ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення «Про звернення Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, Верховної Ради України щодо доцільності утворення госпітальних округів у Харківській області»

 

З моменту затвердження Кабінетом Міністрів у листопаді 2016 року Порядку створення госпітальних округів (Постанова КМУ від 30.11.2016 р. № 932) по всій території України розпочався процес створення госпітальних округів.

Створення госпітальних округів має на меті, з одного боку, гарантувати пацієнтам своєчасність доступу до медичної допомоги, а з іншого – забезпечити максимально можливу якість медичної допомоги за умови раціонального та ощадливого використання бюджетних коштів.

Однак з початку формування госпітальних округів до Харківської обласної ради та постійної комісії з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО надходять численні звернення від депутатів обласної ради, районних та міських рад,  громадських організацій, колективів закладів охорони здоров’я, медичної профспілки, що свідчать про наявність суттєвих проблем у цій сфері та відсутність конструктивної співпраці з питань формування госпітальних округів між різними гілками виконавчої влади, а також органами місцевого самоврядування. Наголошується на відсутності достатнього нормативно-правового забезпечення процесу створення госпітальних округів. Так, Міністерством охорони здоров’я України дотепер не затверджено обсяг надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, що повинен забезпечуватися багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування першого та другого рівня.

Окрім цього, на сьогодні розпочався процес створення об’єднаних територіальних громад. Тож існує загроза, що створені поспіхом госпітальні округи не будуть збігатися із майбутнім адміністративним устроєм. На практиці складно буде визначити, на базі центральної районної лікарні якого району створювати лікарню інтенсивного лікування, що може викликати конфлікти між громадами. 

Враховуючи викладене на розгляд сесії пропонується проект рішення «Про звернення Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, Верховної Ради України щодо доцільності утворення госпітальних округів у Харківській області», яким пропонується призупинити дію постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 932, а формування госпітальних округів  проводити лише після проведення адміністративно-територіальної реформи, тобто завершення створення об’єднаних територіальних громад, а в межах останніх уже формувати  госпітальні округи.

 

 

Депутат обласної ради                                                                 В. Святаш