ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради стосовно сприяння невідкладному розгляду проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження заходів, направлених на зменшення споживання енергетичних напоїв (реєстраційний № 2470 від 24.03.2015).

 

В останні десятиріччя в світі спостерігається активне збільшення обсягу споживання енергетичних напоїв, у тому числі слабоалкогольних енергетичних напоїв, які містять кофеїн, що в свою чергу призводить до зростання рівня занепокоєння небезпекою для здоров’я громадян, зокрема молоді.

Стрімко розвивається ринок енергетичних напоїв і в Україні, особливо після введення на законодавчому рівні окремих заборон щодо вживання у публічних місцях алкоголю. Збільшенню обсягів продажу сприяє й розгорнута рекламна кампанія енергетичних напоїв, що зосереджує увагу широкого кола споживачів на перевагах та корисних властивостях продукту.

Енергетичний напій – це, як-правило, безалкогольний сильно-газований напій, що містить у своєму складі значний вміст кофеїну (або його аналогів: теофіліну, теоброміну, еуфіліну), нерідко таурин, екстракт гуарани, вітаміни, вуглеводи (глюкозу, сахарозу), адаптогени тощо. Виробники стверджують, що енергетичний напій позбавляє втоми, надає бадьорості, підвищує витривалість, концентрацію, швидкість реакції, покращує пильність та емоційний стан, стимулює обмін речовин. Уживання продукту рекомендоване в період підвищеного розумового та фізичного навантаження: при заняттях спортом, навчанні, роботі, під час активного відпочинку, вечірок, довгих поїздок за кермом.

Враховуючи вказане вище, енергетичний напій став користуватися неабияким попитом у підлітків (на яких, перш за все, поширюються обмеження продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв), студентів в період сесій, молоді в нічних клубах, працівникам, що працюють понаднормово або в нічний час для підвищення працездатності та подолання сонливості.

Проте, існуюча реклама не забезпечує належного інформування споживачів про можливий негативний вплив вживання енергетичних напоїв на здоров’я людини, а також про можливу небезпеку, яку несе цей продукт для окремих категорій та груп населення. Не в повній мірі ця інформація відображається і на упаковках торгових марок, під якими реалізуються енергетичні напої.

Перш за все, це стосуються наявного в хімічному складі напою кофеїну. За результатами наукових досліджень, проведених Європейським департаментом харчової безпеки (EFSA), помірне споживання енергетичних напоїв безпечне для здоров’я дорослої людини. Однак існує потреба у глибшому дослідженні впливу кофеїну, в тому числі в поєднанні із алкоголем, оскільки встановлено, що у людей, чутливих до кофеїну, і тих, які входять у групу ризику, навіть невелика кількість кофеїну може викликати серцебиття, тремтіння, знервованість та підвищення артеріального тиску; у молоді та дітей споживання кофеїну може супроводжуватися розладами концентрації уваги, почуттям тривоги й напруги, а також проблемами зі сном; побічним ефектом кофеїну є виникнення залежності від цієї речовини.

Хоча токсикологічна та поведінкова взаємодія кофеїну та алкоголю на сучасному етапі досліджень не є доведеною, однак прослідковуються певні негативні наслідками, зокрема: «подвійна» дегітратація організму, пролонгована дія кофеїну в супроводі споживання алкоголю. Алкоголь та кофеїн мають кардинально різну дію – седативну та збуджуючу. Їх поєднання призводить до різкого розширення-звуження судин головного мозку та різного роду непередбачуваних впливів на центральну нервову систему людини, що може призвести споживача енергетиків до госпіталізації чи навіть смерті. У США, Швейцарії, Ірландії, Росії вже зафіксовані летальні випадки, пов’язані із надмірним вживанням енергетичних напоїв, зокрема разом з алкоголем. В Україні ж алко-енергетичні суміші вільно реалізуються.

Не до кінця дослідженим залишається вплив на людський організм таурину і глюкуронолактону, кількість яких у двох банках енергетика перевищує в 500 разів нормальну денну норму для людини. Відомо лише, що в поєднанні з кофеїном ці речовини здатні сильно виснажувати нервову систему. За своєю природою суміш вказаних інгредієнтів не дає енергії як такої, оскільки здійснює акумуляцію тих ресурсів людини, які у звичайному стані, як-правило, не задіюються. Як наслідок – за тимчасовим сплеском енергії наступає виснаження організму.

Окремої уваги заслуговує проблема вживання енергетичних напоїв підлітками. Доступність для них цього продукту (в порівнянні з алкогольними напоями), а також агресивна реклама зумовлюють постійне підвищення попиту на енергетики серед неповнолітніх. Ця категорія населення найбільш схильна до перевищення гранично допустимих обсягів споживання напою. З іншого боку, хімічний склад енергетичних напоїв особливо негативно впливає на організм молодої людини, який перебуває на стадії формування.

На сьогодні, спеціальне правове регулювання відносин у сфері виробництва та обігу енергетичних напоїв в Україні – відсутнє. Виробництво та реалізація слабоалкогольних енергетичних напоїв регламентуються відповідними положеннями Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» в частині слабоалкогольних напоїв. На реалізацію безалкогольних енергетичних напоїв поширюються загальні норми про виробництво харчових продуктів, передбачені Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів».

Таке регулювання не може вважатися задовільним. Так, наприклад, відповідно до п. 9 ч.1 ст. 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», забороняється обіг харчових продуктів, етикетування яких не відповідає цьому Закону та відповідним технічним регламентам. Усі харчові продукти, що знаходяться в обігу в Україні, етикетуються державною мовою України та містять у доступній для сприймання споживачем формі інформацію, зокрема про застереження щодо споживання харчового продукту певними категоріями населення (дітьми, вагітними жінками, літніми людьми, спортсменами та алергіками), якщо такий продукт може негативно впливати на їх здоров’я при його споживанні.

Щодо маркування енергетичних напоїв, то основним документом, який регулює зазначене питання є Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів, затверджений Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики 28.10.2010 р. № 487. Згідно регламенту, напої, які містять кофеїн у своєму маркуванні, повинні містити застереження «Високий вміст кофеїну. Не рекомендований для дітей, вагітних та жінок, які годують груддю». Після цієї інформації в дужках указується вміст кофеїну, виражений у мг на 100 мл напою. Варто зазначити, що на практиці вітчизняні виробники енергетичних напоїв, у тому числі слабоалкогольних, розміщують значно більше інформації для споживача, ніж це передбачено Технічним регламентом. Однак, ці застереження не охоплюють усіх груп ризику та можливих небезпек споживання продукту.

Враховуючи негативний вплив енергетичних напоїв на організм людини, законодавство ряду іноземних держав встановлює певні заборони та обмеження щодо їх реклами та обігу. В США заборонено продаж алкогольних напоїв з кофеїном. У Литві введено заборону на продаж енергетичних напоїв особам, які не досягли 18 років. Варто звернути увагу, що Науковий комітет із продуктів харчування Європейського Союзу не рекомендує вживати алкоголь та енергетичні напої одночасно, оскільки спільна дія напоїв з одночасним активним рухом може викликати проблеми зі здоров’ям, пов’язаними зі зневодненням.

Метою проекту Закону є встановлення правових засад обігу енергетичних напоїв в Україні, обмеження споживання цього продукту дітьми та молоддю. Для досягнення цієї мети пропонується на законодавчому рівні вирішити такі завдання: заборонити роздрібний продаж на території України енергетичних напоїв з вмістом алкоголю; встановити обмеження ємності тари, що використовується для роздрібного продажу цього продукту на рівні 0,33 л; обмежити рекламу енергетичних напоїв на радіо та телебаченні в період з 8.00 до 23.00. год.; заборонити продаж енергетичних напоїв неповнолітнім, у дитячих, освітніх, медичних установах, спортивних спорудах, у місцях проведення культурно-масових заходів; зобов’язати виробників енергетичних напоїв вказувати на упаковці продукту та в його рекламі застереження щодо вживання енергетичних напоїв неповнолітніми, вагітними жінками, жінками, які годують груддю, особами, які страждають серцево-судинними захворюваннями, захворюваннями ендокринної та центральної нервової системи, а також небезпеки вживання енергетичного напою у поєднанні з алкоголем.

На підставі вищевикладеного просимо Вас сприяти невідкладному розгляду Верховною Радою України проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження заходів, направлених на зменшення споживання енергетичних напоїв (реєстраційний № 2470 від 24.03.2015).

 

 

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від «___» _______ 2017 року № ____-VIІ

(____ сесія VІI скликання)