Звіт

постійної комісії обласної ради з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради

про роботу за період з грудня 2016 року по грудень 2017 року

 

Постійна комісія з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VІI (зі змінами).

У складі постійної комісії є сім депутатів обласної ради: Колмик Олена Вікторівна– голова постійної комісії; Мацак Олексій Ігорович– заступникголови постійної комісії; Кузнецова Ганна Вікторівна – секретарпостійної комісії; члени комісії: Булах Дмитро Андрійович, Лаврова Людмила Вікторівна, Мошняков Євген Миколайович, Полях Олексій Михайлович. Усі вони оперативно та кваліфіковано працюють над розв’язанням проблем згідно із профілем діяльності постійної комісії.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус депутатів місцевих рад", Регламенту Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 30-VІI (зі змінами),та Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 27-VІI, інших законодавчих та нормативно-правових актів.Комісія будує свою роботу на принципах законності, гласності, відкритості, рівноправності, доцільності, функціональності, плановості, наукової обґрунтованості, колегіальності, вільного обговорення і вирішення питань.

Члени комісії брали участь у підготовці питань, що входять до її компетенції, для розгляду на сесіях обласної ради. Робота постійної комісії проводилась згідно з планом роботи обласної ради та планом роботи комісії.

З огляду на повноваження та обов’язки, комісія  працювала у таких основних напрямах:

 - розгляд   та  узгодження  пропозицій  щодо  внесення  змін  до регламенту   ради, підготовка та розгляду проектів рішень, внесення пропозицій, що  стосуються організаційного забезпечення діяльності ради та депутатів, плану роботи ради, а також додержання депутатської дисципліни та етики;

- розгляд  заяв  та  скарг громадян, пов’язаних  із діяльністю  депутатського  корпусу  ради, у тому  числі заяв і скарг депутатів ради, пов’язаних  із  депутатською  діяльністю;

- розгляд питань щодо персонального складу постійних комісій, питань контролю за виконанням рішень обласної ради та за виконанням обласних програм, затверджених рішеннями обласної ради.

Депутати опікуються проблемами розробки і реалізації заходів щодо додержання депутатської дисципліни й етики, а також організаційного забезпечення діяльності ради та депутатів, вивчають питання дотримання принципів демократії, відкритості та гласності в роботі обласної ради, вносять пропозиції щодо висвітлення її діяльності в засобах масової інформації.

Однією з найважливіших організаційних форм роботи комісії є засідання. За звітний період було проведено 6 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 132 питання, із них:124 питання ініційовані для винесення на сесії обласної ради та прийняті обласною радою відповідні рішення; 8 питань, що стосуються безпосередньої діяльності комісії в профільних напрямках, контроль за виконанням яких покладено на постійну комісію, опрацьовано на засіданнях постійної комісії.

Належна увага приділяється здійсненню контролю за виконанням рішень ради та власних рекомендацій. Комісією постійно проводиться робота стосовно контролю за виконанням 31 обласної програми.

Комісією постійно розглядаються питання щодо участі депутатів у пленарних засіданнях сесій ради та засіданнях постійних комісій, дотримання депутатської етики та виконання депутатських запитів, звернень.

Також, упродовж звітного періоду постійна комісія брала активну участь у розробці та попередньому розгляді наступних питань:

  1. Про затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування об’єктів малого і середнього підприємництва на зворотній основі під бізнес-плани на 2017-2020 роки.
  2. Про затвердження Положення про порядок проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад "Разом в майбутнє".
  3. Про внесення змін до Положення про звання «Почесний громадянин Харківської області», затвердженого рішенням обласної ради від 26 жовтня 2006 року №71- V (зі змінами), та до персонального складу з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області», затвердженого рішенням обласної ради від 26 грудня 2007 року №543 -V (зі змінами).
  4. Про внесення змін до Регламенту Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 30-VIІ (зі змінами).
  5. Про затвердження Плану роботи обласної ради на 2018 рік.
  6. Про структуру виконавчого апарату обласної ради.
  7. Про створення тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань моніторингу ефективного, раціонального використання природних ресурсів, здійснення контролю за використанням та охороною надр, за дотриманням законодавства про охорону навколишнього природного середовища на території Харківської області.

8.      Про затвердження звіту за результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Харківської обласної ради та Антикорупційної програми Харківської обласної ради на 2017-2020 роки.

9.      Про внесення змін до рішення обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VII "Про утворення та обрання постійних комісій обласної ради" та додатків до нього (зі змінами).

10.  Про визнання такими, що втратили чинність, деяких рішень обласної ради.

Доповідачами на засіданнях постійної комісії, як правило, були керівники структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації, і лише в деяких випадках, за погодженням із головою постійної комісії, заступники керівників цих підрозділів. Усі засідання постійної комісії проходили за наявності кворуму та із дотриманням високої корпоративної культури. Немає жодного факту, коли розгляд питання, що винесено на розгляд комісії,було перенесено через відсутність кворуму.

Окрім цього, запроваджена практика запрошення на засідання постійної комісії керівників та представників підприємств, установ, закладів та організацій, що мають безпосереднє відношення до розробки та виконання заходів обласних програм.

Крім того, протягом звітного періоду схвалено на сесіях 5 депутатських запитів депутатів обласної ради, контроль за виконанням яких покладено на постійну комісію. За всіма запитами депутатами отримано відповіді у встановлені чинним законодавством терміни.

Члени постійної комісії беруть активну участь у заходах, що проводяться Харківською обласною радою та Харківською обласною державною адміністрацією.

Діяльність депутатського корпусу обласної ради VІІ скликання також є важливим об’єктом уваги постійної комісії.

На засіданнях постійної комісії, за необхідності, розглядаються питання дотримання депутатами обласної ради депутатської етики. Протягом звітного періоду на розгляд постійної комісії надійшло п’ятьтаких звернень, за результатами розгляду яких заявникам надані обґрунтовані відповіді, а депутатам обласної ради наголошено на необхідності дотримання вимог чинного законодавства України під час здійснення депутатських повноважень у виборчих округах, а також Регламенту Харківської обласної ради.

Члени постійної комісії активно працюють у закріплених районах.

Головою та членами постійної комісії систематично проводиться робота зі зверненнями громадян, створюються необхідні умови для реалізації конституційного права громадян на звернення.

Аналіз звернень свідчить, що найактуальнішими питаннями є проблеми: житлово-комунального господарства, транспорту, ремонту житла та благоустрою, зростання цін, отримання пільг, медичного та лікарського забезпечення, забезпечення законності та правопорядку, а також – порушення трудових прав і чимало іншого.

По кожному зверненню приймались відповідні рішення, надсилались депутатські звернення до місцевих органів виконавчої влади, правоохоронних  органів, надавалися необхідні роз’яснення чинного законодавства як особисто, так і через засоби масової інформації.

Відповідно до графіку, затвердженого 30 грудня 2015 року, головою постійної комісії з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради Колмик Оленою Вікторівною систематично проводиться особистий прийом громадян кожну 3-тю середу місяця. Разом із тим, регулярно проводяться депутатські прийоми громадян у Сахновщинському районі, на яких було опрацьовано чи вирішено такі питання:

1.      Надання інформаційної, консультативної підтримки жителям Сахновщинського району, зокрема,  із земельних питань, щодо вдосконалення приміського сполучення між сел. Сахновщиною та м. Харків, щодо відзначення ювілею створення Сахновщинської центральної бібліотечної системи, встановлення водонапірної башти в с. Катеринівка, введення в експлуатацію водопроводу в с. Шевченкове Тавежнянської сільської ради, отримання матеріальної допомоги жителями Сахновщинського району тощо.

2.      Відкриття 2 дитячих садків у с. Олійники та с. Тавежня Сахновщинського району.

3.      Закінчення будівництва водопровідної мережі в с. Дар-НадеждаСахновщинського району.

4.      Будівництво водопровідної мережі в с. Дубові Гряди Сахновщинського району;

5.      Будівництво водопровідної мережі у с. Шевченкове Тавежнянської сільської ради Сахновщинського району.

6.      Здійснення робіт із відновлення Будинку культури у Новоолександрівській сільській раді Сахновщинського району.

7.      Будівництво дитячих майданчиків у с. Великі Бучки та смт. Сахновщина.

8.      Заміни вікон у сільському клубіу с. Лебедівка Сахновщинського району.

9.      Реконструкції дошкільного підрозділу Огіївського навчально-виховного комплексу в с. Огіївка Сахновщинського району.

10.  Капітального ремонту районного будинку культури у смт Сахновщина.

11.  Ремонту спортзали загальноосвітньої школи № 2 у смт Сахновщина.

12.  Заміни вікон у сільському клубі с.Олійники Сахновщинського району.

13.  Ремонту покрівлі та фасаду будівлі бібліотеки в с. Аполлонівка Сахновщинського району.

14.  Капітального ремонту дитячого навчального закладу в с. Дубові Гряди Сахновщинського району.

15.  Ремонту стадіону «Колос» у смт Сахновщина.

16.  Капітального ремонту Будинку культури у с. Катеринівка Сахновщинського району.

17.  Проведення поточного ремонту фельдшерсько-акушерського пункту у с. Катеринівка Сахновщинського району, тощо.

 

Також, спільно із керівництвом  Харківської обласної ради та Харківської обласної державної адміністрації, проведено різноманітні заходи, а саме:

1.      Зустрічі з представниками дипломатичних, консульських установ, іноземних та вітчизняних бізнес кіл з метою обговорення найбільш перспективних напрямів подальшої  співпраці та визначення пріоритетних галузей для співробітництва, обговорення соціально-економічної ситуації та перспектив для Харківщини.

2.      Підготовка та проведення IXМіжнародного економічного форуму «ІННОВАЦІЇ. ІНВЕСТИЦІЇ. ХАРКІВСЬКІ ІНІЦІАТИВИ!», під час якого  представлено промисловий та науково-технічний потенціал Харківської області, відбулись пленарні засідання та дискусії на актуальні теми з питань розвитку інвестиційної діяльності, інноваційної сфери, диверсифікації зовнішньоекономічної діяльності та подальшого розвитку співробітництва з міжнародними партнерами.

3.      Активна участь в організації І Польсько-українського форуму місцевого самоврядування таІІ Польсько-українського форуму місцевого самоврядування «Громада. Ефективний розвиток. Інвестиції».

4.      Впровадження Порядку використання коштів, передбачених в обласному бюджетів на виконання заходів Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08.09.2016 № 245-VII.

5.      Впровадження Порядку використання коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування суб’єктів малого і середнього підприємництва на зворотній основі під бізнес-плани проектів, на 2017 – 2020 роки (у рамках Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08.09.2016 № 245-VII).

6.      Внесення на розгляд обласної ради відповідних змін до Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08.09.2016 № 245-VII.

7.      Участь у роботі комісії щодо оцінки корупційних ризиків у діяльності Харківської обласної ради та з підготовки проекту антикорупційної програми Харківської обласної ради на 2017 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 31.08.2017   № 538-VII.

8.      Безпосередня участь Колмик О.В., як голови комісії, у роботі комісії з проведення конкурсного відбору суб’єктів малого та середнього підприємництва на отримання коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування на зворотній основі під бізнес-плани проектів, відповідно до Порядку використання коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування суб’єктів малого і середнього підприємництва на зворотній основі під бізнес-плани проектів на 2017 – 2020 роки, затвердженого рішенням обласної ради від 23.02.2017 № 382-VII.

9.      Участь у засіданнях Регіональної ради підприємців Харківської області.

10.   Забезпечення зустрічі Президента України та Президента Польщі з керівництвом обласної державної адміністрації.

11.   Проведення спільно з Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва та ХОГО «Асоціація приватних роботодавців» виїзних семінарів для представників малого та середнього бізнесу районів та міст Харківщини.

12.   Підтримка та супровід учасників обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» у 2017 році, надання консультацій у розробці заявок для участі у конкурсі.

 

 

 

Голова постійної комісії обласної ради

з питань регламенту, етики, депутатської

діяльності та контролю за виконанням

рішень обласної ради                                                                               О.В.Колмик