ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Прем’єр-міністра України, Верховної Ради України щодо вирішення питання фінансового забезпечення державних установ Національної академії медичних наук України

 

Національна академія медичних наук України є вищою медичною науковою самоврядною організацією України, що заснована на державній власності.

На сьогодні у складі Національної академії медичних наук України функціонує 36 державних установ охорони здоров’я, з яких 9 – у місті Харкові, у тому числі: Інститут медичної радіології ім. С.П. Григор’єва НАМН України, Інститут патології хребта та суглобів ім. проф. М.І. Ситенка НАМН України, Інститут неврології, психіатрії і наркології НАМН України, Інститут мікробіології та імунології ім. І.І. Мечникова НАМН України, Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України, Інститут проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського НАМН України, Інститут загальної та невідкладної хірургії НАМН України, Національний інститут терапії імені Л.Т. Малої НАМН України, Інститут дерматології та венерології НАМН України.

Слід зазначити, що відповідно до Бюджетного кодексу Національна академія медичних наук України фінансується за рахунок коштів державного бюджету.

У зазначених закладах, розташованих у місті Харкові, працюють понад 3 500 медичних та інших працівників, з яких майже 800 науковців, серед яких 480 докторів та кандидатів наук.

Поряд з науковою діяльністю у державних установах Національної академії наук України надається високоспеціалізована медична допомога ІV рівня як мешканцям Харківської області, так і громадянам країни в цілому.

У той же час, внаслідок підвищення з 01.01.2017 року рівня мінімальної заробітної плати, а також посадових окладів працівників медичної галузі, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1037 «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», тільки по 9 державних установах Національної академії медичних наук України, розташованих у місті Харкові, дефіцит у видатках на оплату праці із нарахуваннями у 2017 році складає близько 180 млн грн.

Водночас, у зв’язку із незначним збільшенням видатків по усіх державних установах Національної академії медичних наук України утворився дефіцит у видатках на заробітну плату із нарахуваннями у загальному обсязі більше ніж на 518,8 млн грн.

Таким чином, державне фінансування у 2017 році забезпечує лише 35 – 45% необхідного фонду оплати праці, з урахуванням уже проведеного у 2016 році скорочення штатної чисельності, переведення значної кількості працівників на неповну зайнятість. На оплату комунальних послуг виділено близько 20 – 25% від потреби.

З метою попередження подальшого зростання соціальної напруги серед медичних працівників та пацієнтів, а також запобігання припиненню діяльності державних установ Національної академії медичних наук України Харківська обласна рада звертається до Прем’єр-міністра України, Верховної Ради України із проханням внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет на 2017 рік» з метою виділення коштів для забезпечення діяльності галузевих Державних установ Національної академії медичних наук України.

СХВАЛЕНО

рішення обласної ради

від 25 травня 2017 року № 451-VIІ

(ХІ сесія VІI скликання)