Додаток

 

Інформація

про хід виконання у 2017 році соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту,

молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2014 – 2018 роки

 

№ з/п

Заходи Програми

Передбаче-но у Програмі на 2017 рік

(тис. грн)

План

на 2017 рік

(тис. грн)

Профінан-совано з початку року

(тис. грн)

Стан виконання

I. Створення умов для фізичного виховання і спорту за місцем роботи, проживання, в місцях масового відпочинку населення

1

Активізувати роботу щодо залучення підлітків та молоді до занять у фізкультурно-оздоровчих і спортивних групах. Довести кількість населення, що займаються всіма фізкультурно-оздоровчими видами спорту, до 40 %. Проводити щороку серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів області малі олімпійські ігри «Діти Харківщини»

30,00

0

0

Відповідно до річного звіту за формою № 2ФК «Фізична культура і спорт» станом на 01 січня 2018 року на території Харківської області фізкультуро-оздоровчою роботою охоплено 28188 дітей віком до 6 років, 139628 дітей та підлітків віком від 6 до 18 років, 58508 – молоді віком від 19 до 35 років

2

Здійснити заходи щодо створення необхідних умов для фізкультурно-оздоровчої і спортивної роботи за місцем проживання населення, у зонах відпочинку. Сприяти утворенню та функціонуванню в усіх районах і містах обласного значення центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» і розширенню мережі фізкультурно-оздоровчих центрів, пунктів прокату спортивного інвентарю, з урахуванням потреб і фінансових можливостей регіонів. Забезпечити функціонування КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ «СПОРТ ДЛЯ ВСІХ»

 

3500,00

1765,700

1764,500

Станом на 01.01.2018 на території Харківської області відкрито 33 ЦФЗН «Спорт для всіх», але впродовж 2013 – 2016 років за відсутності фінансування ліквідовано 1 міський та 4 районних ЦФЗН «Спорт для всіх», 1 МЦФЗН утворений, але не працює, 13 РЦФЗН утворені, але не працюють за відсутності фінансування.

За підсумками 2017 року комунальною установою «Харківський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» було проведено понад 107 спортивно-масових та фізкультурно-оздоровчих заходів, у яких прийняло участь близько 75 тисяч осіб.

 

Серед проведених заходів:

- «Спортивна зима»;

- «Пропаганда та формування здорового способу життя»;

- «Інформаційно-пропагандистська компанія «Відповідальність починається з мене»»;

- «День спорту»;

- «Фізкультурно-оздоровчі заходи з національно-патріотичного виховання»;

- «Фізкультурно-оздоровчі заходи з нагоди свята Масляної»;

- «Кубок ХОЦФЗН «Спорт для всіх» з міні-футболу»;

- «Всеукраїнський місячник «Спорт для всіх – спільна турбота»;

- «Фестиваль ранкової зарядки «Рух за ради здоров’я»;

- «Спортивно-масові заходи «Спорт у кожному дворі»;

- «Фізкультурно-оздоровчі заходи з дворового футболу»;

- «Інформаційно-пропагандистська акція «Рухова активність - здоров’я нації»;

- «Фізкультурно-оздоровчий захід з нагоди Дня Європи»;

- «Спортивні заходи з нагоди Дня захисника України»;

- «Масові спортивні заходи для дітей «Школа плавання»;

- «Масовий спортивний захід серед дошкільнят «Веселі старти» з нагоди Міжнародного дня захисту дітей»;

- «Всеукраїнські фізкультурно-оздоровчі заходи для дітей в літній канікулярний період та заходи в оздоровчих таборах «Олімпійське літо»;

- «ТехноПарк «День молоді»;

- XXXII Міжнародний марафон «Визволення»;

- «Спортивно-масовий захід з нагоди Дня фізичної культури та спорту України»

3

Запроваджувати ефективні форми проведення виробничої гімнастики у режимі робочого дня, активного відпочинку та після трудового відновлення, профілактичних занять фізкультурно-спортивної спрямованості на підприємствах, в організаціях, установах різних організаційно-правових форм власності, а також організацій, підприємств агропромислового комплексу та у сільських населених пунктах

0

0

0

Управлінням у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації направлено листи з рекомендаціями щодо проведення виробничої гімнастики у режимі робочого дня, активного відпочинку та після трудового відновлення, профілактичних занять фізкультурно-спортивної спрямованості на підприємствах, в організаціях, установах різних організаційно-правових форм власності, а також організацій, підприємств агропромислового комплексу та у сільських населених пунктах

4

Забезпечити проведення щороку регіональних галузевих Спартакіад та інших масових заходів із працюючим населенням. Сприяти введенню до штатного розпису суб’єктів господарювання усіх форм власності посади інструкторів з фізичної культури.

Розробити та визначити в установленому порядку критерії оцінювання щодо ефективності розвитку фізичної культури і масового спорту суб’єктів господарювання та проводити щороку конкурси на визначення найкращої у цій сфері організації

80,000

0

0

Згідно календарного плану на 2017 рік ХОО ФСТ «Спартак» було проведено: 1 – Всеукраїнська спартакіада, 1 – міжгалузева спартакіада, 11 галузевих спартакіад. ХОО ФСТ «Спартак» було проведено 5 галузевих спартакіад. ХОО ФСТ «Динамо» України проведено 12 спартакіад.

Управлінням у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації у межах компетенції здійснюється організація та підготовка проведення регіональних галузевих Спартакіад та інших масових заходів із працюючим населенням.

Проводиться робота щодо розроблення критеріїв оцінювання ефективності розвитку фізичної культури і масового спорту суб`єктів господарювання

5

Забезпечити належні умови для функціонування КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ «ХАРКІВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ ІНВАЛІДІВ «ІНВАСПОРТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ», сприяти відкриттю районних, міських центрів, спортивних клубів для людей з обмеженими фізичними можливостями

4200,00

3615,800

3610,900

У Харківській області мешкає понад 140 тисяч інвалідів різних нозологій, з яких 626 інваліди займається у спортивно-фізкультурних групах та реабілітацією. До складу національної збірної команди України серед спортсменів з обмеженими фізичними можливостями різних нозологій входять 104 особи з них, до основного складу – 64 особи, кандидатів – 29 осіб, резерву – 11 осіб.

З метою проведення фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи серед людей з вадами здоров’я на території Харківської області функціонує комунальна установа «Харківський регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Харківської обласної ради», яка підтримує діяльність дитячо-юнацької спортивної школи інвалідів, у якій залучено до занять фізичною культурою і спортом 255 дітей з фізичними вадами, зокрема, з вадами слуху – 90, зору – 55, УОРА – 54, вадами розумового та фізичного розвитку – 56.

У школі працює 28 груп, з яких 16 груп початкової підготовки, 9 груп попередньої базової підготовки, 1 група спеціалізованої базової підготовки та 2 групи підготовки до вищих досягнень. Тренувальний процес здійснюють 18 тренерів-викладачів, з них: 8 штатних; 5 тренерів мають вищу категорію, 1 - І категорію, 9 - ІІ категорію.

У школі культивуються такі види спорту: голбол, легка атлетика, плавання, футбол, шахи, спортивне орієнтування. Ведеться робота зі спортсменами 4 нозологій: спортсмени з ураженням опорно-рухового апарату та інтелекту, вадами зору та слуху.

Для проведення фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи щодо забезпечення сучасним спеціальним обладнанням і інвентарем було придбано спеціальне обладнання для волейболу, голболу, фехтування та спортивна форма.

Комунальна установа «Харківський регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Харківської обласної ради» активно співпрацює з міськими клубами інвалідів, а саме: «Харків-Баскет», «Ахіллес Трек Клуб Харків», «АКВАВІТА», «ВІТАСПОРТ», футбольним клубом глухих «Олімп», спортивними обласними федераціями глухих, незрячих, з порушенням опорно-рухового апарату.

Для забезпечення навчально-тренувального процесу та проведення спортивно-масових заходів спортсменам області з обмеженими можливостями надаються найкращі спортивні бази, які облаштовані спеціальними та допоміжними засобами.

З метою пропаганди розвитку фізкультурно-спортивного руху серед інвалідів усі заходи та змагання постійно висвітлюються через засоби масової інформації.

У зв’язку з проблемами фінансування на сьогодні відкриття районних центрів призупинено.

Відповідно до розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 16.02.2004 № 66 «Про стипендії голови обласної державної адміністрації ста перспективним спортсменам Харківської області» семи спортсменам з обмеженими фізичними можливостями призначені стипендії у розмірі прожиткового мінімуму.

Також, у Харкові функціонує спеціалізована транспортна служба «Інватаксі» для безкоштовного та пільгового перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями та громадські транспортні засоби зі спеціальними пристроями для можливості пересування інвалідів-візочників та інших інвалідів

6

Щороку проводити фізкультурно-оздоровчі, реабілітаційні заходи для людей з обмеженими фізичними можливостями, обласну спартакіаду «Повір у себе» для дітей з обмеженими фізичними можливостями. Організувати роботу таборів фізкультурно-спортивної реабілітації для людей з обмеженими фізичними можливостями, у тому числі для дітей

 

45,000

0

0

Протягом 2017 року у Харківській області було проведено І та ІІ етапи відбіркових змагань Спартакіади «Повір у себе» серед дітей-інвалідів.

І етап відбіркових змагань Спартакіади «Повір у себе» серед дітей-інвалідів було проведено з наступних видів спорту:

- плавання (ураження ОРА, вади зору, слуху та РФР) – 67 осіб;

- легка атлетики (ураження ОРА, вади зору, слуху та РФР) – 61 особа;

- шахи (вади зору) – 24 особи;

- баскетбол (вади слуху) – 48 осіб;

- футбол (вади слуху) – 60 осіб;

- теніс настільний (ураження ОРА) – 11 осіб;

- голбол (вади зору) – 24 особи.

Всього у І етапі змагань взяли участь 295 осіб.

ІІ етап відбіркових змагань Спартакіади «Повір у себе» серед дітей-інвалідів було проведено з таких видів спорту:

- з баскетболу серед спортсменів з вадами слуху;

- з боротьби вільної та греко-римської з вадами слуху;

- з легкої атлетики серед дітей-інвалідів усіх нозологій;

- з плавання серед дітей-інвалідів усіх нозологій;

- з тенісу настільного (ураження ОРА).

Усього у ІІ етапі змагань взяли участь 154 особи.

У фінальних змаганнях Всеукраїнської Спартакіади «Повір у себе» прийняло участь 60 осіб, які вибороли 23 золоті, 14 срібних медалей та 16 бронзових медалей

7

Проводити щороку обласну спартакіаду серед державних службовців з метою підготовки збірної команди області для участі у Всеукраїнській спартакіаді

120,000

102,000

120,000

20 травня 2017 року на базі КДЮСШ «ХТЗ» відбулася обласна Спартакіада з видів спорту серед державних службовців.

Змагання пройшли у п’яти видах спорту – волейболі, футзалі, настільному тенісі, шахах та шашках, де визначали переможців окремо серед жінок та чоловіків.

За підсумками Спартакіади головний кубок та перше місце дісталося Управлінню у справах молоді та спорту. Друге місце у загальнокомандному заліку виборов Апарат обласної державної адміністрації. Третє місце дісталося Департаменту агропромислового розвитку.

 

 

В окремих видах переможцями та призерами обласної Спартакіади стали:

У змаганнях з шахів:

серед жінок:

1. Людмила Склярова - Управління у справах молоді та спорту.

2. Ганна Ананьєва - Департамент соціального захисту населення.

3. Марія Неонета - апарат обласної державної адміністрації.

серед чоловіків:

1. Андрій Поротов - Управління у справах молоді та спорту.

2. Артем Середа - Департамент соціального захисту населення.

3. Андрій Віловський - Департамент цивільного захисту.

У командному заліку шахів:

1. Управління у справах молоді та спорту.

2. Департамент соціального захисту населення.

3. Департамент цивільного захисту.

У змаганнях з шашок:

Серед жінок:

1. Зоя Олійник - Управління у справах молоді та спорту.

2. Надія Міщенко - Департамент соціального захисту населення.

3. Марія Ткаченко – Департамент агропромислового розвитку.

серед чоловіків:

1. Олексій Філоненко - Апарат облдержадміністрації.

2. Микола Рижов – Управління у справах молоді та спорту.

3. Олег Люлько – Управління охорони здоров’я.

У командному заліку шашок: 

1. Управління у справах молоді та спорту.

2. Департамент агропромислового розвитку.

3. Департамент науки та освіти.

У змаганнях з настільного тенісу:

серед жінок:

1. Ірина Рудя - Департамент соціального захисту населення.

2. Вікторія Щербаченко – Департамент цивільного захисту.

3. Ніна Філатова - Департамент агропромислового розвитку.

серед чоловіків: 

1. Альберт Воротиленко - Управління у справах молоді та спорту.

2. Олександр Ільєнко - Департамент цивільного захисту населення.

3. Євгеній Філатов - Департамент агропромислового розвитку.

У командному заліку з настільного тенісу:

1. Департамент цивільного захисту.

2. Управління у справах молоді та спорту.

3. Департамент соціального захисту населення.

У змаганнях з волейболу: 

1. Управління у справах молоді та спорту. 

2. Апарат облдержадміністрації.

3. Департамент агропромислового розвитку.

У змаганнях з міні-футболу: 

1. Апарат облдержадміністрації.

2. Управління у справах молоді та спорту.

3. Департамент агропромислового розвитку.

У загальнокомандному заліку місця розподілилися наступним чином:

1. Управління у справах молоді та спорту.

2. Апарат облдержадміністрації.

3. Департамент агропромислового розвитку.

4. Департамент соціального захисту населення.

5. Департамент цивільного захисту.

6. Департамент науки та освіти.

7. Управління охорони здоров’я.

8. Управління культури і туризму

З 22 по 25 вересня 2017 року збірна команда Харківської області прийняла участь у фінальних змаганнях Всеукраїнської спартакіади серед збірних команд державних службовців АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя та посіла 13 загальнокомандне місце

8

Проводити щороку обласну Спартакіаду серед працівників органів місцевого самоврядування з метою підготовки збірної команди області для участі у Всеукраїнській спартакіаді

 

120,000

84,100

84,100

6 травня 2017 року на базі КДЮСШ «ХТЗ» відбулася Спартакіада Харківської області серед депутатів. Участь у змаганнях приймали депутати з 12 районів Харківщини та 5 міст обласного значення, які розіграли медалі у п'яти видах спорту: шашки, шахи, волейбол, футзал та настільний теніс, а також визначили найкращих в командному заліку.

Перше місце за підсумками обласної Спартакіади посіла команда депутатів Краснокутського району. На їх рахунку були перемоги в змаганнях з волейболу та шахів, а також третє місце в шашках.

Друге місце в посіла команда Харківського району, а третє дісталося представникам Кегичівського району області.

Загалом місця в загальнокомандному заліку розподілилися наступним чином:

1. Краснокутський район

2. Харківський район

3. Кегичівський район

4. Зміївський район

5. Первомайський район

6. Сахновщинський район

7. Великобурлуцький район

8. Дергачівський район

9. Ізюмський район

10. м. Куп’янськ

11. м. Первомайський

12. Лозівський район

13. Красноградський район

14. м. Ізюм

15. Шевченківський район

16. м. Люботин

17. м. Лозова

В окремих видах спорту переможцями та призерами стали:

У шашках:

1-е місце - Шевченківський район,

2-е місце – Лозівський район,

3-е місце – Краснокутський район.

У шахах:

1-е місце – Краснокутський район,

2-е місце – Шевченківський район,

3-е місце – Кегичівський район.

У настільному тенісі:

1-е місце – Кегичівський район,

2-е місце – Харківський район,

3-е місце – Красноградський район.

З 12 по 17 червня 2017 року збірна команда депутатів Харківської області брала участь у Всеукраїнській спартакіаді серед народних депутатів Верховної Ради України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських (міст обласного підпорядкування), сільських та селищних рад та посіла 14 загальнокомандне місце

9

Проводити щороку обласні Спартакіади з видів спорту та з масових видів спорту серед районів та міст обласного значення на Кубок голови Харківської обласної державної адміністрації

200,000

176,500

176,500

Управлінням у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації проводиться Спартакіада області з видів спорту серед районів і міст. На сьогоднішній день проведені зональні змагання з футзалу, волейболу (чоловіки, жінки), волейболу пляжного (чоловіки, жінки), гирьового спорту, важкої атлетики, легкої атлетики, шашок, важкої атлетики, легкої атлетики, шахів.

Також, проводиться обласна Спартакіада з масових видів спорту серед усіх верст населення. Серед проведених заходів Спартакіади:

- Обласна спартакіада «Козацькі розваги»;

- «Обласна спартакіада «Спортивна рибалка»;

- «Обласний фестиваль «Мама, тато, я – спортивна сім’я»;

- Обласна спартакіада серед фізкультурних працівників.

За підсумками Спартакіади призові місця зайняли:

І група

1 місце – Дергачівський район,

2 місце – Харківський район,

3 місце – Золочівський район.

 

ІІ група

1 місце – Дворічанський район,

2 місце – Чугуївський район,

3 місце – м. Люботин

10

Проводити щороку обласні, районні, міські спартакіади серед допризовної молоді (військове багатоборство) з метою підготовки збірних команд області до участі у Всеукраїнській спартакіаді

65,000

0

0

З 02 по 06 травня 2017 року в Харкові пройшли фінальні змагання Всеукраїнської Спартакіади серед допризовної молоді. Протягом Спартакіади команди змагалися у двох етапах – військово-прикладному розділі (теоретична підготовка та стройова одиночна підготовка) та військово-прикладному семиборстві (підтягування на перекладині, біг на 100 метрів, стрільби з АК-47, подолання смуги перешкод, метання гранати Ф-1 на дальність, плавання 50 метрів, біг на 3000 метрів).

I загальнокомандне місце посіла команда Волинської області; II місце – Вінницька область, III місце отримала команда Харківської області

 

 

 

 

 

 

II. Забезпечення розвитку дитячого, дитячо-юнацького спорту та резервного спорту

 

1

Забезпечити збереження діючої мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл та сприяти відкриттю і функціонуванню нових шкіл, їх відділень, філій, особливо у сільській місцевості. Довести кількість дітей, підлітків і молоді, які займаються у спортивних групах дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спортивних шкіл олімпійського резерву до 20 %. Забезпечити фінансування КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ КОМПЛЕКСНОЇ ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКОЇ СПОРТИВНОЇ ШКОЛИ «ХТЗ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ, КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ «РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ ІНВАЛІДІВ «ІНВАСПОРТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ.

Проводити  щороку огляд-конкурс на кращу роботу серед дитячо-юнацьких спортивних шкіл області

24000,000

20874,300

19611,400

Розвиток дитячо-юнацького спорту та підготовка спортивного резерву в регіоні є одним з пріоритетних напрямків роботи обласної державної адміністрації у сфері спорту.

Для підготовки спортивного резерву в області функціонує 76 ДЮСШ.

У IV кварталі 2017 року відкриті дитячо-юнацькі спортивні школи у Роганській об’єднаній територіальній громаді та Мереф’янській об’єднаній територіальній громаді.

Також в області функціонує 2 школи вищої спортивної майстерності, 3 навчальні заклади спортивного профілю, центр олімпійської підготовки із зимових видів спорту, регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт».

Із загальної кількості діючих спортивних шкіл 39 підпорядковані структурним підрозділам органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань освіти, 4 - фізкультурно-спортивному товариству «Колос», 19- структурним підрозділам органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань фізичної культури та спорту, 1 - фізкультурно-спортивному товариству «Спартак», 12-фізкультурно-спортивному товариству «Україна», 1 - фізкультурно-спортивному товариству «Динамо».

У спортивних школах всіма видами спорту займаються 43881 особа, з них 35124 осіб – олімпійськими видами спорту, 8469 осіб – неолімпійськими видами спорту, 288 – осіб видами спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху, розумового і фізичного розвитку.

Навчально-тренувальний процес у спортивних школах забезпечують 1572 тренерів-викладачів, з них 930 штатних.

Підготовка провідних спортсменів області відбувається на 6 спортивних базах олімпійської і паралімпійської підготовки, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2017 року № 734. Усі бази утримуються у належному стані, працюють відповідно до календарного плану міжнародних та Всеукраїнських змагань, здійснюють навчально-тренувальний процес з підготовки спортсменів на належному рівні.

Для проведення учбово-тренувальної роботи тренери використовують як власні, так і орендовані споруди. Підготовка спортсменів, що входили до складу національних збірних команд України, проводиться на базах олімпійської підготовки «Динамо», плавальному басейні «Акварена», спортивному комплексу ХТЗ, «Локомотив», школі вищої спортивної майстерності та інші. Сучасна спортивна база у ДЮСШ «Восток», ДЮСШ №7, 9, СДЮСШОР Харківської міської ради, СДЮСШОР водних видів Яни Клочкової, ДЮСШ «Юність» м. Лозова, ДЮСШ «Металург» м. Куп’янську та інші

2

Сприяти забезпеченню модернізації та зміцненню матеріально-технічної бази дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спортивних шкіл олімпійського резерву, забезпеченню необхідним обладнанням та інвентарем

1500,000

1403,000

1403,000

Відбулося доукомплектування відділень СДЮСШОР, ДЮСШ необхідним спортивним інвентарем та обладнанням

3

Забезпечити видатки на утримання та здійснення навчально-тренувального процесу для шкіл вищої спортивної майстерності. Забезпечити утримання центру олімпійської підготовки із зимових видів спорту

35000,000

22416,200

22202,400

Забезпечено виплату заробітної плати для шкіл вищої спортивної майстерності, центру олімпійської підготовки із зимових видів спорту та видатків на утримання та здійснення навчально-тренувального процесу

4

Сприяти в отриманні активного відпочинку та оздоровлення вихованцями дитячо-юнацьких спортивних шкіл та учнями спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю у дні зимових і літніх канікул, в тому числі дітьми з обмеженими фізичними можливостями

60,000

0

0

 

III. Розвиток спорту вищих досягнень, спорту ветеранів та інвалідів

1

Провести обласні, районні, міські змагання з визнаних у державі олімпійських видів спорту серед спортсменів різних вікових груп. Забезпечити підготовку та участь спортсменів області у всеукраїнських змаганнях, чемпіонатах світу та Європи, ІІ літніх юнацьких Олімпійських іграх 16.08 – 28.08 2014 року в Нанкіні, Китай; XXXI літніх Олімпійських іграх 05.08 – 21.08 2016 року в Ріо-де-Жанейро, Бразилія; XXII та XXIII зимових Олімпійських іграх 07.02-23.02 2014 року в м. Сочі, Російська Федерація; 09.02 – 25.02 2018 року в місті Пхйончхані, Корея; ХІ Параолімпійських зимових іграх 07.03 – 16.03 2014 року в м. Сочі Російська Федерація; Параолімпійських зимових іграх в місті Пхйончхані, Корея; II зимових юнацьких Олімпійських іграх 26.02-06.03 2016 року в Ліллехаммері; ХV Параолімпійських літніх іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро, Бразилія; Всеукраїнських, Всесвітніх та Європейських іграх серед ветеранів спорту

31600,000

24637,200

24637,200

Відповідно до Календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Харківської області на 2017 рік протягом року на території Харківської області з олімпійських видів спорту проведено 2100 спортивно-масовий захід (обласних змагань, навчально-тренувальних зборів для участі збірних команд області у змаганнях всеукраїнського значення).

Станом на 01 січня 2018 року спортсмени Харківської області на чемпіонатах, кубках світу та Європи, міжнародних змаганнях вибороли 425 медалей різного ґатунку, а саме: 160 - з олімпійських видів спорту, 183 – з неолімпійських видів спорту, 82 – з видів спорту інвалідів з ураженням опоно-рухового апарату, вадами зору, слуху та розумового і фізичного розвитку

2

Провести обласні, районні, міські змагання з визнаних у державі неолімпійських видів спорту серед спортсменів різних вікових груп. Забезпечити підготовку та участь спортсменів області у Всесвітніх іграх з неолімпійських видів спорту: м. Вроцлав у 2017 році, Всеукраїнських змаганнях, чемпіонатах світу та Європи, змаганнях серед ветеранів спорту

 

 

15000,000

15044,300

15044,300

Відповідно до Календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Харківської області на 2017 рік протягом року на території Харківської області проводилися обласні змагання, навчально-тренувальні збори для участі команд області у змаганнях Всеукраїнського значення з неолімпійських видів спорту.

З 20 по 30 липня у польському місті Вроцлав відбулися Х Всесвітні ігри на яких спортсмени Харківської області завоювали 2 золоті, 2 срібні та 1 бронзову медалі

3

Провести обласні змагання серед спортсменів з обмеженими фізичними можливостями. Забезпечити підготовку та участь спортсменів області різних нозологій і вікових груп у Всеукраїнських змаганнях, Дефлімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи

500,00

338,600

338,200

Протягом 2017 року спортсмени з обмеженими фізичними можливостями брали участь у:

чемпіонатах України:

-  з дзюдо(вади зору);

- з зимових видів спорту (ураження ОРА, вади зору);

- з легкої атлетики (УОРА та вади зору);

- з боротьби (вади слуху);

- з легкої атлетики (вади слуху);

- з голболу (вади зору, жінки та чоловіки)

- з тенісу настільного (ураження ОРА).

міжнародних змаганнях:

- з голболу серед спортсменів з вадами зору;

- з волейболу сидячи серед спортсменів з ураженням ОРА;

- з волейболу сидячи серед спортсменів з ураженням ОРА;

- з тенісу настільного серед спортсменів з УОРА;

- з фехтування на візках;

- з лижних гонок та біатлону;

- з лижних гонок та біатлону.

З 18 по 30 липня в турецькому місті Самсун відбулися XXII літні Дефлімпійські ігри, на яких спортсмени Харківської області завоювали 4 золоті, 6 срібних і 8 бронзових нагороди

4

Спільно з Харківським обласним відділенням Національного олімпійського комітету України провести заходи з розвитку олімпійського руху. Надавати фінансову підтримку Харківському обласному відділенню НОК України. Щороку проводити до Дня фізичної культури та спорту Олімпійський тиждень, розпочинаючи його з Олімпійського уроку

2500,000

0

0

У рамках святкування Дня фізичної культури з 04 по 10 вересня 2017 року на Харківщині у дошкільних навчальних закладах, загальноосвітніх навчальних закладах, дитячо-юнацьких спортивних школах проводилися Олімпійські уроки.

Окрім того, протягом Олімпійського тижня на базах загальноосвітніх, дитячо-юнацьких спортивних шкіл проведена низка спортивних змагань з видів спорту, організовані зустрічі учнів загальноосвітніх шкіл з учасниками та призерами Олімпійських ігор, їх тренерами, ветеранами та активістами спорту, спортивним керівництвом районів.

У навчальних закладах, бібліотеках, дитячо-юнацьких спортивних школах, будинках культури були проведені Олімпійські уроки на тему: «Олімпійський рух: історія та сьогодення», «Діти-олімпійська надія України», «Досягнення українських спортсменів на європейському та світовому рівнях», спортивні вікторини на тему: «Навколо спорту»; «Спортзнайка»; «Спорт»; «Україна олімпійська», організовані конкурси малюнків, газет на олімпійську тематику.

05 вересня Харків з робочим візитом відвідав президент Національного Олімпійського Комітету України Сергій Бубка. Під час свого візиту взяв участь у Олімпійському уроці, який пройшов у Харківському державному вищому училищі фізичної культури № 1

IV. Покращення організаційного, кадрового, матеріально-технічного, фінансового, науково-методичного, інформаційного забезпечення сфери фізичної культури і спорту

1

Запровадити систему перепідготовки, підвищення кваліфікації фізкультурних кадрів на базі Харківської державної академії фізичної культури. Проведення заходів на виконання договору про спільну діяльність між Департаментом у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації та Харківською державною академією фізичної культури

 

0,0

0,0

0,0

На базі Харківської державної академії фізичної культури діють курси підвищення кваліфікації тренерів (тренерів-викладачів)

2

Проводити щороку обласні семінари для працівників структурних підрозділів органів виконавчої влади з фізичної культури та спорту, тренерів з видів спорту, працівників спортивних установ, дитячо-юнацьких спортивних шкіл

380,00

30,900

30,700

05 жовтня 2017 року у Харкові пройшла службова нарада-семінар з керівниками структурних підрозділів органів виконавчої влади з питань фізичної культури та спорту, молоді та спорту, директорами дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл олімпійського резерву

3

Активізувати роботу із введення посад інструкторів  з фізичної культури до штатного розпису підприємств, установ, організацій, сільських, селищних рад

0

0

0

Управлінням у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації направлено листи щодо активізації роботи із введення посад інструкторів з фізичної культури до штатного розпису підприємств, установ, організацій, сільських, селищних рад

4

Проводити щороку нагородження переможців обласного рейтингу стану розвитку фізичної культури та спорту серед районів і міст обласного значення

50,000

0

0

25 квітня 2017 року під час проведення Колегії Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації були підведені підсумки рейтингової оцінки діяльності структурних підрозділів органів виконавчої влади з питань фізичної культури та спорту, молоді та спорту Харківської області за 2016 рік.

Так, серед районів області першої групи:

- Золочівський район посів перше місце;

- Барвінківський район посів друге місце;

- Дергачівський район посів третє місце.

Серед районів області другої  групи:

- Краснокутський район посів перше місце;

- Первомайський район посів друге місце;

- Чугуївський район посів третє місце.

Серед міст обласного значення:

- місто Лозова посіла перше місце;

- місто Куп’янськ зайняв друге місце;

- місто Первомайський зайняв третє місце

5

Продовжити роботу з реконструкції та модернізації баз олімпійської підготовки: спортивного комплексу Харківської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» України, товариства з обмеженою відповідальністю Олімпійський спортивний клуб «Темп», КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ КОМПЛЕКСНОЇ ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКОЇ СПОРТИВНОЇ ШКОЛИ «ХТЗ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ,

комунального підприємства «Харківський Палац спорту», колективного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Акварена», комунального закладу «Міська спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа Олімпійського резерву», дорожнього фізкультурно-спортивного клубу «Локомотив» Статутного територіально-галузевого об’єднання «Південна залізниця»

0

0

0

Реконструкція буде здійснена за наявності фінансування

6

Провести реконструкцію стадіону комунального закладу «Міська комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Восток» (проспект Олександрівський, 168 а, м. Харків)

0

0

0

Реконструкція буде здійснена за наявності фінансування

7

Провести капітальний ремонт комунального закладу «Міська спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа Олімпійського резерву», комунального закладу «Міська комплексна дитячо-юнацька спортивна школа з водних видів спорту Яни Клочкової», комунального закладу «Міська комплексна дитячо-юнацька спортивна школа № 7»

0

0

0

Капітальний ремонт буде здійснений за наявності фінансування

8

Передбачати щороку будівництво багатофункціональних спортивних майданчиків зі штучним покриттям, льодових катків з природним льодом та тренажерних комплексів у містах обласного значення і районах області

1000,000

0

0

Будівництво буде здійснено за наявності  фінансування

9

Розпочати і побудувати фізкультурно-оздоровчий комплекс на базі комунального закладу «Харківська міська спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа Олімпійського резерву зі стрільби з луку «Комунар»

0

0

0

Будівництво буде здійснено за наявності  фінансування

10

Забезпечення проведення капітальних та поточних ремонтів багатофункціональних спортивних майданчиків зі штучним покриттям та тренажерних майданчиків у містах і районах області. Придбання предметів та матеріалів, спортивних снарядів, тренажерного обладнання для оновлення встановлених багатофункціональних спортивних майданчиків зі штучним покриттям та тренажерних майданчиків у містах і районах області

 

 

1000,000

0

0

Заходи будуть здійснені за наявності  фінансування

11

Будівництво інфраструктури КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «УКРАЇНСЬКИЙ СХІДНИЙ ЦЕНТР ОЛІМПІЙСЬКОЇ ПІДГОТОВКИ  ІЗ ЗИМОВИХ ВИДІВ СПОРТУ»

0

0

0

У межах виконання доручення Президента України від 19.10.2012 № 1-1/2831 та Кабінету Міністрів України від 26.10.2012 № 42592/1/1-12 тривають роботи з виділення 50 га земель та забезпечення будівництва спортивної інфраструктури комунального закладу

12

Провести капітальний ремонт об’єктів КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ КОМПЛЕКСНОЇ ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКОЇ СПОРТИВНОЇ ШКОЛИ «ХТЗ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

15000,000

13091,700

9198,500

Проводяться роботи щодо ремонту покрівлі, укладання покриття з лінолеуму, заміни системи опалення та пожежного водопроводу, штукатурка стін, ремонт роздягалень в легкоатлетичному манежі, ремонт будівлі для занять важкою атлетикою та боксом КДЮСШ «ХТЗ»

13

Забезпечити проведення сертифікації відповідності спортивних споруд та їх паспортизації

0

0

0

Проведений збір паспортів спортивних споруд з районів та міст Харківської області. Інформація дозволить внести дані споруди до Єдиного електронного реєстру спортивних споруд

14

Забезпечити випуск методичних, інформаційно-аналітичних видань за основними напрямами роботи з розвитку фізичної культури і спорту

80,000

0

0

Управлінням у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації був розроблений та випущений інформаційно-аналітичний збірник щодо підсумків роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл олімпійського резерву Харківської області за 2016 рік

15

Опрацювати питання щодо створення інформаційно-просвітницької сторінки в обласній газеті «Слобідський край» щодо пропаганди різних аспектів здорового способу життя, підвищення рівня фізичної підготовленості населення, небезпеки активного та пасивного тютюнопаління, вживання алкоголю та наркоманії

0

0

0

Інформаційно-освітня робота щодо популяризації здорового способу життя і профілактики неінфекційних захворювань з використанням оздоровчої рухової активності проводилась через засоби масової інформації. КЗОЗ «Харківський обласний центр здоров’я» підготував 7 прес-релізів відповідної тематики та розповсюдив серед регіональних засобів масової інформації.

Всього протягом 2017 року на обласному державному телебаченні і телеканалах районних телерадіокомпаній транслювалось 25 передач і відеосюжетів, на обласному державному та районних радіо організовано 18 виступів фахівців і інформаційних повідомлень, у пресі розміщено 56 публікацій на тему здорового способу життя

16

Забезпечити виплату грошових винагород, стипендій та премій спортсменам, їх тренерам, які посіли призові місця на міжнародних змаганнях, Олімпійських, Параолімпійських, Дефлімпійських іграх, чемпіонатах і Кубках світу та Європи, Універсіадах. Визначати щокварталу кращого спортсмена та кращого тренера. Визначати кращого спортсмена року, кращого тренера року, краще фізкультурно-спортивне товариство

5000,000

4258,400

4257,800

Протягом 2017 року Управлінням, відповідно до розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 09.02.2006 № 67 (зі змінами), спортсменам області – чемпіонам та призерам зимових і літніх Олімпійських ігор, Паралімпійських ігор, Дефлімпійських ігор, чемпіонатів світу та Європи, Європейських ігор, Всесвітніх Універсіад, Всесвітніх шахових олімпіад та їх тренерам за кошти обласного бюджету виплачуються грошові винагороди.

Відповідно до розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 03.10.2016 № 422, з метою підтримки і стимулювання розвитку спорту вищих досягнень у Харківській області, морального і матеріального заохочення спортсменів для досягнення вищих результатів за кошти обласного бюджету 100 перспективним спортсменам області виплачуються стипендії в розмірі мінімального прожиткового мінімуму.

Окрім того, проводяться засідання спеціалізованої комісії щодо визначення кращого спортсмена та кращого тренера Харківської області у відповідний період

17

Забезпечити вирішення соціально-побутових питань спортсменів і їх тренерів, які посіли призові місця на міжнародних змаганнях, Олімпійських, Параолімпійських, Дефлімпійських іграх, чемпіонатах, Кубках світу та Європи

 

0

0

0

Заходи будуть здійснені за наявності  фінансування

18

Сприяти  залученню інвестицій  та спонсорських коштів на розвиток фізичної  культури і спорту, відповідно до чинного законодавства

0

0

0

 

19

Придбати для КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВЯ НАСЕЛЕННЯ «СПОРТ ДЛЯ ВСІХ», КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ШКОЛИ ВИЩОЇ СПОРТИВНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ», КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ «ХАРКІВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ ІНВАЛІДІВ «ІНВАСПОРТ» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ автотранспорт для забезпечення підвозом спортсменів до місць змагань

0

0

0

Автотранспорт для забезпечення підвозом спортсменів до місць змагань буде придбаний за наявності фінансування

20

Проводити щороку в рамках міжнародної співпраці з містами-побратимами та областями інших держав спортивні зустрічі з різних видів спорту

80,000

0

0

Заходи будуть проведені за наявності фінансування

21

Надавати фінансову підтримку федераціям, осередкам Всеукраїнських федерацій, асоціаціям, фізкультурно-спортивним та громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості, спортивним клубам, дитячо-юнацьким спортивним школам незалежно від форм власності з видів спорту, визнаних в Україні

40000,000

27503,300

27861,100

Управлінням у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації надається фінансова підтримка федераціям, осередкам Всеукраїнських федерацій, асоціаціям, фізкультурно-спортивним та громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості, спортивним клубам, дитячо-юнацьким спортивним школам незалежно від форм власності з видів спорту, визнаних в Україні, виходячи з реальних можливостей бюджету

22

Утримання, фінансова підтримка комунальних спортивних споруд

35000,000

9876,000

9876,000

Фінансування підтримка здійснювалась Комунального підприємства «Обласний спортивний комплекс «Металіст» для утримання його у належному стані до, під час та після спортивних заходів

23

Фінансова підтримка спортивних споруд, які належать громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості

4352,800

2976,800

2976,800

Управлінням у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації надається фінансова підтримка на спортивні споруди, які належать громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості

Разом по розділу «Фізична культура і спорт»

220462,800

148194,800

143178,400

 

V.  Розвиток молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя, організація оздоровлення дітей

1

Організація оздоровлення дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, та дітей, які потребують особливих умов для оздоровлення

48665,500

48382,800

 

48382,800

За підсумковими даними, оздоровленням та відпочинком у 2017 році охоплено 232997 дітей або 106,3% від запланованої кількості (219236 дітей) та 95,1% від загальної чисельність дітей шкільного у віці від 7 до 17 років (включно) (245124 дитини).

Із загальної кількості оздоровленням та відпочинком за соціально незахищеними категоріями охоплено 145485 дітей, що складає 101,6% до плану (143137 дітей) та 94,1% від їх загальної кількості (154646 дитини, дані оновлені).

У т.ч. за категоріями:

- 3548 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (100% від загальної кількості);

- 4166 дітей з інвалідністю (88,2%);

- 43 дитини, батьки яких загинули у районі проведення АТО (97,7%);

- 2244 дитини учасників АТО (95,2%);

- 2 дитини загиблих учасників масових акцій громадянського протесту (100%);

- 5085 дітей внутрішньо переміщених осіб (90,4%);

- 26238  дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей (94,2%);

- 1826 дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (93,6%);

- 26 дітей, батьки яких загинули при виконанні службових обов'язків або від нещасного випадку на виробництві (100%);

- 76292 дитини, які перебувають на диспансерному обліку (93,5%);

- 14 безпритульних або бездоглядних дітей (87,5%);

- 16883 талановиті та творчо обдаровані дитини (96,7%);

- 9118 дітей працівників АПК та соціальної сфери села (96,1%).

Харківська область фактично забезпечила роботу 746 закладів (100,1% від плану 745 табори), якими охоплено 95487 дітей, у т.ч.:

28 стаціонарних дитячих заклади оздоровлення та відпочинку, в них 13530 дітей;

703 табори з денним перебуванням, в них 80909 дітей;

13 праці та відпочинку, в них 712 дітей;

1 наметове містечко на території Харківської області, в ньому 186 дітей та 1 наметове містечко за межами Харківської області, в ньому 150 дітей.

Проведено державну атестацію 8 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку (6 комунальної форми власності, 2 приватної). За підсумками атестації 1 заклад підвищив свою категорію з другої до першої («Ялинка» Валківської районної ради), 1 заклад понизив свою категорію з першої до другої («Байдиківка» Ізюмської міської ради).

На фінансування оздоровчої кампанії витрачено 330 млн. 726,23 тис. грн., що складає 129,5% від запланованої суми (255 млн. 346,85 тис. грн.).

За джерелами надходження використано:

- 52 млн. 587,35 тис. грн. з обласного бюджету (101,1% до плану, 52 млн. 28,29 тис. грн.);

- 38 млн. 133,17 тис. грн. з бюджетів районів та міст обласного значення (138,4% до плану, 27 млн. 558,86 тис. грн.);

- 240 млн. 5,72 тис. грн. залучених коштів (136,6% до плану, 175 млн. 759,7 тис. грн.).

За рахунок коштів обласного бюджету (виділено 48 млн. 665 тис. грн.) Управлінням на оздоровлення направлено 7464 дитини до таборів та санаторних установ Харківської області, узбережжя Азовського та Чорного морів, гірських районів Українських Карпат; за укладеними договорами сплачено 48 млн. 382,81 тис. грн

2

Проведення інформаційно-просвітницьких заходів; видання та розповсюдження інформаційно-довідкових матеріалів, методичної літератури щодо питань оздоровлення та відпочинку дітей, збереження та розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку

 

 

130,0

500,000

413,060

 

3

Запровадження заходів з реалізації державної молодіжної політики, спрямованих на: створення умов для інтелектуального самовдосконалення молоді, підтримку творчих ініціатив молоді, пропаганду та формування здорового способу життя молоді, патріотичне виховання молоді, створення сприятливого середовища для забезпечення зайнятості молоді тощо

4500,000

2270,300

2268,500

 

Загальна кількість заходів щодо реалізації молодіжної політики, проведених на території Харківській області за 2017 рік становить 9034  заходи, якими охоплено 691300 осіб.

Протягом звітного періоду проведено 3096 заходів з формування здорового способу життя, що складає 32,7% від загальної кількості заходів. Цими заходами охоплено близько 167 тис осіб.

З 26 – 28 червня 2017 року за підтримки Міністерства молоді та спорту України на Харківщині відбувся Всеукраїнський фестиваль, спрямований на популяризацію та утвердження здорового і безпечного способу життя серед молоді, "Здоровим бути модно!", в якому взяли участь 50 молодих осіб з 14 регіонів України.

З метою створення умов для формування навичок здорового способу життя в молодіжному середовищі систематично проводяться лекції, бесіди, тренінги, семінари, відеолекторії, «круглі столи», диспути, дискусії, діалоги, акції, місячники, направлені на пропаганду здорового способу життя.

Cеред основних заходів: заходи щодо попередження туберкульозу з нагоди Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби з туберкульозом (4 акції, 132 групових заняття, 18 «круглих столів» та понад 200 індивідуальних та групових консультаційна); обласний інформаційно-просвітницький семінар з питань реалізації державної молодіжної політики у сфері утвердження засад здорового способу життя;  доброчинний обласний фестиваль Sport Music Fest; низка флеш-мобів спрямованих на популяризацію та утвердження здорового і безпечного способу життя у вищих навчальних закладах міста Харкова; обласний фестиваль фестивалю з основ цивільного захисту «Школа життя»; реалізація соціально-спортивного проекту «Здорова нація – майбутнє України» (м. Лозова); акція «Психологічна допомога «Довіра молоді»; обласний молодіжний форум «Молодь Харківщини за здоровий спосіб життя»; обласний інформаційно-просвітницький семінар з питань реалізації державної молодіжної політики у сфері утвердження засад здорового способу життя (за участі 50 осіб, з числа представників молодіжних громадських організацій, студентської молоді та органів державної влади та місцевого самоврядування).

Спільно зі структурними підрозділами обласної державної адміністрації та громадськими організаціями протягом року проведено низку заходів в рамках Всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції «Відповідальність починається з мене».

Окрім цього, спільно з представниками громадських організацій (Харківське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», молодіжна громадська організація «Харківський обласний центр волонтерів», Благодійний Фонд «Благо») проведено 59 інформаційно – практичних тренінги для різних категорій молоді «Збереження репродуктивного здоров’я», якими охоплено понад 320 осіб з числа різних категорій молоді.

Робота з формування здорового способу життя широко висвітлювалася в засобах масової інформації через радіовиступи, районні газети, веб-сайти адміністрацій. У ході проведення тематичних акцій було розповсюджено понад 10000 екземплярів тематичних буклетів, листівок тощо.

Протягом поточного року проведено 3538 заходів з національно – патріотичного виховання, що складає 37,3% від загальної кількості заходів. Цими заходами охоплено більше 320 тис. осіб.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 №999 «Про затвердження Типового положення про координаційну раду з питань національно-патріотичного виховання при місцевій державній адміністрації» у Харківській області розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 12.01.2016 №6 утворено координаційну раду з питань національно-патріотично виховання та затверджено Положення про координаційну раду з питань національно-патріотично виховання при Харківській обласній державній адміністрації, затверджено персональний склад координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Харківській обласній державній адміністрації у кількості 45 осіб. Протягом року проведено 5 засідань координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Харківській обласній державній адміністрації, у тому числі 4 виїзні.

З метою активізації роботи з національно - патріотичного виховання на місцях, фахівцями Управління у справах молоді та спорту проведено методичну роботу з представниками районних державних адміністрацій. За результатами проведеної роботи при 21 районній державній адміністрації створено Координаційну раду з питань національно-патріотичного виховання, при 6 питання національно-патріотичного виховання ще розглядаються у інших консультативно-дорадчих органах (Громадська рада, Координаційна рада з питань молоді, Координаційна рада з гуманітарних та соціальних питань, Координаційна рада у справах дітей, тощо). До складу вищезазначених Координаційних рад увійшли 384 особи.

З метою активізації роботи з національно - патріотичного виховання на місцях, проведено 148 засідання вищезгаданих Координаційних рад.

З метою системної реалізації завдань Уряду з національно-патріотичного виховання на Харківщині об’єднано зусилля громадського сектору, органів державної та виконавчої влади з метою координації спільних дій у сфері національно-патріотичного виховання та утвердження і популяризації в суспільстві українських національних цінностей на території області проведено 3 всеукраїнські заходи, а саме:

- з 7 по 9 травня 2017, Управлінням у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації у партнерстві з Міністерством молоді та спорту України та Спілкою Української Молоді в Україні проведено Всеукраїнську акцію, спрямовану на збільшення чисельності молоді, що готова до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України, «Захист патріотів України – Харків». В заході прийняло участь молодь з 14 областей України та Харківської області;

- з 11 по 24 серпня 2017 року проведено Всеукраїнський вишкіл для тренерів - вихователів із організації національно-патріотичних ігор для молоді, спрямований на підготовку громадських активістів, які залучаються до організації і проведення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») для 50 тренерів з різних областей України;

- з 13 по 15 жовтня 2017 року, Управлінням у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації спільно з Міністерством молоді та спорту України проведено Всеукраїнську акцію, спрямовану на ушанування героїв боротьби українського народу за незалежність і територіальну цілісність України, «Покрова Героїв». У заході взяли участь молодь з 15 областей України та Харківської області.

Управлінням у справах молоді та спорту протягом року проведено низку обласних заходів з національно-патріотичного виховання, серед них: обласний інформаційно-просвітницький семінар з питань реалізації державної молодіжної політики у сфері національно-патріотичного виховання молоді; обласний молодіжний форум з метою відзначення дня молоді «Молодь понад усе»; обласна акція, спрямована на популяризацію серед молоді культурних та мистецьких традицій українського народу; обласний табір (гра-вишкіл) спрямований на збільшення чисельності молоді, яка пишається своїм українським походженням «Я - Українець!».

Найактивніше молодь, представники громадянського сектору, члени координаційної ради з національно-патріотичного виховання, волонтери, інші приймали участь в заходах: урочистості з нагоди відзначення Дня соборності України, дня народження Т.Г. Шевченка; відзначення Дня пам’яті Героїв Крут та Дня пам’яті  Героїв Небесної Сотні, Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України; Дня Українського козацтва, Фестиваль української пісні «Молоді таланти Харківщини. ХХ ювілейний фестиваль «Весняні Дзвіночки» «Фестиваль Української культури» у районах та містах обласного значення; «круглий стіл» до дня вшанування «Героїв Небесної Сотні»; конференція з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав; відбірковий етап на участь у проекті «Школа молодого письменника»; прес-конференція з організатором Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»); брифінг-прес конференція з організаторами П’ятого Потягу Єднання України «Труханівська Січ»; акція «Здай кров - врятуй життя!» (здача крові для поранених бійців АТО); цикл  занять «Школи молодого письменника» (мета  - виховання національної свідомості молоді, шляхом ознайомлення з літературними надбаннями українського народу; усвідомлення молоддю своєї приналежності до історичних, культурних цінностей та надбань української нації); обласний молодіжний форум «Молодь понад усе»; участь у літературно-музичному фестивалі «Дорога на Схід»; участь у марафоні присвяченому 26-й річниці Незалежності України, 363-й річниці міста та 74-й річниці визволення м. Харкова, який пройшов вулицями Харкова; прийнято участь у виставці «Харків – Донбас: історія, традиції, сучасність»; благодійний «Бал Патріотів» що проходить за ініціативи харківських громадських організацій та волонтерів,  тощо.

Всі заходи висвітлювалися у засобах масової інформації області.

Протягом поточного року проведено 1067 заходів з даного напряму, що складає 11,3% від загальних заходів, охоплення якими становить більше 43 тис. осіб.

З метою створення сприятливого середовища для забезпечення зайнятості молоді в області діють 3 молодіжних центри праці: відділ «Молодіжний центр праці» комунальної установи «Харківський обласний центр молоді», молодіжний центр праці Красноградського району, молодіжний центр праці Лозівської міської ради. Протягом звітного періоду фахівцями 3-х молодіжних центрів праці надано понад 4200 інформаційно-консультативних послуг молоді та працевлаштовані понад 360 молодих осіб. Окрім цього, ними проведено профорієнтаційну роботу серед молоді, під час якої охоплено майже 1500 осіб.

З метою забезпечення вторинної зайнятості молоді проводиться робота щодо молодіжних трудових загонів. Протягом 2017 року відділом «Молодіжний центр праці» комунальної установи «Харківський обласний центр молоді» сформовано 10 МТЗ (кількість учасників 380 осіб). Вищими навчальними закладами Харківської області сформовано молодіжних трудових загонів — 93, із загальною кількістю учасників 2707 осіб. Найбільше створено молодіжних трудових загонів у Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С. Сковороди - 28 та у КЗ «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради - 20 за напрямами волонтерська діяльність та благоустрій території.

Всього в області було створено 103 МТЗ (в межах Харківської області - 97, за межами області - 6), із загальною кількістю учасників - 2725 осіб, з них 2707 осіб — студенти, 6 осіб — старшокласники, 12 осіб - інші представники молоді. Найбільше створено молодіжних трудових загонів у категорії благоустрій територій, екологічне спрямування (інші види робіт) — 44 (кількість осіб — 1018), волонтерської діяльності - 31 (кількість осіб — 592) та сільськогосподарських робіт — 12 (кількість осіб - 556).

Всього за даним напрямом проведено заходів 1508 заходів, що складає 15,9% від загальної кількості заходів, які були проведені за 2017 рік та якими охоплено 87215 осіб, витрачено коштів на ці заходи 2 млн 051 тис.грн.

Управлінням у справах молоді та спорту спільно з представниками громадських організацій з 24 по 25 квітня 2017 року проведено обласний семінар-тренінг, який спрямований на набуття нових знань й обговорення питань вирішення конфліктів та зниження соціальної напруги та запобігання суїцидальним проявам у молодіжному середовищі; створення платформи для дискусій та обговорень актуальних проблем тютюно-, алко-, інтернет залежностей у молодіжному середовищі, у тому числі профілактика вступу молоді до так званих «груп смерті». В тренінгу прийняло участь 30 осіб з районів та міст обласного значення та м. Харкова віком від 18 до 35 років. Під час проведення заходу також розповсюджено поліграфічну продукцію  щодо запобігання конфліктів.

З 27 по 29 листопада Управлінням у справах молоді та спорту облдержадміністрації спільно з Міністерством молоді та спорту України проведено Перший Всеукраїнський форум молодіжних працівників та працівниць. Організаторами Всеукраїнського форуму, спрямованого на інтелектуальне самовдосконалення молоді, виступили Міністерство молоді та спорту, Програма розвитку ООН в Україні, Державний інститут сімейної та молодіжної політики. Учасниками заходу стали 100 фахівців, які працюють з молоддю. А саме молодіжні працівники, фахівці, відповідальні за реалізацію молодіжної політики на регіональному та місцевому рівнях, дослідники молодіжного середовища. Фахівці обговорили реалізацію навчальної програми «Молодіжний працівник» в Україні та за кордоном, стандарти молодіжної політики в Україні, інноваційні методи участі молоді у прийнятті рішень. Молодіжні представники з регіонів презентували  проекти реалізації молодіжних програм на місцях.

З цього напряму проведено  74 заходів, якими охоплено 760 осіб. Окрім цього, в районах та містах обласного значення проведені заходи спрямовані на самовдосконалення, творчого розвитку особистості та  забезпечення змістовного дозвілля молоді. Всього проведено 190 таких заходів, кількість охоплених якими більше 77 тис. осіб

4

Проведення конкурсу з визначення програм (проектів/заходів), розроблених громадськими організаціями та творчими спілками, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка

2500,000

500,000

498,000

 

Разом по розділу

55795,500

51407,300

50478,853

 

Усього

275958,30

184789,291

161179,383

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Начальник Управління у справах молоді та спорту

Харківської обласної державної адміністрації                                                                                                               В.В. Кириленко