ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

«Про внесення змін до обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 885-VI (зі змінами)

 

Проект рішення розроблено з метою створення умов для подальшого розвитку освіти і науки в регіоні та забезпечення належної реалізації заходів обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014 – 2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 885-VI (зі змінами) (далі – Програма).

Ураховуючи, що володіння іноземними мовами є важливим інструментом для зростання конкурентоспроможності України та її європейської інтеграції, для створення рівних прав і можливостей популяризації та вивчення іноземних мов, літератур, національної історії, культурної спадщини у проекті рішення пропонується змінити назву підрозділу 3. «Розвиток і функціонування української та російської мов» на назву «Розвиток і функціонування мов».

Зміст підрозділу 3. «Розвиток і функціонування мов» розділу VII «ЗАХОДИ ПРОГРАМИ» пропонується викласти у новій редакції, а саме: у колонці «Заходи програми» забезпечити можливість проведення заходів, спрямованих на розвиток української мови як державної та іноземних мов, не обмежуючись їх конкретним переліком. У зв’язку з цим передбачається замінити заходи, спрямовані на розвиток й популяризацію виключно української та російської мов, на заходи з розвитку української, а також іноземних мов, літератур та культур, включаючи й мови, літератури, культури національних меншин, що проживають на території Харківської області.

У новій редакції підрозділу 3 пропонується також вилучити заходи, передбачені пунктами 16 (Проведення урочистостей із нагоди Дня народження О.С. Пушкіна), 22 (Проведення відкритих Пушкінських читань, присвячених дню народження поета). Зазначені зміни пояснюються тим, що Програма містить захід, визначений пунктом 11 (Проведення міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференцій із проблем викладання іноземних мов та літератур, присвячених ювілейним датам від дня народження видатних письменників та науковців), який за своїм змістом допускає відзначення видатних письменників без надання переваги окремим особистостям.

Зміни до програми не передбачають збільшення орієнтовних обсягів фінансування на реалізацію визначених заходів.

 

 

Заступник директора Департаменту науки і освіти

Харківської обласної державної адміністрації –

начальник управління освіти і науки                                               В.В. Ігнатьєв

 

Кононенко 705 03 11