з  в  і  т

постійної комісії обласної ради з питань бюджету

про роботу за  2017 рік

        

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VI на І сесії VІІ скликання. До її складу входять 14 депутатів обласної ради.

 

Згідно з Положенням про постійні комісії обласної ради, до основних повноважень постійної комісії з питань бюджету відноситься попередній розгляд:

-     проектів програм і внесення змін та доповнень до діючих програм економічного, соціального і культурного розвитку області та їх фінансове забезпечення;

-     проектів цільових програм і внесення змін до діючих цільових програм та їх фінансове забезпечення;

-     проектів обласного бюджету та внесення змін до бюджету;

-     пропозицій щодо розподілу субвенцій з державного бюджету;

-     питань щодо контролю за виконанням бюджету та рішень обласної ради за напрямками діяльності комісії, власних висновків та рекомендацій;

-     звітів про виконання обласного бюджету та програм.

 

Робота постійної комісії ведеться відповідно до плану роботи обласної ради, плану роботи комісії та окремих доручень голови і заступників голови обласної ради.

Основними принципами, якими керуються члени постійної комісії у своїй діяльності, є законність, гласність, толерантність, колективне обговорення питань та колегіальне ухвалення висновків та рекомендацій.

 

Постійна комісія тісно співпрацює з галузевими структурними підрозділами Харківської обласної державної адміністрації, керівники яких беруть активну участь у роботі комісії.

 

За звітний період постійною комісією з питань бюджету було проведено 25 засідань, на яких розглянуто 167 питань, погоджено та рекомендовано для розгляду на сесії понад 130 проектів рішень з різних питань.

 

Під час формування обласного бюджету на 2017 рік та внесення змін до нього одним з головних своїх завдань постійна комісія вбачала пошук нових методів і шляхів по наповненню дохідної частини обласного бюджету в умовах бюджетної децентралізації та сприяння прозорості розрахунків і нормативів фінансової забезпеченості при розподілі фінансових ресурсів.

Тими ж принципами керувалися члени постійної комісії і при формуванні та затвердженні обласного бюджету на 2018 рік.

 

Велика увага постійної комісії приділяється контролю за ефективним цільовим використанням бюджетних коштів.

 

Постійна комісії з питань бюджету діє в тісній співпраці з Департаментом фінансів Харківської обласної державної адміністрації та Головним управлінням Державної казначейської служби України у Харківській області.

Протягом року членами постійної комісії з питань бюджету уважно вивчалися аналітичні матеріали про виконання обласного бюджету на 2017 рік, надавалися відповідні рекомендації Департаменту фінансів та іншим галузевим підрозділам Харківської обласної державної адміністрації. 

 

В порядку контролю за виконанням рішень обласної ради на засіданнях постійної комісії з питань бюджету протягом звітного періоду розглянуто понад 30 питань про хід виконання обласних програм. Крім цього, постійною комісією вивчається інша інформація відповідно до прийнятих обласною радою рішень, ведеться робота консультативного та методичного характеру.

 

Не залишаються поза увагою й інші нагальні питання соціальної сфери, які потребують термінового вирішення.

           

Активно працювала постійна комісія у міжсесійний період – проведено 12 засідань, на яких розглядалися питання, що потребували негайного вирішення, а саме стосовно:

-  розподілу освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам;

-  відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань;

-  вжиття заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що склалася 23 березня 2017 року у м. Балаклії Харківської області;

-  перерозподілу коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот;

-  погодження перерозподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей загиблих осіб, визначених абзацами 5-8 пункту 1 статті 10, а також для осіб з інвалідністю І-ІІ групи, визначених пунктами 11-14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та осіб, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, та потребують поліпшення житлових умов, на 2017 рік;

-  перерозподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України;

-  розподілу коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку та проведення позачергових місцевих виборів, зокрема у новостворених об’єднаних територіальних громадах.

З метою дієвого контролю за станом використання місцевими бюджетами субвенцій з державного бюджету в рамках чинних повноважень депутатами постійної комісії систематично розглядалися відповідні питання на засіданнях комісії за участі керівників профільних структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації.

 

Члени постійної комісії уважно слідкують за проведенням обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад "Разом в майбутнє", за своєчасним та ефективним використанням конкурсантами-переможцями коштів субвенцій обласного бюджету, які надаються на умовах співфінансування. У 2017 році з обласного бюджету на ці цілі профінансовано 28,7 млн. грн.

 

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету приділяє велику увагу роботі обласних комунальних підприємств, депутатами – членами  постійної комісії – уважно вивчаються аналітичні матеріали щодо їх фінансово-господарської діяльності, вносяться необхідні пропозиції та рекомендації.

 

Депутати – члени постійної комісії – активно працюють у складі робочих груп та конкурсних комісій з продажу та передачі в оренду об'єктів спільної власності.

 

Однією з важливих ділянок роботи постійної комісії з питань бюджету є участь в опрацюванні проектів законодавчих актів, які розглядаються на засіданнях Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України і стосуються бюджетних питань.

 

За ініціативою постійної комісії до органів центральної влади неодноразово надсилалися пропозиції по удосконаленню бюджетного та податкового законодавства з метою збільшення ресурсної бази місцевих бюджетів.

 

У травні 2017 року підписано Меморандум про партнерство та співробітництво між територіальним відділенням Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» в Харківській області та постійною комісією обласної ради з питань бюджету.

Метою підписання Меморандуму є:

-    втілення ефективних форм співпраці для забезпечення участі громадськості в реалізації державної податкової та митної політики, контролю за додержанням податкового і митного законодавства та запобігання правопорушенням у сфері податкових та митних відносин;

-    забезпечення захисту законних прав та інтересів платників, поліпшення підприємницького клімату в країні, розвитку партнерських відносин між владою і бізнесом, а також підвищення соціальної відповідальності платників;

-    узгодження пропозицій щодо удосконалення та спрощення податкових та митних процедур;

-    організація масово-роз’яснювальної, навчальної та консультативної роботи, проведення спільних заходів з питань, що становлять взаємну заінтересованість у рамках Меморандуму.

 На базі постійної комісії обласної ради з питань бюджету спільно з Територіальним відділенням Всеукраїнської Громадської організації «Асоціація платників податків України» у Харківській області проведено засідання «круглого столу» з метою обговорення змін, запропонованих проектом ліберального Податкового кодексу України, який було підготовлено Асоціацією платників податків України.

 

Постійна комісія з питань бюджету активно співпрацює з Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області, на загальних зборах представників якої уважно розглядаються питання виконання дохідної частини місцевих бюджетів в умовах децентралізації, збільшення їх ресурсної бази та пошуку джерел поповнення, висвітлюються проблеми і намічаються шляхи їх вирішення.

 

Налагоджено співпрацю з постійними комісіями з питань бюджету інших областей, зокрема Полтавської, Сумської, Одеської, Львівської областей.

 

Громадське життя області також перебуває в зоні постійної уваги членів постійної комісії з питань бюджету.

 

Крім цього, члени постійної комісії активно сприяють залученню грантових коштів міжнародних програм і проектів для вирішення соціально-економічних питань територіальних громад регіону.

 

Однією з найважливіших ділянок депутатської діяльності є робота в закріплених районах. Члени постійної комісії проводять прийоми громадян в районах області. Депутати опікуються проблемами жителів області, за необхідності надають дієву допомогу, оперативно і кваліфіковано працюють над розв’язанням проблем згідно з профілем діяльності постійної комісії.

 

Постійною комісією обласної ради з питань бюджету  практикуються виїзні засідання, зокрема таке відбулося у жовтні 2017 року у Зміївському районі за участі керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації. Виїзне засідання було проведено з метою більш глибокого вивчення проблем розвитку галузей житлово-комунального та дорожнього господарства, охорони здоров'я, вирішення соціально-економічних проблем.

 

У роботі постійної комісії з питань бюджету неодноразово брали участь голова обласної ради, його заступники, представники засобів масової інформації.

 

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету тісно співпрацює з іншими постійними комісіями, за необхідності надається консультаційна допомога.

 

Співпраця депутатів постійної комісії будується на засадах конструктивізму, рівноправності та взаємоповаги і націлена, насамперед, на забезпечення зростання рівня економічного розвитку області.

 

 

 

Голова постійної комісії                                          Л. Немикіна