Пояснювальна записка

до проекту рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2014 – 2018 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 19 грудня 2013 року № 886-VI (зі змінами)».

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Відповідно до завдань Уряду та постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 року № 1049 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка» (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2016 року № 194) проектом рішення вносяться зміни до пункту 4 підрозділу V розділу V соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 20142018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року886-VI (зі змінами), шляхом викладення його у новій редакції: «Організація та проведення конкурсу з визначення проектів, розроблених молодіжними та дитячими організаціями, для реалізації яких надається фінансова підтримка».

Це надасть можливість залучити до реалізації державної молодіжної політики на території Харківської області дитячі та молодіжні громадські організації та забезпечити їх плідну співпрацю з обласною державною адміністрацією.

 

2. Мета і завдання прийняття рішення

Метою внесення змін до соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2014 – 2018 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 19 грудня 2013 року № 886-VI (зі змінами) є:

-                      збільшення кількості дитячих та молодіжних громадських організацій залучених до розробки та реалізації соціально значущих проектів для молоді, підтримки молодіжних ініціатив, створення умов для активної участі молоді в  громадському житті.;

-                     утримання й фінансова підтримка комунальних спортивних споруд та виключно фінансова підтримка споруд, які належать громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості.

 

3. Загальна характеристика та основні положення проекту рішення

Внесення змін до соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2014 – 2018 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 19 грудня 2013 року № 886-VI (зі змінами).

 

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання.

Цей проект рішення ґрунтується на додержанні норм виконання Указу Президента України «Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді», постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 року № 1049 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка» (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2016 року № 194), Державної цільової соціальної програми «Молодь України» на 2016 – 2020 роки», наказу Міністерства фінансів України від 23грудня 2016 року № 1134 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 грудня 2014 року N 1195» у частині змін до Структури кодування програмної класифікації видатків та кредитування м

ісцевих бюджетів.

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Одним з основних завдань Управління є утримання й фінансова підтримка комунальних спортивних споруд та виключно фінансова підтримка споруд, які належать громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості. З метою не допущення скорочення в області кількості спортивних споруд та долучення якомога більшої кількості дітей та молоді до занять фізичною культурою та спортом, потреба у фінансовій підтримці та утриманні спортивних споруд є нагальною для регіону.

У зв’язку з чим, попередня оцінка обсягу необхідних коштів на 2017 - 2018 роки згідно з Соціальною програмою розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2014 – 2018 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 19 грудня 2013 року № 886-VI (зі змінами), становить:

п.22. підрозділу ІV «Утримання, фінансова підтримка комунальних спортивних споруд» 20247,0 тис. грн. (2017 р. - 9580,0 тис. грн., 2018 р. - 10667,0 тис. грн.);

п.23. підрозділу  ІV «Фінансова підтримка спортивних споруд, які належать громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості» 8944,9 тис. грн. (2017 р. -  4352,8тис. грн., 2018 р. - 4592,1 тис. грн.);

п. 4.підрозділу V «Організація та проведення конкурсу з визначення проектів, розроблених молодіжними та дитячими організаціями, для реалізації яких надається фінансова підтримка» становить 5500,00 тис.грн. (2017 р. – 2500,0 тис.грн., 2018 р. – 3000,0  тис.грн.).

 

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення

Прийняття проекту рішення надасть можливість:

-                     збільшити кількість молодіжних громадських організацій та їх спілок залучених до розробки та реалізації соціально значущих проектів для молоді;

-                     створити сприятливі умови для поліпшення духовного, культурного та національно-патріотичного виховання молоді;

-          підтримати молодіжні ініціативи;

-          здійснити утримання та надати фінансову підтримку комунальним спортивним спорудам та спорудам, які належать громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості.

 

7.      Запобігання корупції

У проекті акта відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень. Громадська антикорупційна експертиза не проводилася.

 

 

 

Начальник Управління  у справах молоді

та спорту Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                                     В.В. Кириленко