, затвердженої рішенням обласної ради від 20 червня 2013 року № 748-VІ (зі змінами, далі – Програма).

Протягом 2016 року робота була спрямована на реалізацію активної політики зайнятості, забезпечення соціального захисту населення від безробіття, розширення сфери застосування праці, , стимулювання діяльності роботодавців, спрямованої на створення нових робочих місць та працевлаштування безробітних.

З метою підвищення ефективності роботи щодо соціального захисту населення від безробіття та виконання основних показників ринку праці області, визначених на підставі аналізу економічної ситуації в регіоні, у 2016 році проведено актуалізацію Програми шляхом внесення відповідних змін, які затверджено рішенням обласної ради від 08.12.2016 № 319-VII.

У 2016 році першочергова увага приділялась розширенню сфери застосування праці та стимулюванню заінтересованості роботодавців у створенні нових робочих місць. В усіх районах та містах області проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота з роботодавцями (наради, семінари, «круглі столи», індивідуальні співбесіди, залучено засоби масової інформації тощо), метою якої було посилення мотивації до легальної та продуктивної зайнятості.

Відповідно до результатів моніторингу створення нових робочих місць, проведеного згідно з Методикою, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики України від 23.09.2013 № 611, у січні-жовтні 2016 року в області створено 27,4 тис. робочих місць, що на 18,6 % більше, ніж за аналогічний період 2015 року.

На нові робочі місця із здійсненням компенсації витрат роботодавцю у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовано майже 1470 безробітних осіб, що на 22,5 % більше ніж за аналогічний період торік.

З метою соціального захисту працівників, трудові відносини яких законодавчо не врегульовані, протягом 2016 року в області забезпечено роботу районних (міських) комісій з легалізації робочих місць та доходів. Виявлено 419 «тіньових» робочих місць, з яких легалізовано 275. Додатково до бюджету надійшло 7,2 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Матеріали щодо 95 роботодавців, які не усунули порушення трудового законодавства, направлені до Головного управління Держпраці у Харківській області для вжиття відповідних заходів.

Для оперативного обміну інформацією щодо кількості суб`єктів господарювання та кількості найманих працівників на місцевому рівні, максимальному сприянню легалізації робочих місць, між зацікавленими державними органами, об’єднанням профспілок Харківської області, в травні 2016 року укладено шестисторонню Угоду про співпрацю щодо легалізації робочих місць та доходів.

У лютому-березні 2016 року проведено двомісячник з укладання колективних договорів підприємствами, установами, організаціями області. За даними моніторингу станом на 01.04.2016 в області укладено 15,6 тис. колективних договорів, в т т.ч. у ході двомісячника - 974. Колективно-договірним регулюванням охоплено 620,4 тис. працівників області або 84,5% від загальної чисельності працюючих в області.

Здійснювались заходи щодо підвищення мобільності робочої сили на ринку праці. Службою зайнятості забезпечено безперешкодний доступ до інформації про вільні робочі місця по Україні, зокрема завдяки функціонуванню Єдиної інформаційно-аналітичної системи служби зайнятості та оперативному розміщенню інформації про вакансії на Інтернет порталах служби зайнятості.

У 2016 році послугами обласної служби зайнятості скористались 86,1 тис. незайнятих громадян, які мали статус безробітного, що на 7,2 тис. осіб або 7,7 % менше, ніж торік.

Для проведення широкомасштабної інформаційної роботи з населенням, службою зайнятості протягом 2016 року з використанням 16 мобільних центрів зайнятості проведено 97 заходів за участю 5,8 тис. осіб, які отримали понад 5,8 тис. послуг та 44 заходи з використанням 15 мобільних центрів професійної орієнтації за участю 3,1 тис. осіб. За допомогою модернізованих мобільних центрів профорієнтації проведено 71 захід з охопленням майже 5,0 тис. осіб.

З метою сприяння професіональній реалізації громадян обласною службою зайнятості надано 552,4 тис.  профорієнтаційних послуг для 232,6 тис. осіб. Проведено 35,5 тис. групових та масових профорієнтаційних заходів. Для здійснення перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації 140 осіб отримали ваучери.

При реалізації заходів Програми пріоритетними були питання забезпечення зайнятості громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню і не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці.

Всього протягом 2016 року на обліку в центрах зайнятості області перебувало майже 21 тис. безробітних осіб, які потребують додаткових гарантій зайнятості. Працевлаштовано 9,5 тис. осіб даної категорії, рівень працевлаштування склав 47 %, професійним навчанням охоплено 4,4 тис. осіб, участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру взяли 8,1 тис. осіб.

В області здійснювались заходи сприяння працевлаштуванню внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих учасників проведення антитерористичної операції.

До обласної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні торік звернулось 2,1 тис. внутрішньо переміщених осіб, 1,9 тис. осіб мали статус безробітного, з них працевлаштовано майже 0,7 тис. осіб, проходили професійне навчання – 229 осіб, брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру – 328 осіб.

З числа демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, 499 осіб отримували послуги державної служби зайнятості, з них працевлаштовано 388 демобілізованих осіб, професійне навчання проходили 160 осіб, до участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру було залучено 109 осіб.

В області скоординовано та об’єднано зусилля органів влади, служби зайнятості, об’єднань профспілок та роботодавців, громадських, волонтерських організацій та благодійних фондів з метою надання допомоги  вищезазначеним категоріям осіб з питань сприяння працевлаштуванню, відкриттю або поновленню підприємницької діяльності. 

Безробітним пропонується ознайомлення з примірниками бізнес - планів щодо різних видів підприємницької діяльності; забезпечується  доступ до мережі Інтернет під час написання бізнес - планів в приміщенні Інформаційно - консультаційного центру Харківського обласного центру зайнятості. Також, організовано інформування про послуги  Консалтингового  центру Харківського обласного центру зайнятості та пропонується подальший супровід бізнесу.

Харківська обласна служба зайнятості постійно співпрацює з 17  волонтерськими організаціями та благодійними фондами Харківського регіону та України, з більшістю з них підписані угоди про спільну діяльність та налагоджена  постійна співпраця. Найактивнішою була співпраця з:

- Програмою розвитку ООН в Україні, що дозволило створити  65 робочих місць для внутрішньо переміщених осіб на ПАТ «ФЕД», у Харківському благодійному єврейському фонді «ХЕСЕД-ШААРЕ ТІКВА», а також 10 тимчасових робочих місць у виконавчому комітеті Барвінківської міської ради та Петрівській сільській раді Балаклійського району;

- Благодійним Фондом «Карітас України» в м. Харкові, як наслідок створено 34 робочих місця для працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, від 8 роботодавців, які надали згоду на співпрацю з центром зайнятості;

- Міжнародним благодійним фондом «Відродження», Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» та  Благодійним фондом «Станція Харків», якими в рамках проекту «Новий відлік» організовано навчання 100 незайнятих осіб з числа внутрішньо переміщених осіб основам підприємницької діяльності, та надано гранти на відкриття або поновлення власної справи, що дозволило реалізувати 36 бізнес – проектів та створити  понад 80 нових робочих місць.

У 2016 році проводилася постійна робота щодо активізації життєвої позиції офіційно зареєстрованих безробітних громадян. До активних форм зайнятості за 2016 рік залучено майже 82 тис. осіб або 95,2 % від числа, зареєстрованих у службі зайнятості:

- допомогу в працевлаштуванні отримало 39,3 тис. осіб, що становить  45,7 % від числа зареєстрованих у службі зайнятості;

- професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації за актуальними на ринку праці спеціальностями проходило 16,6 тис. осіб;

- залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру 25,9 тис. осіб, на їх організацію з місцевих бюджетів було виділено 9,1 млн. грн., що майже на 2,5 млн. грн. більше у порівнянні з 2015 роком.

Для організації підприємницької діяльності було виплачено допомогу по безробіттю одноразово 295 безробітним особам.

За останніми оприлюдненими даними Державної служби статистики України чисельність зайнятого населення області віком 15-70 років протягом  січня-вересня 2016 року склала 1238,7 тис. осіб, що на 0,2 % більше, ніж у відповідному періоді торік. Рівень зайнятості населення віком 15-70 років збільшився, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, на 0,3 відсоткових пункти і склав 59,8 % від загальної чисельності всього населення відповідного віку. За цим показником область займає 2 рейтингове місце серед регіонів України.

Позитивно на рівень безробіття у віці 15 - 70 років (за методологією МОП) позначилось скорочення чисельності безробітних працездатного віку у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 12,3 %, яка у середньому за 9 місяців 2016 року дорівнювала 80,1 тис. осіб. За рахунок скорочення чисельності безробітних, рівень безробіття в області зменшився з 6,9 % економічно активного населення зазначеного віку за 9 місяців 2015 року до 6,1 % за відповідний період 2016. За цим показником область займає 1 рейтингове місце серед регіонів України.

За звітний період виконано завдання Програми щодо залучення офіційно зареєстрованих безробітних до:

- працевлаштування на нові робочі місця із здійсненням компенсації витрат роботодавцю у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – на 105%;

- проходження професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації – на 101 %;

- участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру – на 104 %.

Допомогу по безробіттю протягом 2016 року отримувало 60,7 тис. безробітних. На ці цілі з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття було використано 359,3 млн. грн. Середній розмір допомоги по безробіттю склав 1589,3 грн., що на 20,8 % більше, ніж у 2015 році.

 

 

 

Директор Департаменту

соціального захисту населення

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                                           Ю.І. Шпарага