Звернення

Харківської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо прийняття на загальнодержавному рівні рішення стосовно фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян

та інших передбачених законодавством пільг

 

 

Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» не передбачено субвенцію на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

 

Разом з тим, слід зазначити, що згідно з чинним бюджетним законодавством компенсація за пільговий проїзд окремих категорій громадян - це складова частина державної програми соціального захисту, джерелом фінансування якої є Державний бюджет України.

 

Права громадян щодо пільгового проїзду громадським транспортом постійно розширюються внаслідок прийняття нових законодавчих актів.

 

Згідно з чинним законодавством України, кожен громадянин, якому державою надані пільги на проїзд, має право користуватися всіма видами транспорту загального користування на всій території України незалежно від місця свого проживання.

 

Бюджетним кодексом України передбачено можливість здійснювати компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян з місцевих бюджетів. Це ставить пільговиків у різні умови залежно від їх місця проживання. Крім цього, не визначено механізму компенсації пільгового проїзду у випадках, якщо людина виїхала за межі свого населеного пункту, деякі категорії громадян фактично втратили пільги, які гарантувала держава.

 

Зважаючи на викладене, з метою вирішення цього питання та зняття соціальної напруги, звертаємось з проханням якомога швидше прийняти на загальнодержавному рівні рішення щодо визначення джерел фінансування компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, оскільки передача державою права на здійснення видатків може здійснюватися лише за умови відповідної передачі фінансових ресурсів.

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від "___"________ 2017 року № ___-VIІ

(___ сесія VІI скликання)