Пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради

 

«Про внесення змін до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016 – 2020 роки (зі змінами), затвердженої рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VII»

 

Проект рішення вноситься за ініціативою обласної державної адміністрації з метою удосконалення заходів комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішення обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VII (зі змінами) (далі -  комплексна Програма).

Щодо зміни слів «інвалід», «дитина-інвалід» та «інвалід війни».

Зміни вносяться з метою приведення комплексної Програми у відповідність до офіційного перекладу Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї, а також у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо соціального захисту осіб з інвалідністю), яким вносяться аналогічні зміни до Законів України, які регулюють соціальну сферу.

Щодо надання одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинилися в скрутній життєвій ситуації.

Комплексною Програмою передбачені видатки на 2018 рік для надання одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, у сумі 16 млн. грн. Протягом 2017 року на одноразову адресну грошову допомогу мешканцям Харківської області, які опинилися в скрутній життєвій ситуації було витрачено 32 млн. грн.

У зв'язку із збільшенням кількості звернень від громадян, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, протягом 2017 року, виникла необхідність збільшити видатки у 2018 році на 24 млн. грн.

Щодо придбання спеціалізованого автотранспорту з підйомником.

На виконання частини 2 статті 28 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів України», з дотриманням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 № 170 «Про ефективне використання державних коштів» та з метою забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю, мешканців будинків-інтернатів до закладів охорони здоров’я, є потреба у виділенні коштів з обласного бюджету для придбання спеціалізованого автотранспорту для будинків-інтернатів системи соціального захисту населення у розмірі 6,5 млн. грн.

Щодо проведення зустрічей з багатодітними жінками, які удостоєні почесного звання України «Мати-героїня».

Заходи комплексної Програми доповнюються пунктом 5.4. з метою популяризації сімейних цінностей та належного виховання дітей у багатодітних сім’ях. 
 
Щодо організації проведення семінарів, нарад, конференцій з громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, ветеранів та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Заходи комплексної Програми доповнюються пунктом 7.2. з метою налагодження дієвих комунікативних зв’язків з громадськими об’єднаннями в питаннях реалізації державної соціальної політики. 
 
 
 
 

Директор Департаменту

соціального захисту населення

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                                   Ю.І. Шпарага