Пояснювальна записка до проекту рішення

«Про внесення змін до рішення обласної ради від 07 грудня 2017 року

№ 576 - VІІ «Про обласний бюджет на 2018 рік»,

що пропонується винести на розгляд позачергової сесії обласної ради

 

І. Трансферти з державного бюджету

 

Вносяться зміни до обсягів міжбюджетних трансфертів відповідно до показників Державного бюджету України на 2018 рік, схвалених Кабінетом Міністрів України для розгляду у другому читанні та прийнятих в цілому Верховною Радою України 07.12.2017 року, а саме:

 

1. Затверджується медична субвенція з державного бюджету в сумі 1 800 300,6 тис.грн (збільшується на 30 721,8 тис.грн) та відповідні видатки плануються по Управлінню охорони здоров’я.

 

2. Затверджується освітня субвенція з державного бюджету в сумі 375 865,6 тис.грн (збільшується на 43 449,6 тис.грн), яка спрямовується на заробітну плату педагогічних працівників закладів освіти по Департаменту науки і освіти, Управлінню охорони здоров’я та Управлінню культури і туризму.

Крім того, у зв’язку із тим, що на фінансування з обласного бюджету державою не передаються вищі навчальні заклади I-II рівнів акредитації, які не мають статусу окремих юридичних осіб, зменшується обсяг видатків по Департаменту науки і освіти на 42 823,253 тис.грн.

 

3. Уточнюються обсяги та назви субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам області на здійснення державних програм соціального захисту, а саме:

- на виплату допомоги сім`ям з дітьми, малозабезпеченим сім`ям, особам, які не мають права на пенсію, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, тимчасової державної допомоги дітям, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомоги по догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, компенсаційної виплати непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку затверджується в сумі 3 311 369,0 тис.грн (збільшується на 109 298,9 тис.грн);

на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), управління багатоквартирним будинком, вивезення побутового сміття та рідких нечистот затверджується в сумі 4 824 532,4 тис.грн (збільшується на 852 236,4 тис.грн).

Уточнені обсяги субвенцій розподіляються між районами та містами області.

 

4. Затверджується субвенція з державного бюджету на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах в сумі 656 185,2 тис.грн (зменшується на 65 181,8 тис.грн), яка залишається нерозподіленою у зв’язку з відсутністю порядку використання коштів, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

 

5. Затверджується базова дотація з державного бюджету в сумі 11 990,8 тис.грн (збільшується на 3 604,9 тис.грн).

 

ІІІ. Внесення змін до доходів обласного бюджету та відповідних видатків

 

1. У зв’язку із передачею на фінансування з державного бюджету ветеринарних лабораторій та лікарень знижується норматив відрахувань до обласного бюджету екологічного податку (з 55% до 30%), внаслідок чого планові надходження екологічного податку до спеціального фонду зменшуються на 32 500,0 тис.грн.

За рахунок виключення по головному розпоряднику коштів – Департаменту агропромислового розвитку асигнувань на забезпечення діяльності ветеринарних лікарень та ветеринарних лабораторій зменшуються видатки на 119 840,6 тис.грн (в тому числі загальний фонд – 79 727,7 тис.грн, спеціальний фонд – 40 112,9 тис.грн), а також доходи спеціального фонду за рахунок власних надходжень бюджетних установ на суму 40 112,9 тис.грн.

2. Зменшується обсяг власних надходжень до спеціального фонду та відповідних видатків по Департаменту науки і освіти та Управлінню охорони здоров’я на загальну суму 29 867,309 тис.грн у зв’язку із тим, що вищі навчальні заклади I-II рівнів акредитації, які не мають статусу окремих юридичних осіб, фінансуються з державного бюджету.

 

ІІІ. Внесення змін до назв та кодів бюджетних програм

 

У зв’язку із внесенням Міністерством фінансів України змін до Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів відповідно до проекту наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 20.09.2017 №793» вносяться відповідні зміни до назв та кодів бюджетних програм по Департаменту науки і освіти, Управлінню охорони здоров’я, Департаменту соціального захисту населення, Управлінню культури і туризму, Управлінню у справах молоді та спорту, Департаменту економіки і міжнародних відносин, Департаменту фінансів та Харківській обласній раді.

 

ІV. Уточнюються ліміти споживання енергоносіїв у натуральних показниках у відповідності із передбаченими асигнуваннями по Департаменту науки і освіти та Управлінню охорони здоров’я (у зв’язку із тим, що вищі навчальні заклади I-II рівнів акредитації, які не мають статусу окремих юридичних осіб, фінансуються з державного бюджету).

 

У зв’язку із значним обсягом змін рішення та додатки до нього викладаються у новій редакції.

 

 

 

 

Директор Департаменту

фінансів Харківської ОДА                                                             С.І. Овсянніков