Пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради «Про створення тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань моніторингу ефективного, раціонального використання природних ресурсів, здійснення контролю за використанням та охороною надр,  за дотриманням законодавства про охорону навколишнього природного середовища на території Харківської області»

 

Відповідно до статті 48 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» тимчасові контрольні комісії ради є органами ради, які обираються з числа її депутатів для здійснення контролю з конкретно визначених радою питань, що належать до повноважень місцевого самоврядування. Порядок створення, роботи та припинення тимчасових контрольних комісій регулюється зазначеною статтею та  Регламентом Харківської обласної ради.

Рішення ради про створення тимчасової контрольної комісії, її назву та завдання, персональний склад комісії та її голову вважається прийнятим, якщо за це проголосувало не менше однієї третини депутатів ради від загального складу ради.

У складі тимчасової контрольної комісії ради може бути представлено не менше як по одному депутату від кожної депутатської фракції чи групи. Голова тимчасової контрольної комісії, заступник голови та секретар тимчасової контрольної комісії не можуть бути членами однієї депутатської фракції.

Контрольні комісії подають звіти і пропозиції на розгляд ради. Повноваження тимчасової контрольної комісії ради припиняються з моменту прийняття радою остаточного рішення щодо результатів роботи цієї комісії.

У зв’язку з наявністю фактів порушень чинного законодавства у сфері природокористування, надрокористування та у сфері земельних відносин, неефективного та нераціонального використання підприємствами природних ресурсів на території Харківської області та з метою реалізації в повній мірі повноважень Харківської обласної ради у цій сфері, пропонується створити тимчасову контрольну комісію обласної ради з питань моніторингу ефективного, раціонального використання природних ресурсів, здійснення контролю за використанням та охороною надр,  за дотриманням законодавства про охорону навколишнього природного середовища на території Харківської області.

Правовою основою діяльності комісії є Кодекс України Про надра, Закони України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про місцеве самоврядування в Україні», Регламент Харківської обласної ради.

 

 

Заступник голови фракції  партії «Відродження»

у Харківській обласній раді                                                                                             М. Тітов