ЗВІТ

постійної комісії обласної ради з правових питань,  регуляторної  політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією

та злочинністю про роботу за 2017 рік

 

До складу постійної комісії обласної ради з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю (далі – постійна комісія) входить 9 депутатів обласної ради.

Діяльність постійної комісії будується відповідно до плану роботи обласної ради на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань.

За звітний період постійною комісією було проведено 8 засідань, на яких було розглянуто 142 питання, підготовлено та рекомендовано для розгляду на сесії 12 проектів рішень обласної ради. Два рази на рік, відповідно до плану роботи постійної комісії та згідно з вимогами Законів України "Про прокуратуру" та "Про внесення змін до деяких законів України щодо інформування керівниками правоохоронних органів громадськості про стан законності та заходи щодо її зміцнення", на засіданнях постійної комісії заслуховувалася інформація прокурора області про стан законності, заходи щодо її зміцнення й результати діяльності органів прокуратури, а також інформація начальника ГУНП в Харківській області про стан правопорядку в Харківській області.  

Для консолідації зусиль із попередження терористичної діяльності на території області у грудні 2017 року за активного сприяння постійної комісії Харківською обласною радою було прийнято дві цільові програми: регіональну Програму протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2018 рік та Програму територіальної оборони Харківської області на 2018-2019 роки. 

У зазначених вище програмах передбачено низку тематичних заходів, визначено виконавців, передбачено фінансування, встановлено терміни для контролю та рекомендовано територіальним підрозділам правоохоронних структур Харківської області та органам місцевого самоврядування розробити місцеві програми забезпечення публічної безпеки на 2018 рік та на перспективу.

Протягом року на засіданнях постійної комісії розглядалися та опрацьовувалися звіти щодо виконання регіональних програм з подальшим внесенням їх для розгляду на пленарних засіданнях сесій обласної ради.

Зокрема, на пленарному засіданні сесії, що відбулося 07 грудня 2017 року, було заслухано звіти про виконання наступних програм у правоохоронній сфері:

-  Програми територіальної оборони Харківської області на 2016-2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 105-VII;

-  регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2017 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 23 лютого 2017 року № 378-VII;

-  регіональної Програми військово-патріотичного виховання молоді та участі населення у заходах оборонної роботи на 2015-2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 15 січня 2015 року № 1144-VI (зі змінами).

В порядку контролю та оприлюднення результатів роботи, з метою забезпечення належного рівня громадської безпеки в регіоні, дотримання конституційних прав громадян шляхом координації зусиль у запобіганні, профілактиці правопорушень, злочинності на території регіону у січні-лютому 2018 року на засіданні постійної комісії та на черговій сесії обласної ради буде заслухано звіт про виконання  регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку в Харківській області на 2016-2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 106-VII (зі змінами).          

На засіданні постійної комісії, що відбулося 21 серпня 2017 року, було заслухано та обговорено інформацію начальника Головного управління Національної поліції в Харківській області про стан правопорядку у Харківській області, діяльність підрозділів національної поліції у сфері охорони та захисту прав і свобод людини, протидії злочинності, забезпечення публічної безпеки і порядку за січень-вересень 2017 року.  

Постійна комісія активно долучається до створення безпекового середовища на території регіону та вжиття заходів щодо встановлення відеоспостереження на різних об’єктах, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ та міст області.

За активного сприяння постійної комісії у рамках обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» у м. Первомайському встановлено 17 камер відеоспостереження.

Роботу у даному напрямі постійна комісія планує продовжувати і у 2018 році.

З метою посилення охорони громадського порядку та публічної безпеки громадян, зниження кількості правопорушень, вчинених у публічних місцях, а також протиправних посягань на власність громадян, для досягнення результатів швидкого реагування поліції, боротьби з корупцією та дотримання прав людини правоохоронними органами, забезпечення безпеки дорожнього руху, підвищення рівня довіри громадян до поліції, керуючись Стратегією підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року, схваленою розпорядженням КМУ від 14.06.2017 № 481-р, за участі постійної комісії розроблено та затверджено обласною радою Стратегічні напрями забезпечення публічної безпеки і порядку на території Харківської області на 2018-2019 роки.

Постійна комісія в межах повноважень, визначених чинним законодавством України та Регламентом обласної ради, активно долучається до заходів та ініціатив структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації, Головного управління Національної поліції в Харківській області та системно взаємодіє з іншими правоохоронними органами, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, громадськістю з метою забезпечення належного рівня громадської безпеки в регіоні, дотримання конституційних прав громадян шляхом консолідації зусиль у запобіганні, профілактиці правопорушень, злочинності на території регіону.

Участь у роботі постійної комісії беруть голова обласної ради, його заступники, керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, представники засобів масової інформації, керівники правоохоронних структур регіону, представники територіальних правоохоронних органів тощо.

Практично на кожному засіданні члени постійної комісії заслуховувалась інформація в порядку контролю відповідно до прийнятих обласною радою рішень.

Постійна комісія з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю у тісній співпраці з навчальними закладами регіону (Харківський Національний університет внутрішніх справ, Національний юридичний  університет імені Ярослава Мудрого тощо) протягом року брала активну участь у роботі по роз’ясненню положень законів України "Про запобігання  корупції", "Про доступ до публічної інформації", «Про очищення влади».

Пріоритетними напрямами в роботі постійної комісії в звітному періоді були захист прав громадян та супроводження регуляторної діяльності обласної ради, які успішно реалізовано.

Протягом звітного періоду розглядалися питання щодо реалізації державної регуляторної політики відповідно до вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", зокрема:

-  підготовлено і надано висновки щодо відповідності проектів регуляторних актів вимогам законодавства на підставі аналізу регуляторного впливу і експертних висновків, а саме:

§ «Про затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету,  що виділяються для мікрокредитування суб’єктів малого і середнього підприємництва на зворотній основі під бізнес-плани проектів, на 2017-2020 роки» (рішення обласної ради від 23.02.2017 № 382-VII);

§ «Про упорядкування питань списання майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області» (рішення обласної ради від 07.12.2017 № 581-VII).       

Також постійною комісією здійснюється робота аналітичного, консультативного та методичного спрямування.

Члени комісії активно долучилися до роботи щодо виконання протокольного доручення голови Харківської обласної ради від 23.12.2017 року, даного на пленарному засіданні ХIV сесії Харківської обласної ради VII скликання, щодо втручання працівників фіскальної служби в діяльність ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «Білий Колодязь».  

Також, з метою виконання вимог Закону України «Про Національну поліцію», прозорого добору (конкурсу) і просування по службі поліцейських на підставі об’єктивного оцінювання професійного рівня та особистих якостей кожного поліцейського, встановлення їх відповідності посаді, визначення перспективи службового використання в органах поліції, відповідно до норм Закону України «Про Національну поліцію», на підставі рекомендацій постійної комісії обласної ради з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» обласна рада ухвалила рішення від 31.08.2017 «Про обрання представників громадськості до поліцейських комісій», яким було обрано до складу поліцейської комісії управління патрульної поліції у м. Харкові Департаменту патрульної поліції Національної поліції України 2-х представників громадськості та до складу двох міжрегіональних поліцейських комісій Департаменту патрульної поліції Національної поліції України – 4-х представників громадськості.

Постійна комісія обласної ради з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю приділяє велику увагу роботі обласних комунальних підприємств, депутатами – членами постійної комісії – уважно вивчаються аналітичні матеріали щодо їх фінансово-господарської діяльності, вносяться необхідні пропозиції та рекомендації. Також розглядаються питання щодо погодження договорів оренди комунального майна, подовження термінів їх дії тощо.          

Постійною комісією з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю протягом звітного періоду розглядалися звернення, заяви (клопотання), скарги громадян з особистих питань.

У зв’язку з цим постійною комісією:

-  вживаються заходи для забезпечення оперативного вирішення питань, які громадяни порушують у своїх  зверненнях;

-  за дорученням голови обласної ради надаються правові консультації та роз’яснення положень законодавства.

Під час особистого  прийому виборців у Харківській обласній раді головою постійної комісії Русецьким А.А. за звітний період було прийнято 19 громадян, надано понад тридцять консультацій.                   

По кожному зверненню приймалися відповідні рішення, за необхідності надсилалися депутатські запити до місцевих органів виконавчої влади, органів поліції, суду та прокуратури, надавалися необхідні роз’яснення.

За ініціативою Русецького А.А. було створено Юридичну клініку на базі юридичної фірми FAS-UST, в якій надається безкоштовна правова допомога громадянам, які опинилися у складних життєвих умовах.

Постійна комісія визначила пріоритетні завдання на 2018 рік, і одним із них, що на сьогоднішній день є найбільш актуальними, є сприяння постійної комісії обласної ради у реалізації регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2018 рік та Програми територіальної оборони Харківської області на 2018-2019 роки. 

Не менш важливою є робота консультативного та методичного спрямування, а саме: роз’яснення чинного законодавства, зокрема у сфері протидії злочинності, охорони громадського порядку, попередження насильства у сім`ї та боротьби із корупцією. Ще одним із напрямів роботи постійної комісії у 2018 році стане організація та контроль за виконанням Стратегічних напрямів забезпечення публічної безпеки і порядку на території Харківської області на 2018-2019 роки.

Також, одним із напрямів подальшої діяльності постійної комісії з правових питань,  регуляторної  політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю у 2018 році стане робота щодо опрацювання пропозицій до проектів законодавчих актів, які розглядаються на засіданнях Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України і стосуються  законності, правових і безпекових питань.  

Постійна комісія обласної ради з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю тісно співпрацює з іншими постійними комісіями, за необхідності надається консультаційна допомога.

Співпраця депутатів постійної комісії будується на засадах конструктивізму, рівноправності та взаємоповаги і націлена, насамперед, на забезпечення зростання рівня економічного розвитку області.

 

 

 

Заступник голови постійної комісії обласної ради  з

правових питань, регуляторної політики,

законності, громадського порядку,

боротьби з корупцією та злочинністю                                   В.Кухар