Інформація

про хід виконання обласної соціальної Програми реформування системи інтернатних закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, протягом 2016 року

 

Обласна соціальна Програма реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розроблена на виконання відповідної державної програми, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 року № 1242.

Учасниками Програми є наступні структурні підрозділи обласної державної адміністрації: Департамент науки і освіти, Департамент охорони здоров’я, Департамент соціального захисту населення, Департамент молоді та спорту, а також районні державні адміністрації, міські ради.

На виконання обласної соціальної Програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (далі – Програма) місцевими органами влади розроблені і затверджені відповідні місцеві Програми. Заходи Програми передбачається реалізувати протягом 10 років, у межах ІV етапів.

Протягом 2016 року, в межах виконання заходів Програми, структурними підрозділами обласної державної адміністрації, місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проведена певна робота з її реалізації, що здійснювалося при тісній співпраці та координації зусиль та заходів. Основною ідеологією виконання Програми залишається питання підвищення рівня відповідальності місцевих органів влади за долю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, щодо дотримання вимог ст. 6 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»: дитина може бути влаштована до державних закладів лише за умов, коли вичерпані всі можливості щодо влаштування її до сімейних форм виховання та суто реформування системи інтернатних закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Такий підхід закладений у заходах на виконання програм органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, враховуючи, що на більшості територій відсутні дитячі заклади інтернатного типу.

З метою підвищення рівня інформованості населення щодо різних форм сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проводилася постійна широка інформаційна кампанія за допомогою засобів масової інформації та відповідні практичні заходи. Продовжується робота із засобами масової інформації щодо розповсюдження соціальної реклами про дітей, які підлягають влаштуванню до сімейних форм виховання. За підтримки Департаменту з усиновлення та захисту прав дитини серед мешканців області розповсюджені буклети, які містять інформаційні матеріали про механізм усиновлення дитини, оформлення документів на усиновлення.

Такі форми інформаційної підтримки заходів, що проводилися в межах виконання обласної соціальної Програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, змінюють думку суспільства про дитяче сирітство, сприяють підвищенню рівня інформованості населення і, як результат, сприяють збільшенню кількості дітей, які передаються на усиновлення, під опіку, піклування громадян, влаштовуються до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Одним із головних завдань органів влади усіх рівнів залишається питання попередження соціального сирітства, яке залишається основним джерелом поповнення кількості дітей, що залишилися без батьківського піклування. Продовжується співпраця з Всеукраїнською громадською організацією «Магнолія» по розміщенню на сайті «www.sirotstvu.net» персональної інформації про дітей, які підлягають влаштуванню до сімейних форм виховання. На даний час на сайті розміщена інформація стосовно 152 дітей, які перебувають на регіональному обліку. Завдяки соціальній рекламі протягом 2016 року 11 дітей були усиновлені, дані про яких були розміщені на сайті та 4 дитини передані під опіку.

В грудні 2016 року підписано договір про співпрацю з Благодійною організацією «Благодійний Фонд «Зміни одне життя – Україна» (www.changeonelife.org.ua). 

У полі особливої уваги обласної державної адміністрації та місцевих органів влади знаходяться ті діти, які виховуються в сім’ях, що перебувають у складних життєвих обставинах.

За підсумками 2016 року на обліку служб у справах дітей перебуває 1318 дітей із 727 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. У тому числі це і ті діти, які виховуються у сім’ях, які є багатодітними. Протягом 2016 року під час проведення профілактичних заходів «Діти вулиці» за участю представників органів місцевого самоврядування сіл, селищ, міст, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, органів освіти, медичних працівників, органів внутрішніх справ здійснено 3854 обстежень умов проживання сімей, в яких виховуються діти, у тому числі деякі сім’ї – двічі і більше разів. За підсумками проведення рейдів надана допомога вказаним сім’ям у вирішенні соціально-побутових проблем. Адресна допомога надана 9881 дитині (речова – 1590, матеріальна – 263, консультативна – 8028). Під соціальний супровід взято 407 сімей (56%). Найбільший показник у цьому напрямку роботи мають Куп’янський –207 випадків, Вовчанський – 106 випадків, Валківський район – 137 випадків, Ізюмськиий – 127 випадків, Нововодолазький – 90 випадків, Чугуївський – 98 випадків.

За неналежне виконання батьківських обов’язків по вихованню та утриманню дітей службами у справах дітей області було підготовлено 285 позовів до судів про позбавлення батьківських прав батьків, прийнято 251 рішення стосовно позбавлення батьківських прав 285 батьків відносно 320 дітей.

Як наслідок обстеження умов проживання та виховання дітей у сім'ях, які перебувають у складних життєвих обставинах, було прийнято рішення органами опіки та піклування про вилучення 272 дітей із несприятливого середовища: діти були поміщені до закладів соціального захисту та лікарняних установ. Протягом 2016 року до закладів соціального захисту дітей було влаштовано 534 дітей із сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах. Завдяки профілактичній роботі, яка проводиться на рівні місцевих територіальних громад, рівень соціального сирітства в області продовжує знижуватися. Протягом 2016 року в області отримали правовий статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, 619 дітей. Найбільше у Барвінківському, Вовчанському, Дергачівському, Лозівському, Харківському районах, місті Ізюм, Комінтернівському, Індустріальному, Фрунзенському районах м. Харкова.

В області забезпечені умови для соціального захисту кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Для цього існує розгалужена система державних закладів, які задовольняють потреби дітей не лише в залежності від віку, але і від стану здоров’я, дітей, які мають особливі потреби.

Із 4300 дітей, які в області мають правовий статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, 248 дітей перебувають у закладах інтернатного типу (5,7%), що у порівнянні з початком 2016 року менше на 60 осіб.

Протягом цього року, як і минулого, жодної дитини не було влаштовано до закладів інтернатного типу системи освіти.

Переважна більшість дітей, відповідно до діючого законодавства України, влаштовані під опіку, піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, усиновлені.

Усталеною формою сімейного виховання дітей, у тому числі пріоритетним напрямком у процесі реформування системи інтернатних закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є опіка, піклування, коли дитину, що залишилася без піклування батьків, виховують родичі. На даний час під опікою, піклуванням фізичних осіб перебуває 3020 дітей, тобто 70,2 % від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом 2016 року під опіку, піклування було передано в області 376 дітей.

За підсумками 2016 року 1131 дитина виховується у 88 дитячих будинках сімейного типу (на вихованні перебуває 576 дітей) та 315 прийомних сім’ях (на вихованні перебуває 555 дітей). Найбільша кількість дітей, що влаштовані до дитячих будинків та прийомних сімей, продовжують виховуватися в сім’ях на території Балаклійського, Барвінківського, Близнюківського, Богодухівського, Дворічанського, Валківського, Великобурлуцького, Кегичівського, Вовчанського, Зміївського, Коломацького, Краснокутського, Лозівського, Сахновщинського, Харківського, Чугуївського районів, м. Ізюм.

У прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу створені оптимальні умови для інтелектуального та фізичного розвитку дітей. Стан утримання та виховання дітей перебуває під постійним контролем місцевих органів влади та обласної державної адміністрації. Протягом 2016 року 4 дітей із прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу були усиновлені у переважній кількості самими прийомними батьками та батьками-вихователями.

У п’яти районах області, таких як Барвінківському, Кегичівському, Коломацькому, Краснокутському, Лозівському кількість дітей, які влаштовані до сімейних форм виховання, перевищує кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку.

У прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховуються поряд із здоровими дітьми діти з особливими потребами: з наслідками церебрального паралічу, хворобою Дауна, ВІЛ-інфікована дитина. Таких дітей виховують прийомні батьки у Харківському та Краснокутському районах.

Середній рівень влаштування дітей до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей станом на кінець цього року складає 26,3%, що є одним із найкращих показників в Україні.

За підсумками 2016 року на території області із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, показник яких дорівнюється 4300 особи, 4152 дитини виховуються у сімейних формах виховання, що дорівнює 96,5%. На території 23 територіальних одиниць показник влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання є вищим за середньо обласний.

Для утримання дітей у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу була використана державна цільова субвенція загальною сумою 51483,1 тис. грн., або 102,1%  від загальної суми, що виділена області за рахунок коштів державного бюджету.

Таким чином, за рахунок коштів державного бюджету на виплату соціальної допомоги у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу зменшується навантаження на обласний бюджет на зазначену вище суму. Крім того, ці кошти використовуються саме на дитину, а не на утримання закладів, у яких вона могла перебувати, оскільки більше 80% коштів, які виділяються на утримання державних закладів, використовуються на заробітну плату, проплату комунальних послуг та енергоносіїв, інше.

Протягом 2016 року 120 дітей в області усиновлені з дотриманням пріоритету усиновлення дітей громадянами України: 109 дітей (90,8%) – громадянами України та 11 дітей (9,2%) - громадянами інших держав.

Кількість дітей, які виховуються у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу – порівняно нових формах сімейного виховання,  де матеріальне утримання дитини та соціальна допомога батькам підтримується державою, за часи дії обласної Програми реформування системи інтернатних закладів збільшилася у 19 разів. Такі результати дозволили скоротити кількість дітей, які виховуються в інтернатних закладах і забезпечити в них більш оптимальні умови виховання дітей, забезпечити умови для виховання дітей зі збереженням родинних зв’язків та врахуванням місця походження дитини, що залишилися без батьківського піклування.

На початку реформування системи інтернатних закладів в області функціонували 9 закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом 2008-2015 років, за термін дії обласної соціальної програми реформування закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, були внесені зміни до типу закладу – школи-інтернату № 4 – у заклад для обдарованих дітей із сільської місцевості, Нововодолазької школи-інтернату - у загальноосвітню санаторну школу-інтернат для дітей із захворюваннями органів травлення; Зеленогайської спеціальної школи-інтернату для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - у Зеленогайський спеціальний загальноосвітній навчально-виховний комплекс (дошкільний навчальний заклад – школа-інтернат І-ІІ ступенів). Були прийняті рішення про реорганізацію комунального закладу «Краснокутський дитячий будинок» у загальноосвітню санаторну школу-інтернат, Сахновщинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату – у Сахновщинський навчально-реабілітаційний центр.

З метою забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітей, які потребують особливої педагогічної уваги, корекції фізичного та розумового розвитку в Харківській області створені умови для навчання й виховання дітей у 28 навчальних закладах інтернатного типу, з них: 24 - обласного підпорядкування, 2 - районного, 1 - державного, 1 - у м. Харків, що здатні задовольнити соціальне замовлення стосовно навчання дітей майже з усіма видами фізичних, розумових чи психічних нозологій.

На виконання Програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на 2008-2017 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 17.04.2008 № 685 – V, реформовані 18 навчальних закладів інтернатного типу обласного підпорядкування. На даний час в області функціонують 6 санаторних, 13 спеціальних, 4 спеціалізовані навчальні заклади інтернатного типу обласного підпорядкування та 1 навчально-реабілітаційний центр, які задовольняють потреби дітей як за віком, так і за станом здоров’я.

За рахунок скорочення кількості дітей у будинках дитини, що підпорядковані Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації, у цих закладах створені групи медико-соціальної реабілітації для дітей, що народилися з особливими потребами, які виховуються у сім’ях. Такі підходи теж дозволили обмежити кількість дітей, які влаштовуються до державних інтернатних закладів.

Для проведення реабілітаційних заходів дітям, які мають важку неврологічну патологію, вроджені вади розвитку та інші захворювання в усіх  будинках дитини відкрито 17 груп медико-соціальної реабілітації для дітей віком до 7 років життя. Запроваджені різні форми перебування дітей, зокрема групи для цілодобового перебування дітей разом з батьками, дітей без батьків, групи денного перебування. З 2010 року у будинках дитини медико-соціальну допомогу та реабілітацію отримало більше 5,3 тис. дітей з особливими потребами, які проживають у сім’ях. Переважна більшість цих  дітей є дітьми – інвалідами (майже 60%).

Таким чином, в області успішно продовжено практичну роботу по реформуванню системи інтернатних закладів для дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Заходи з виконання обласної соціальної Програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, продовжують залишатися на контролі.

 

 

 

Начальник служби

у справах дітей                                                                                          О.В. Шевченко

 

 

7055017