Інформація про виконання у 2016 році
Програми розвитку овочівництва, картоплярства та переробної галузі в Харківській області на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від 01 березня 2012 року № 354-VI
Програма розвитку овочівництва, картоплярства та переробної галузі в Харківській області на період до 2020 року (далі – Програма) розроблена на виконання Плану першочергових заходів з розвитку виробництва картоплі та овочів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.05.2011 № 475-р, та у відповідності з положеннями Концепції розвитку овочівництва та переробної галузі, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.10.2011 №1120-р.
Метою та завданням програми є досягти гарантованого цілорічного забезпечення потреби населення області у продукції овочівництва і картоплярства за помірними цінами в кількості та асортименті, визначених науково обґрунтованими нормами споживання.
Програма передбачає надання пріоритетного розвитку овочівництву закритого і відкритого ґрунту та збільшенню обсягів виробництва овочів і картоплі в сільськогосподарських підприємствах.
Не дивлячись на те, що Програма не фінансувалася, виробництво овочів та картоплі в області має стабільну стійку тенденцію до зростання - це дає смогу забезпечувати населення області у повному обсязі.
За обсягами виробництва овочів Харківщина стабільно входить у число п’яти регіонів, які є найбільшими виробниками цієї продукції в Україні. В минулому році серед інших регіонів України Харківська область має третій показник по валовому збору овочевих культур.
Річна потреба у споживанні населенням області овочевих культур складає 454,1 тис. тонн. По овочевих культурах виробництво складає 692,4 тис. тонн, що повністю забезпечує внутрішню потребу області та є третім показником обсягу виробництва цієї продукції серед регіонів.
Виробництво овочів за 2012-2016 роки по Харківській області
Роки |
Всі категорії |
С/г підприємства |
Господарства населення |
||||||
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
|
2012 |
35,6 |
654,1 |
183,8 |
0,763 |
20,5 |
268,9 |
34,8 |
633,1 |
182,0 |
2013 |
33,5 |
664,5 |
198,1 |
0,614 |
27,0 |
439,2 |
32,9 |
637,5 |
193,6 |
2014 |
31,5 |
665,8 |
211,1 |
0,832 |
38,9 |
467,1 |
30,7 |
626,9 |
204,2 |
2015 |
30,6 |
689,3 |
225,3 |
0,510 |
26,5 |
518,8 |
30,1 |
662,8 |
220,3 |
2016 |
30,6 |
692,4 |
226,5 |
0,628 |
26,3 |
429,2 |
30,0 |
666,2 |
222,3 |
Обсяги виробництва овочів з кожним роком збільшуються, проте, площі зайняті під овочевими культурами в області почали стрімко зменшуватись від 35,6 тис. га у 2012 році і до 30,6 тис. га у 2016 році.
Овочів закритого ґрунту у 2016 році було вироблено 71,3 тис. тонн, що на 29,6% більше проти 2015 року. Проте частка овочів закритого ґрунту, у загальному обсязі їх виробництва, поки що залишається незначною - до 10%.
Виробництво овочів у закритому ґрунті за 2012-2015 роки
по Харківській області
Роки |
Всі категорії |
С/г підприємства |
Господарства населення |
||||||
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожа йність, ц/га |
|
2012 |
0,159 |
44,3 |
2781,1 |
0,049 |
14,9 |
3033,5 |
0,110 |
29,4 |
2668,5 |
2013 |
0,159 |
43,2 |
2702,5 |
0,050 |
13,9 |
2814,5 |
0,110 |
29,2 |
2651,4 |
2014 |
0,163 |
51,9 |
2570,9 |
0,053 |
14,0 |
2629,4 |
0,110 |
28,0 |
2542,7 |
2015 |
0,340 |
70,4 |
2068,2 |
0,037 |
9,2 |
2293,2 |
0,300 |
61,2 |
2038,2 |
2016 |
0,339 |
71,3 |
2027,9 |
0,051 |
9,4 |
1824,9 |
0,300 |
61,9 |
2062,5 |
Із загальної кількості овочів закритого ґрунту, вироблених у 2012 - 2016 роках, 87% припадає на господарства населення і лише 13% на сільськогосподарські підприємства. При цьому частка сільськогосподарських підприємств у загальнообласному обсязі виробництва овочів відкритого ґрунту не перевищує 3%.
Одночасно з цим овочів закритого ґрунту сільськогосподарські підприємства виробляють до 3% від усього обсягу виробництва їх в області. Решта вирощується в теплицях господарств населення.
Однак, незважаючи на цю ситуацію, в області спостерігається постійне скорочення площі вирощування овочів відкритого ґрунту у господарствах населення (в середньому на 518 га або на 1,7% щорічно). При цьому площа вирощування їх у сільськогосподарських підприємствах залишається незначною – до 700 га в цілому по області. У значній мірі це є результатом підвищення цін на енергоносії, ускладнення погодно-кліматичних умов та демографічної ситуації на селі.
Сучасний стан та тенденції розвитку картоплярства в області
Виробництво картоплі в області практично повністю зосереджено у господарствах населення. Їх частка у загальнообласному обсязі виробництва цієї важливої продовольчої культури перевищує 99%.
Протягом тривалого періоду господарства населення у повній мірі забезпечували потребу регіону у цьому виді сільськогосподарської продукції.
Річна потреба у споживанні населенням області картоплі складає 383,8 тис. тонн.
У 2016 році картоплі накопано 1077,6 тис. тонн, що на 4,7% більше, ніж у 2015 році, при урожайності 175,2 ц з 1 га. Зазначених обсягів виробництва, враховуючи витрати на посадку та корм худобі, достатньо для забезпечення внутрішніх потреб області.
Виробництво картоплі за 2012-2016 роки по Харківській області
Роки |
Всі категорії |
Сг підприємства |
Господарства населення |
||||||
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
|
2012 |
78,9 |
980,4 |
124,1 |
0,115 |
0,715 |
62,1 |
78,9 |
979,7 |
124,2 |
2013 |
70,9 |
1007,6 |
142,2 |
0,036 |
0,378 |
106,4 |
70,8 |
1007,3 |
142,2 |
2014 |
63,3 |
1114,7 |
176,1 |
0,057 |
0,629 |
109,8 |
63,2 |
1114,0 |
176,2 |
2015 |
61,8 |
1028,9 |
166,5 |
0,050 |
0,300 |
61,3 |
61,8 |
1028,6 |
166,5 |
2016 |
61,5 |
1077,6 |
175,2 |
0,023 |
0,259 |
114,8 |
61,5 |
1077,4 |
175,2 |
Проте, починаючи з 2012 року виробництво картоплі в області збільшувалось.
З кожним роком в області стрімко скорочуються площі її вирощування – з 78,9 тис. га у 2012 році до 61,5 тис. га у 2016 році, або на 22% (17,4 тис. га). Одночасно з цим спостерігається тенденція до збільшення врожайності картоплі – з 124 ц/га в середньому за 2012 рік до 160 ц/га за наступні три роки. При цьому рівень врожайності картоплі в області нижчий, ніж у середньому по Україні. Все це зумовлює необхідність впровадження нових підходів до розвитку картоплярства в області.
Розвиток насінництва овочевих культур та картоплі
Підвищення валових зборів овочів у Харківській області в значній мірі залежить від організації насінництва.
Для забезпечення господарств Харківської області насінням овочевих рослин на 50% вітчизняного походження необхідно кожного року виробляти: 63 кг добазового насіння, 1300 кг базового та 34 тони сертифікованого насіння.
Основним виробником насіння овочевих культур та картоплі є Інститут овочівництва і баштанництва НААН та підпорядковане йому Державне підприємство дослідне господарство «Пархомівське».
У 2016 році Інститутом овочівництва і баштанництва НААН України фактично вироблено 4400 кг насіння овочевих культур високих категорій. Це в повній мірі забезпечує потребу сільгосптоваровиробників у насінні овочевих культур.
Специфіка споживання населенням овочів і картоплі полягає в тому, що до 60% від їх загальної кількості надходить зі сховищ. Овочі і бульби картоплі – надзвичайно специфічний об’єкт зберігання. Лежкість такої продукції залежить від сортових особливостей, технології вирощування та збирання, а також від режимів і способів зберігання.
Негативно позначилась на розвитку овочівництва та картоплярства в області втрата в процесі проведення земельної реформи значної кількості зрошуваних земель. У результаті цього у сільськогосподарських підприємствах лише третина посівів овочевих культур вирощувалася на поливних землях.
Ще одним фактором, який суттєво стримує розвиток овочівництва в області, є відсутність у регіоні сучасних підприємств для промислової переробки овочів і нерозвинута інфраструктура для їх довготривалого зберігання і реалізації.
За розрахунками інституту овочівництва і баштанництва НААН України для того, щоб отримати врожайність картоплі порядку 150 ц/га, поточні витрати повинні складати близько 22 – 23 тис. грн. у розрахунку на 1 га площі її вирощування, а при збільшенні врожайності до 200 ц/га знадобиться біля 27,2 тис. грн. Собівартість картоплі при цьому буде утримуватись на рівні 1,4 – 1,5 грн. за 1 кілограм.
У сільськогосподарських підприємствах і господарствах населення впровадження сучасних технологій вирощування картоплі супроводжуватиметься широким використанням високоврожайних, стійких до хвороб і шкідників сортів. Для чого будуть активно проводитися процеси сортозаміни і сортооновлення з використанням високопродуктивного насіннєвого матеріалу, на вирощуванні якого прогнозується спеціалізувати від 3 до 5 насінницьких господарств.
Прогнозується, що у результаті такого комплексного підходу до розвитку картоплярства продовольчий ринок області буде у повній потребі забезпечений картоплею власного виробництва за доступною ціною, а її споживання вже у 2017 році досягне раціональної норми – 124 кг у розрахунку на одну особу.
Виходячи з того, що виробництво овочів та картоплі зосереджено в основному в господарствах населення та відсутністю спеціалізованих великотоварних господарств, крім овочевих фабрик, виділення коштів із обласного бюджету на виконання Програмою заходів є недоцільним.
Директор Департаменту
агропромислового розвитку
Харківської обласної державної
адміністрації О.В. Нездюр