Пояснювальна записка

до проекту рішення Харківської обласної ради «Про схвалення проекту змін до Перспективного плану формування територій громад

Харківської області»

 

1.  Обґрунтування необхідності прийняття акта

Прийняття рішення дозволить забезпечити реалізацію процесу проведення добровільного приєднання територіальних громад з врахуванням  історичних, географічних, культурних, соціально-економічних особливостей розвитку Чугуївського району Харківської області, що дасть змогу сформувати самодостатні територіальні громади, які б володіли відповідними матеріальними і фінансовими ресурсами, територією та об'єктами соціальної інфраструктури, необхідними для ефективного виконання покладених на них завдань та функцій.

 

2. Мета і шляхи її досягнення

Рішенням Харківської обласної ради від 18 червня 2015 року № 1226-VІ (зі змінами) затверджено проект Перспективного плану формування територій громад Харківської області.

У липні 2017 року Граківською сільською радою Чугуївського району було прийнято рішення «Про надання згоди на добровільне приєднання територіальних громад сіл Гракове, Ртищівка та селища Залізничне Граківської сільської ради до Чкаловської об’єднаної територіальної громади Чугуївського району Харківської області». Згодом, Чкаловською селищною радою було прийнято рішення «Про попереднє погодження на добровільне приєднання територіальних громад сіл Гракове, Ртищівка та селища Залізничне Граківської сільської ради до Чкаловської об’єднаної територіальної громади Чугуївського району Харківської області» про що обласну державну адміністрацію у своєму листі повідомив Чкаловський селищний голова В.Д. Соловйов.

Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» добровільно приєднатися до об’єднаної територіальної громади, визнаної спроможною відповідно до частини четвертої статті 9 Закону, має право суміжна сільська, селищна територіальна громада, яка відповідно до перспективного плану формування територій громад області належить до цієї об’єднаної територіальної громади.

Відповідно до Перспективного плану формування територій громад Харківської області Граківська сільська рада мала б увійти до складу Малинівської селищної об’єднаної громади. Проте, враховуючи рішення Граківської сільської ради від 05.07.2017 та рішення Чкаловської селищної  ради від 12.07.2017, якими підтримано процес добровільного приєднання територіальних громад, запропоновано внести зміни до складу Малинівської ОТГ, виділивши з її складу Граківську сільську раду та внести її до складу Чкаловської ОТГ.

За результатами аналізу поданих пропозицій та з урахуванням вимог Методики формування спроможних територіальних громад, розроблено проект пропозицій про внесення змін до проекту Перспективного плану формування територій громад Харківської області, до якого додаються нові паспорти об’єднаних територіальних громад та зміни до графічної частини.

 

3. Правові аспекти

Проект рішення підготовлено відповідно до статті 11 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 р. №214 «Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Внесення змін до  проекту Перспективного плану формування територій громад Харківської області не потребує фінансових видатків.

 

5. Позиція зацікавлених органів

Проект рішення не порушує інтересів інших органів.

 

6. Регіональний аспект

Дія даного рішення розповсюджується на територію Чугуївського району Харківської області.

 

7. Громадське обговорення

Громадські обговорення змін до проекту Перспективного плану формування територій громад Харківської області проводилися у Чугуївському районі Харківської області.

Текст проекту рішення розміщено на офіційному веб-сайті облдержадміністрації. 

 

8. Прогноз результатів

Очікуваним результатом реалізації рішення є можливість Граківській та Чкаловській територіальним громадам Чугуївського району реалізувати власне право на добровільне приєднання територіальних громад задля  покращення якості надання адміністративних, соціальних, громадських послуг жителям територіальних громад.

 

 

Заступник начальника Управління

масових комунікацій Харківської

обласної державної адміністрації –                                                   

начальник відділу внутрішньої політики                                     І.П. Ісаєнко