З В Е Р Н Е Н Н Я

депутатів Харківської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості запровадження в нинішніх умовах продажу землі сільськогосподарського призначення.

17 лютого 2017 року до Конституційного Суду України направлено подання 55 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень пунктів 14, 15 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

В редакції Закону України від 06 жовтня 2016 року №1669-VIII (який був прийнятий Верховною Радою під спільним тиском селян) згадані пункти 14 і 15 продовжили Мораторій на продаж сільськогосподарських земель до кінця 2017 року.

В той же час в Верховній Раді зареєстровано Проект Закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» (№ 5535 від 13.12.2016 року), яким всупереч мораторію пропонується де-факто торгувати землею вже з 1 липня 2017 року.

Прибічники вільного продажу землі сільськогосподарського призначення нібито відстоюють ринкові цінності та право селян розпоряджатись власним майном. Проте, ці аргументи не можуть замаскувати справжніх намірів поборників «ринку землі» скупити за безцінь родючі чорноземи та знищити українського селянина, як господаря власної землі.

Зняття мораторію на продаж земель повинно бути підкріплене чіткою нормативною базою, Україна не зможе запустити повноцінний ринок землі на існуючій нормативній базі.

У МінАпк вже попередили, що у разі скасування Конституційним Судом України мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, середній аграрний бізнес може не отримати шансу стати повноцінним учасником ринку землі в Україні, адже за умов відсутності захисту власності та інвестицій, а також гострого дефіциту грошових коштів, навіть у вигляді кредитних ресурсів, єдине, до чого призведе право на продаж землі це скуповування земельних паїв великими агрохолдингами та корпораціями. Занадто швидко власність перейде до великих агрохолдингів, і середня ланка випаде з цього процесу у зв'язку з неможливістю конкурувати.

Це призведе до остаточного знищення малих сільськогосподарських підприємств та сімейних ферм, які в усьому цивілізованому світі є основою аграрної складової економіки, до чергового сплеску незадоволення в українському суспільстві, масового зростання безробіття та посилення еміграції, а також до загибелі сіл та селищ.

 

На підставі вищевикладеного закликаємо Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України:

 

- вжити всіх необхідних заходів для недопущення скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення;

 

- продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні до того часу, поки в країні реально не запрацює вся інфраструктура ринку землі;

 

- не допустити створення механізмів, що дозволятимуть торгувати землею сільськогосподарського призначення в обхід мораторію, зокрема за допомогою ухвалення закону про обіг сільськогосподарських земель, яким пропонується де-факто торгувати землею вже з 1 липня 2017 року;

 

- розробити практичні механізми стимулювання і розвитку фермерського господарства, малого і середнього бізнесу в аграрній сфері.

 

 

 

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від «___» _______ 2017 року № ____-VIІ

(____ сесія VІI скликання)