ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Рішення обласної ради

від ____________ 2017 року  №  _____

(________ сесія _________ скликання)

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА РОЗВИТКУ АРХІВНОЇ СПРАВИ

В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

НА 2017 – 2021 РОКИ

 

 

 

 

 

 

Харків

2017 рік

 

 

ПАСПОРТ

 

Програми розвитку архівної справи в Харківській області

на 2017 2021 роки

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Харківська обласна державна адміністрація

 

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми

Стратегія розвитку Харківської області на період 2020 року, затверджена рішенням Харківської обласної ради від   05 березня 2015 року № 1151-VI

 

3.

Розробник Програми

Державний архів Харківської області

 

4.

Відповідальний виконавець Програми

Державний архів Харківської області

 

5.

Учасники Програми

 

Державний архів Харківської області

 

6.

Термін реалізації Програми

2017 – 2021 роки

 

7.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього, у тому числі:

 

11000,0  тис. грн

 

державний бюджет

_

обласний бюджет

 

11000,0 тис. грн

 

 

 

 

1.      Загальні положення

 

Програму розвитку архівної справи в Харківській області на 2017 2021 роки (далі – Програма) розроблено відповідно до Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» та Стратегії розвитку Харківської області на період до 2020 року, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 05 березня 2015 року № 1151-VI, з метою здійснення заходів, спрямованих на розв’язання актуальних проблем розвитку архівної справи у Харківській області. Прийняття Програми зумовлено необхідністю реалізації сучасної політики і стратегії держави, спрямованих на створення й підтримання належних умов для гарантованого довічного зберігання документів Національного архівного фонду місцевого значення, у яких знайшли відображення усі сторони соціально-економічного, наукового та культурного життя Слобідського краю періоду  1739 – 2016 років, та створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до архівних установ.

 

2.      Визначення проблем, на вирішення яких спрямована Програма

 

Реалізацію державної політики з питань архівної справи та діловодства в області забезпечують Державний архів Харківської області, 27 архівних відділів районних державних адміністрацій, 6 архівних відділів міських рад міст обласного значення та 150 архівів, створених для централізованого тимчасового зберігання архівних документів, нагромаджених у процесі документування службових, трудових, або інших правовідносин юридичних і фізичних осіб на відповідній території та інших архівних документів, що не належать до Національного архівного фонду України (трудові архіви).

Документи, що зберігаються у Державному архіві та архівних відділах, є складовою частиною Національного архівного фонду України (далі – НАФ) та світової культурної спадщини. Вони залучаються до постійного обігу з метою використання для задоволення інформаційних потреб суспільства та реалізації прав і законних інтересів громадян. Саме тому пріоритетними завданнями державної архівної установи є поповнення НАФ документами місцевого значення, ведення їх державного обліку, гарантоване постійне зберігання цих документів, здійснення заходів з широкого використання архівної інформації для задоволення наукових, соціальних і культурних потреб громадян.

Щороку на державне зберігання до архівних установ області надходять тисячі документів НАФ, завершені у діловодстві підприємств, установ та організацій. Забезпечити збереженість цих документів – першочергове завдання, виконання якого залежить від стану матеріально-технічного забезпечення місцевих архівних установ.

На сьогодні держава має багато проблем щодо забезпечення першочергових потреб населення. Частка видатків, передбачених для утримання і розвитку архівної галузі у державному та місцевих бюджетах, залишається незначною. У зв'язку із цим заходи з розвитку архівної справи у Харківській області упродовж останніх чотирьох років фінансувалися за рахунок коштів обласного бюджету за Програмою розвитку архівної справи на 2013 2016 роки, затвердженою рішенням Харківської обласної ради від 20 червня 2013 року № 749-VІ, зі змінами, затвердженими рішенням обласної ради від 23 червня 2016 року № 187-VІІ (загальне фінансування за чотири роки склало лише 35 % від запланованих обсягів). Це сталося, в першу чергу, внаслідок фінансової кризи в державі.

Разом з тим, невирішеними залишаються проблеми забезпечення державних архівних установ області, у першу чергу Державного архіву Харківської області, вільними приміщеннями для комплектування його документами НАФ місцевого значення та створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області.

Викликає серйозне занепокоєння стан споруди Державного архіву по вул. Мироносицькій, 41: стан фасаду ставить під загрозу не лише документальну спадщину Слобожанщини (1,5 млн справ), а й життя людей. Потребують заміни старі дерев'яні вікна у цій будівлі на енергозберігаючі  − металопластикові.

Друга будівля Державного архіву (по просп. Московському, 7), у якій зберігається понад 500 тис. справ, потребує проведення ремонту покрівлі та заміни комунікацій.

            Отже, на сучасному етапі організація зберігання документів НАФ у Державному архіві Харківської області та створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються  до  архіву, передбачає проведення комплексу робіт щодо поліпшення й створення безпечних умов для громадян області, які відвідують приміщення архіву, шляхом проведення невідкладного капітального ремонту приміщень архіву та оснащення місць прийому громадян, які звертаються до архіву за отриманням послуг, необхідним обладнанням (копіювальною технікою для виготовлення копій архівних документів, столами та стільцями). 

Програма надасть змогу сконцентрувати зусилля місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на виконанні визначених завдань та забезпечить ефективне проведення регіональної політики у сфері архівної справи на 2017 2021 роки.

 

3.      Мета Програми

 

Метою Програми є реалізація заходів, спрямованих на створення та підтримання умов для забезпечення гарантованого довічного зберігання документів НАФ місцевого значення як чинника соціального розвитку українського суспільства, їх всебічного використання та створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області.

 

 

 

4. Обґрунтування шляхів і засобів вирішення проблеми.

Обсяги та джерела фінансування, строки виконання Програми

 

Позначені у Програмі проблеми можливо вирішити шляхом проведення комплексу першочергових заходів, спрямованих на створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області та покращення стану забезпечення збереженості та умов зберігання документів Національного архівного фонду, що у ньому зберігаються.

Напрями діяльності та заходи Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2017 2021 роки наведені у додатку до Програми.

            Проблеми планується вирішити шляхом проведення таких заходів:

– поліпшення та створення безпечних умов для громадян області, які відвідують приміщення архіву, шляхом проведення невідкладного капітального ремонту фасаду будівлі по вул. Мироносицькій, 41 та покрівлі будівлі по просп. Московському, 7;

 оснащення місць прийому громадян, які звертаються до архіву за отриманням послуг, необхідним обладнанням (копіювальною технікою для виготовлення копій архівних документів, столами та стільцями).

Виконання програмних заходів дозволить створити умови для:

 гарантованого зберігання архівних документів, повноцінного захисту інформації, що в них відображена;

– задоволення у необхідних обсягах потреб громадян, суспільства, держави в інформації;

 забезпечення соціального захисту населення.

Фінансове забезпечення виконання Програми здійснюється за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті, виходячи з його реальних можливостей.

Орієнтовний обсяг фінансування заходів Програми складає 11000,0 тис. грн. обласного бюджету

Термін реалізації Програми: 2017 – 2021 роки.

5. Ресурсне забезпечення Програми

 

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми

(тис. грн.)

У тому числі за роками

Усього витрат на виконання Програми

(тис. грн.)

2017

2018

2019

2020

2021

Обсяг ресурсів, усього, у тому числі:

 

 

 

 

 

 

державний бюджет

обласний бюджет

3080,0

2025,0

1235,0

2675,0

1985,0

11000,0

 

 

6. Координація роботи та контроль за виконанням Програми

 

Контроль за ходом реалізації заходів Програми здійснює Харківська обласна державна адміністрація, поточну координацію роботи щодо виконання заходів Програми – Державний архів Харківської області.

Контроль за використанням бюджетних коштів, спрямованих на виконання Програми, здійснюється у порядку, встановленому чинним законодавством України.

 

 

 

Перший заступник голови

обласної ради                                                                                       В.М. Коваленко