пояснювальна записка

 

до проекту рішення обласної ради

"Про звернення Харківської обласної ради до Президента України,  Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо прийняття на загальнодержавному рівні рішення стосовно фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг"

 

 

У Державному бюджеті України на поточний рік не передбачено субвенції на пільгове перевезення окремих категорій громадян, що фактично позбавляє пенсіонерів, дітей війни, учасників війни, ветеранів праці тощо державних гарантій на безоплатний проїзд.

Держава повністю перекладає фінансування пільгового перевезення на місцеві бюджети.

 

Слід зазначити, що право на пільговий проїзд (як і інші соціальні пільги) закріплено державою, а не органами місцевого самоврядування.

Права громадян щодо пільгового проїзду громадським транспортом постійно розширюються внаслідок прийняття нових законодавчих актів.

 

Переведення визначеного соціального забезпечення на рівень органів місцевого самоврядування призведе до порушення стабільної та передбачуваної системи прав громадян і гарантій їх реалізації, знизить відповідальність держави перед громадянами за виконання своїх соціальних зобов'язань.

 

Враховуючи, що не всі місцеві ради зможуть у своїх бюджетах запланувати зазначені кошти (адже навіть у фінансово спроможних громад обсяг передбачених коштів з місцевих бюджетів є недостатнім) гарантовані державою пільги фактично надаватимуться виходячи з фінансової спроможності того чи іншого місцевого бюджету, що порушує основні засади справедливого і неупередженого розподілу.

 

Направлення відповідного звернення Харківської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням якомога швидше прийняти на загальнодержавному рівні рішення стосовно фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг стане запорукою попередження соціальної напруги.

 

 

Депутат обласної ради                                     М. Кривенко