Інформація про виконання у 2016 році

Програми розвитку овочівництва, картоплярства та переробної галузі в Харківській області на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2012 року № 354-VI

 

Програма розвитку овочівництва, картоплярства та переробної галузі в Харківській області на період до 2020 року (далі – Програма) розроблена на виконання Плану першочергових заходів з розвитку виробництва картоплі та овочів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.05.2011 № 475-р, та у відповідності з положеннями Концепції розвитку овочівництва та переробної галузі, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.10.2011 №1120-р.

Метою та завданням програми є досягти гарантованого цілорічного забезпечення потреби населення області у продукції овочівництва і картоплярства за помірними цінами в кількості та асортименті, визначених науково обґрунтованими нормами споживання.

Програма передбачає надання пріоритетного розвитку овочівництву закритого і відкритого ґрунту та збільшенню обсягів виробництва овочів і картоплі в сільськогосподарських підприємствах.

            Не дивлячись на те, що Програма не фінансувалася, виробництво овочів та картоплі в області має стабільну стійку тенденцію до зростання - це дає смогу забезпечувати населення області у повному обсязі.

За обсягами виробництва овочів Харківщина стабільно входить у число п’яти регіонів, які є найбільшими виробниками цієї продукції в Україні. В минулому році серед інших регіонів України Харківська область має третій показник по валовому збору овочевих культур.

Річна потреба у споживанні населенням області овочевих культур складає 454,1 тис. тонн. По овочевих культурах виробництво складає 692,4 тис. тонн, що повністю забезпечує внутрішню потребу області та є третім показником обсягу виробництва цієї продукції серед регіонів.

Виробництво овочів за  2012-2016 роки по Харківській області

Роки

Всі категорії

С/г підприємства

Господарства населення

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

2012

35,6

654,1

183,8

0,763

20,5

268,9

34,8

633,1

182,0

2013

33,5

664,5

198,1

0,614

27,0

439,2

32,9

637,5

193,6

2014

31,5

665,8

211,1

0,832

38,9

467,1

30,7

626,9

204,2

2015

30,6

689,3

225,3

0,510

26,5

518,8

30,1

662,8

220,3

2016

30,6

692,4

226,5

0,628

26,3

429,2

30,0

666,2

222,3

Обсяги виробництва овочів з кожним роком збільшуються, проте, площі зайняті під овочевими культурами в області почали стрімко зменшуватись від 35,6 тис. га у 2012 році і до 30,6 тис. га у 2016 році.

Овочів закритого ґрунту у 2016 році було вироблено 71,3 тис. тонн, що на 29,6% більше проти 2015 року. Проте частка овочів закритого ґрунту, у загальному обсязі їх виробництва, поки що залишається незначною - до 10%.

 

Виробництво овочів у закритому ґрунті за  2012-2015 роки

 по Харківській області

 

Роки

Всі категорії

С/г підприємства

Господарства населення

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожа

йність, ц/га

2012

0,159

44,3

2781,1

0,049

14,9

3033,5

0,110

29,4

2668,5

2013

0,159

43,2

2702,5

0,050

13,9

2814,5

0,110

29,2

2651,4

2014

0,163

51,9

2570,9

0,053

14,0

2629,4

0,110

28,0

2542,7

2015

0,340

70,4

2068,2

0,037

9,2

2293,2

0,300

61,2

2038,2

2016

0,339

71,3

2027,9

0,051

9,4

1824,9

0,300

61,9

2062,5

 

Із загальної кількості овочів закритого ґрунту, вироблених у 2012 - 2016 роках, 87% припадає на господарства населення і лише 13% на сільськогосподарські підприємства. При цьому частка сільськогосподарських підприємств у загальнообласному обсязі виробництва овочів відкритого ґрунту не перевищує 3%.

Одночасно з цим овочів закритого ґрунту сільськогосподарські підприємства виробляють до 3% від усього обсягу виробництва їх в області. Решта вирощується в теплицях господарств населення.

Однак, незважаючи на цю ситуацію, в області спостерігається постійне скорочення площі вирощування овочів відкритого ґрунту у господарствах населення (в середньому на 518 га або на 1,7% щорічно). При цьому площа вирощування їх у сільськогосподарських підприємствах залишається незначною – до 700 га в цілому по області. У значній мірі це є результатом підвищення цін на енергоносії, ускладнення погодно-кліматичних умов та демографічної ситуації на селі.

 

Сучасний стан та тенденції розвитку картоплярства в області

Виробництво картоплі в області практично повністю зосереджено у господарствах населення. Їх частка у загальнообласному обсязі виробництва цієї важливої продовольчої культури перевищує 99%.

Протягом тривалого періоду господарства населення у повній мірі забезпечували  потребу регіону у цьому виді сільськогосподарської продукції.

Річна потреба у споживанні населенням області картоплі складає 383,8 тис. тонн.

 

У 2016 році картоплі накопано 1077,6 тис. тонн, що на 4,7% більше, ніж у 2015 році, при урожайності 175,2 ц з 1 га. Зазначених обсягів виробництва, враховуючи витрати на посадку та корм худобі, достатньо для забезпечення внутрішніх потреб області.

 

Виробництво картоплі за  2012-2016 роки по Харківській області

 

Роки

Всі категорії

Сг підприємства

Господарства населення

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

Зібрана площа, тис. га

Валовий збір, тис. т

Урожайність, ц/га

2012

78,9

980,4

124,1

0,115

0,715

62,1

78,9

979,7

124,2

2013

70,9

1007,6

142,2

0,036

0,378

106,4

70,8

1007,3

142,2

2014

63,3

1114,7

176,1

0,057

0,629

109,8

63,2

1114,0

176,2

2015

61,8

1028,9

166,5

0,050

0,300

61,3

61,8

1028,6

166,5

2016

61,5

1077,6

175,2

0,023

0,259

114,8

61,5

1077,4

175,2

Проте, починаючи з 2012 року виробництво картоплі в області збільшувалось.

З кожним роком в області стрімко скорочуються площі її вирощування – з 78,9 тис. га у 2012 році до 61,5 тис. га у 2016 році, або на 22% (17,4 тис. га). Одночасно з цим спостерігається тенденція до збільшення врожайності картоплі – з 124 ц/га в середньому за 2012 рік до 160 ц/га за наступні три роки. При цьому рівень врожайності картоплі в області нижчий, ніж у середньому по Україні. Все це зумовлює необхідність впровадження нових підходів до розвитку картоплярства в області.

 

Розвиток насінництва овочевих культур та картоплі

Підвищення валових зборів овочів у Харківській області в значній мірі залежить від організації насінництва.

Для забезпечення господарств Харківської області насінням овочевих рослин на 50% вітчизняного походження необхідно кожного року виробляти: 63 кг добазового насіння, 1300 кг базового та 34 тони сертифікованого насіння.

Основним виробником насіння овочевих культур та картоплі є Інститут овочівництва і баштанництва НААН та підпорядковане йому Державне підприємство дослідне господарство «Пархомівське».

У 2016 році Інститутом овочівництва і баштанництва НААН України фактично вироблено 4400 кг насіння овочевих культур високих категорій. Це в повній мірі забезпечує потребу сільгосптоваровиробників у насінні овочевих культур.

Специфіка споживання населенням овочів і картоплі полягає в тому, що до 60% від їх загальної кількості надходить зі сховищ. Овочі і бульби картоплі надзвичайно специфічний об’єкт зберігання. Лежкість такої продукції залежить від сортових особливостей, технології вирощування та збирання, а також від режимів і способів зберігання.

Негативно позначилась на розвитку овочівництва та картоплярства в області втрата в процесі проведення земельної реформи значної кількості зрошуваних земель. У результаті цього у сільськогосподарських підприємствах лише третина посівів овочевих культур вирощувалася на поливних землях.

Ще одним фактором, який суттєво стримує розвиток овочівництва в області, є відсутність у регіоні сучасних підприємств для промислової переробки овочів і нерозвинута інфраструктура для їх довготривалого зберігання і реалізації.

За розрахунками інституту овочівництва і баштанництва НААН України для того, щоб отримати врожайність картоплі порядку 150 ц/га, поточні витрати повинні складати близько 22 – 23 тис. грн.  у розрахунку на 1 га площі її вирощування, а при збільшенні врожайності до 200 ц/га знадобиться біля 27,2 тис. грн. Собівартість картоплі при цьому буде утримуватись на рівні 1,4 – 1,5 грн. за 1  кілограм.

У сільськогосподарських підприємствах і господарствах населення впровадження сучасних технологій вирощування картоплі супроводжуватиметься широким використанням високоврожайних, стійких до хвороб і шкідників сортів. Для чого будуть активно проводитися процеси  сортозаміни і сортооновлення з використанням високопродуктивного насіннєвого матеріалу, на вирощуванні якого прогнозується спеціалізувати від 3 до 5  насінницьких господарств.

Прогнозується, що у результаті такого комплексного підходу до розвитку картоплярства продовольчий ринок області буде у повній потребі забезпечений картоплею власного виробництва за доступною ціною, а її споживання вже у 2017 році досягне раціональної норми – 124 кг у розрахунку на одну особу.

 

Виходячи з того, що виробництво овочів та картоплі зосереджено в основному в господарствах населення та відсутністю спеціалізованих великотоварних господарств, крім овочевих фабрик, виділення коштів із обласного бюджету на виконання Програмою заходів є недоцільним.

 

 

 

Директор Департаменту

агропромислового розвитку

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                                    О.В. Нездюр