Звіт

постійної комісії обласної ради
з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

про роботу за 2017 рік

 

Постійна комісія з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації створена рішенням обласної ради І сесії VІІ скликання від 25 листопада 2015 року № 5-VІІ.

У складі постійної комісії п’ять депутатів, які працювали відповідно до плану роботи обласної ради, плану роботи комісії та щотижневих планів основних заходів обласної ради.

Успішне виконання членами постійної комісії покладених на них завдань залежить від багатьох факторів. Це є ефективна організація праці, правильне  планування роботи та своєчасний системний контроль за станом виконання рішень після їх ухвалення на засіданнях постійної комісії та сесіях обласної ради.

Депутати постійної комісії, в межах компетенції, розглядали:

-                 питання щодо підтримки діяльності засобів масової інформації органів місцевого самоврядування та регіональних видань;

-                 пропозиції щодо фінансування, управління, заснування та реорганізації засобів масової інформації обласної ради, призначення і звільнення їх керівників;

-                 питання реформування відповідно до закону комунальних друкованих засобів масової інформації та їх редакцій;

-                 питання та пропозиції щодо реалізації заходів по забезпеченню прав людини, свободи слова та інформації;

-                 питання щодо забезпечення інформованості ЗМІ про діяльність обласної ради;

-                 питання щодо забезпечення свободи слова, мовної політики, інформації;

Депутати постійної комісії протягом звітного періоду:

-          підтримували зв’язки з політичними партіями та громадськими об’єднаннями, відповідними комітетами Верховної Ради України;

-          сприяли проведенню заходів з питань сфери діяльності комісії та брали в них участь;

-          здійснювали контроль за виконанням рішень ради за напрямами діяльності  комісії, власних рекомендацій;

-          здійснювали контроль за виконанням делегованих повноважень обласною радою обласній державній адміністрації в межах компетенції постійної комісії;

-          співпрацювали з відповідними структурними підрозділами обласної державної адміністрації;

-          співпрацювали з відповідними постійними комісіями обласних, міських і районних рад з питань профілю постійної комісії.

За звітний період було підготовлено та проведено 4 засідання постійної комісії, на яких розглянуто 68 питання, з них: рекомендовано винести на розгляд сесій обласної ради 62 питання, з яких підготовлено спільно з профільними управліннями Харківської обласної державної адміністрації та підтримано 11 профільних проектів рішень обласної ради, а також 6 питань плану роботи постійної комісії на 2017 рік.

07 грудня 2017 року рішенням обласної ради №561-VII затверджено програму інформатизації Харківської області «Електронна Харківщина» на 2018-2020 роки (далі Програма). Заходами цієї Програми передбачено створення і розвиток інформаційної інфраструктури органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади Харківської області. Впровадження інтегрованої інформаційно-аналітичної системи прийняття управлінських рішень включає в себе розвиток системи електронного документообігу. Обсяги фінансування на 2018 – 2020 роки становить 98 661,0 тис. грн. В IV кварталі 2018 року заплановано для розгляду на засіданні постійної комісії інформацію про хід виконання заходів Програми.

Важливим напрямком роботи постійної комісії, що сприяв розв’язанню питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації є здійснення контролю за станом виконання ухвалених рішень обласною радою та рекомендацій комісії.

Також постійна комісія систематично здійснює контроль за виконанням наступних програм:

·                Обласної цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 110-VIІ (звіт про хід виконання у 2016 році та І кварталі 2017 року цієї програми взято до відома рішенням від 25 травня 2017 року №483-VII);

·                Програма інформатизації Харківської області «Електронна Харківщина» на 2014 – 2016 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 30 січня 2014 року № 937-VI (звіт про виконання цієї програми взято до відома рішенням від 23 лютого 2017 року №429-VII);

·                Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016 – 2020 роки затвердженої рішенням обласної ради від 04 лютого 2016 року № 52-VІI (звіт про хід виконання у 2016 році та І півріччі 2017 року цієї програми взято до відома рішенням від 31 серпня 2017 року №511-VII, рішенням № 512-VII від 31 серпня 2017 року внесено зміни до цієї програми);

·                Обласної програми «ІТ – Харківщина» на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 04 лютого 2016 року № 52-VІI (звіт про хід виконання у 2016 році та за 9 місяців 2017 року цієї програми взято до відома рішенням від 07 грудня 2017 року №571-VII, рішенням  № 572-VII від 07 грудня 2017 року внесено зміни до цієї програми).

На засіданнях постійної комісії обговорюються та вирішуються питання  фінансування діяльності Комунального підприємства - редакції газети «Слобідський край».

На виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», дія якого поширюється на КП – РЕДАКЦІЯ ГАЗЕТИ «СЛОБІДСЬКИЙ КРАЙ» постійна комісія здійснює контроль за виконанням рішення обласної ради «Про реформування Комунального підприємства – редакціЇ газети «Слобідський край»». На засіданні постійної комісії 12 травня 2017 року в ході обговорення інформації про кроки та хід реформування Комунального підприємства – редакції газети «Слобідський край» депутати підтримали пропозицію стосовно співпраці редакції газети «СЛОБІДСЬКИЙ КРАЙ» з Харківською обласною радою та Харківською обласною державною адміністрацією за Договорами висвітлення діяльності.

На засіданнях постійної комісії протягом звітного періоду розглядалися питання про підсумки фінансово-господарської діяльності обласних комунальних підприємств Харківської обласної ради, а саме: КП «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ»; КП – редакція газети «Слобідський край»; КП «Регіональний інформаційний центр»; КП «Лозівська друкарня»; КП «Чугуївська міська друкарня»; Краснокутська районна друкарня; Богодухівська районна друкарня; Харківське комунальне видавництво «Оригінал»; Комунальний заклад редакційно-видавнича група Харківського тому серії «Реабілітовані історією»; Комунальний заклад обласна пошуково-видавнича редакція Книги пам’яті України.

11 серпня 2017 року на засіданні постійної комісії в ході обговорення інформації «Про хід виконання у 2016 році та І півріччі 2017 року обласної програми «ІТ-Харківщина» на 2016-2020 роки» депутати ініціювали проведення перевірки стосовно виконання Комунальним підприємством Харківської обласної ради «Обласні комунікаційні системи» заходів вищезазначеної програми. За результатами перевірки управлінням з фінансово-економічних питань та аудиту виконавчого апарату обласної ради було складено відповідний акт та надано рекомендації стосовно необхідності її доопрацювання шляхом визначення конкретних заходів, обсягів фінансування по кожному заходу і строків їх виконання. За підтримки постійної комісії рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року №572-VII внесено відповідні зміни до зазначеної програми, а саме викладено в новій редакції з урахуванням вищезазначених рекомендацій.

Також, на засіданнях постійної комісії депутати заслуховували керівників вищезазначених підприємств, термін дії контракту яких закінчувався в звітному році та приймали відповідні рішення щодо подовження дії контрактів з визначенням термінів їх дії. По мірі надходження матеріалів протягом року депутати на засіданнях постійної комісії погоджували кадровий резерв на посаду керівників вищезазначених комунальних підприємств з відповідними рекомендаціями підвищення ефективності їх діяльності.

За результатами розгляду у серпні 2017 року на засіданні постійної комісії інформації щодо діяльності Харківського комунального видавництва «Оригінал», Комунального закладу редакційно-видавнича група Харківського тому серії «Реабілітовані історією» та Комунального закладу обласної пошуково-видавничої наукової редакції Книги Пам’яті України було рекомендовано управлінню з питань комунальної власності та управлінню з фінансово-економічних питань та аудиту виконавчого апарату обласної ради виконавчого апарату обласної ради відпрацювати з Харківською обласною державною адміністрацією питання оптимізації вказаних комунальних закладів Харківської обласної ради. За підтримки постійної комісії рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 601-VII було припинено діяльність вищезазначених комунальних закладів шляхом приєднання їх до КП «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради із розширенням видів статутної діяльності. Дане об’єднання сприятиме економії бюджетних коштів завдяки скороченню витрат на утримання адміністративного апарату та зменшенню питомої ваги накладних витрат закладів. Депутати постійної комісії тримають на контролі виконання вищезазначеного рішення.

Протягом звітного року голова постійної комісії Гусаров О.С. представляв постійну комісії в персональному складі: Обласного конкурсу журналістських робіт «Історії успіху громад»; Конкурсної комісії з передачі в оренду об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області; Конкурсного комітету обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє».

З метою своєчасного попередження проблемних питань та визначення ефективних шляхів вирішення кризових ситуацій депутати постійної комісії тісно співпрацювали з виконавчим апаратом обласної ради та з управлінням масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації, як на рівні інформування про стан справ у профільних напрямках, так і під час участі в дискусіях, конференціях, семінарах, круглих столах, виїзних нарадах. Дані форми роботи сприяли встановленню дієвого двостороннього зворотного зав’язку зі структурними підрозділами органів виконавчої влади та оперативному результативному втручанню у процес забезпечення надання якісних послуг населенню області.

З метою дієвого контролю за станом використання місцевими бюджетами субвенцій з державного бюджету в рамках повноважень депутати постійної комісії періодично розглядають зазначені питання на засіданнях комісії з запрошенням начальників профільних управлінь та Департаментів Харківської обласної державної адміністрації.

Члени постійної комісії регулярно проводять прийоми виборців у закріплених районах, вирішують або сприяють вирішенню проблемних питань.

За звітний період постійна комісія розглянула близько 15 звернень громадян, які мешкають в районах Харківської області, з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації. Усі проблемні питання вирішувались в установлені законодавством терміни, по деяких були направлені запити до профільних Департаментів облдержадміністрації, обласних служб та профільних Департаментів Харківської міської ради, з наступним інформуванням заявників.

Членів постійної комісії об'єднує відповідальна депутатська діяльність та активна життєва позиція. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно. Депутати постійної комісії  поважають думку один одного та колег, що дає можливість швидко і без перешкод вирішувати проблемні питання та приймати необхідні рішення.

 

 

 

 

Голова постійної комісії                                                     О.Гусаров