Затверджено

 рішення обласної ради

від _____ 2018 р. № ___-- VІІ

 (___ сесія VІІ скликання)

 

 

ПОРЯДОК 

утворення спостережної ради закладу охорони здоров’я, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

 

1. Цей Порядок визначає механізм утворення спостережної ради закладу охорони здоров’я, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (далі по тексту – медичні заклади), як наглядового органу медичного закладу, що надає медичну допомогу вторинного та/або третинного рівня, з яким головним розпорядником бюджетних коштів укладено договір про медичне обслуговування населення.

Спостережна рада також може утворюватися при іншому закладі охорони здоров’я.

2. Спостережна рада утворюється за рішенням Харківської обласної ради у кількості не більш як 15 осіб.

3. Спостережна рада складається із:

-     одного представника Харківської обласної ради;

-     від однієї до чотирьох осіб - представники структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації;

-     від однієї до двох осіб - депутати Харківської обласної ради (за згодою);

-     від однієї до восьми осіб (по одному представнику) - представники громадськості та громадських об’єднань, діяльність яких спрямована на захист прав у сфері охорони здоров’я, організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я (за згодою).

4. Спостережна рада діє на засадах добровільності, відкритості та прозорості. Усі витрати, пов’язані з організацією засідань спостережної ради, здійснюються за рахунок медичного закладу.

5. Строк повноважень спостережної ради - три роки. Одна і та сама особа не може бути членом спостережної ради більше двох строків підряд.

6. Член спостережної ради повинен відповідати таким вимогам:

-     бездоганна ділова репутація;

-     відсутність реального або потенційного конфлікту інтересів, що може вплинути на об’єктивність і неупередженість прийняття рішень спостережною радою, зокрема відсутність трудових відносин із медичним закладом;

-     наявність професійних знань, вищої освіти, досвіду роботи у сфері охорони здоров’я, зокрема захисту прав пацієнтів;

-     відсутність непогашеної судимості.

7. Харківська обласна рада приймає рішення про утворення спостережної ради при медичному закладі. Персональний склад спостережної ради медичного закладу затверджується розпорядженням голови Харківської обласної ради.

Рішення про утворення спостережної ради та затверджений її персональний склад розміщуються на офіційному веб-сайті Харківської обласної ради.

 Про прийняте рішення щодо утворення спостережної ради при медичному закладі Харківська обласна рада письмово повідомляє керівника такого медичного закладу.

8. Розпорядженням голови Харківської обласної ради утворюється комісія з обрання кандидатів до спостережної ради (далі по тексту – Комісія) у складі п’яти осіб (1 представник відділу по роботі з громадськістю та ЗМІ виконавчого апарату обласної ради, 1 представник відділу програмно-комп’ютерного забезпечення виконавчого апарату обласної ради, 1 представник управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради, 1 представник юридичного управління виконавчого апарату обласної ради, 1 представник від постійної профільної комісії обласної ради), яка здійснює:

-     повідомлення структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації про створення спостережної ради;

-     розміщення відповідної інформації на веб-сайті Харківської обласної ради;

-     проведення рейтингового голосування за кандидатів від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я, та опрацювання його результатів;

-     перевірку відповідності кандидатів від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування, структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації, депутатів Харківської обласної ради вимогам, визначеним у пункті 6 цього Порядку.

Голова Харківської обласної ради у розпорядженні щодо створення Комісії призначає її голову та секретаря.

Формою роботи Комісії є засідання. Засідання Комісії є правоможним у разі участі в ньому не менше як двох третин її складу.

Засідання конкурсної комісії проводяться у приміщенні Харківської обласної ради.

9. Комісія надсилає письмову пропозицію структурним підрозділам з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації щодо надання кандидатур до включення до складу спостережної ради медичного закладу.

10. Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації протягом 10 робочих днів з дати отримання письмової пропозиції надсилають Харківській обласній раді  пропозиції щодо включення своїх представників до складу спостережної ради.

Депутати обласної ради, представники громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я, протягом 10 робочих днів з дати розміщення інформації про утворення спостережної ради при медичному закладі на офіційному веб-сайті Харківської обласної ради надсилають пропозиції щодо включення своїх представників до складу спостережної ради.

11. Якщо від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я, запропоновано більш восьми кандидатів проводиться рейтингове голосування.

Відбір представників громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я, проводиться шляхом рейтингового голосування за кандидатів у члени спостережної ради на офіційному веб-сайті Харківської обласної ради у строк, що не перевищує 10 календарних днів із дати наступної за датою розміщення інформації про утворення спостережної ради при медичному закладі на офіційному веб-сайті Харківської обласної ради.

Комісія забезпечує підготовку бланка для голосування в електронній формі (далі - електронний бюлетень) та розміщення його на офіційному веб-сайті Харківської обласної ради.

Рейтингове голосування за кандидатів від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я, у члени спостережної ради здійснюється шляхом заповнення електронних бюлетенів.

В електронному бюлетені зазначаються в алфавітному порядку прізвища усіх кандидатів від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я.

Електронний бюлетень для голосування заповнюється шляхом обов’язкового виставлення кандидатам від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я, рейтингових балів від 1 до 5. Кожен із рейтингових балів виставляється лише один раз незалежно від кількості включених до електронного бюлетеня кандидатів.

Електронний бюлетень, заповнений із порушенням зазначених вимог, є недійсним.

Підрахунок голосів здійснюється Комісією.

У разі коли за результатами рейтингового голосування з відбору кандидатів від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я, їх кількість перевищує вісім осіб, проводиться повторне рейтингове голосування серед кандидатів, які набрали однакову найменшу кількість балів.

12. Якщо від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я, запропоновано до восьми кандидатів, рейтингове голосування не проводиться.

13. Комісія перевіряє відповідність кандидатів від громадськості, громадських об’єднань та організацій, що здійснюють професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я, структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації, депутатів Харківської обласної ради вимогам, визначеним у пункті 6 цього Порядку.

У разі відповідності кандидатів зазначеним вимогам Комісія пропонує голові Харківської обласної ради затвердити склад спостережної ради медичного закладу.

14. Голова Харківської обласної ради протягом 10 робочих днів після отримання пропозицій від Комісії видає розпорядження про затвердження персонального складу спостережної ради медичного закладу.

 

 

 

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                               В. Коваленко