ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

ПРО ХІД ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ АРХШНОЇ СПРАВИ

В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ  НА 2017 - 2021 РОКИ, ЗАТВЕРДЖЕНОЇ РІШЕННЯМ ОБЛАСНОЇ РАДИ ВІД                              

 23 ЛЮТОГО 2017 РОКУ № 386-VII

1. Загальні положення

Програму розвитку архівної справи в Харківській області на 2017-2021 роки (далі - Програма) затверджено рішенням IX сесії VII скликання Харківської обласної ради від  23 лютого 2017 року № 386-VII, яка розроблена відповідно до Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» та Стратегії розвитку Харківської області до 2020 року, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 05 березня 2015 року № 1151-VI.

Прийняття Програми було зумовлено необхідністю реалізації сучасної політики і стратегії держави, спрямованих на створення й підтримання належних умов для гарантованого довічного зберігання документів Національного архівного фонду місцевого значення, у яких знайшли відображення усі сторони соціально-економічного, наукового та культурного життя Слобідського краю періоду 1739 - 2017 років, та створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до архівних установ.

2. Підсумки виконання заходів, передбачених Програмою

в 2017 році

Метою Програми є створення та підтримання умов для забезпечення гарантованого довічного зберігання документів НАФ місцевого значення, як чинника соціального розвитку українського суспільства, їх всебічного використання та створення сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області.

Для вирішення проблем, які визначено Програмою на 2017 рік, передбачалися кошти у сумі 3080,0 тис. грн. із обласного бюджету.

Завдяки фінансуванню із обласного бюджету, значною мірою вирішено питання в напрямку діяльності щодо створення безпечних сприятливих умов для забезпечення якісного надання архівних послуг громадянам, які звертаються до Державного архіву Харківської області, по проведенню невідкладного капітального ремонту фасаду будівлі по вул.Мироносицькій.41 (обсяг фінансування в 2017 році - 1500,00 тис.грн.) та по встановленню енергоефективних метало пластикових вікон (у будівлі архіву по вул. Мироносицькій, 41 (обсяг фінансування в 2017 році - 500,00 тис.грн} На ці заходи за Програмою було заплановано витратити 2000,0 тис. грн. із обласного бюджету. У 2017 році виділено фінансування із обласного бюджету на суму 1500,0 тис. грн. для проведення невідкладного капітального ремонту фасаду будівлі по вул. Мироносицькій, 41 та 500,00 тис.грн. на встановлення енергоефективних металопластикових вікон (у будівлі архіву по вул. Мироносицькій ,41).

У 2017 році ремонт успішно завершено.

Невирішеною залишилася проблема щодо забезпечення створення Страхового фонду документації (СФД) на проектно-технічну документацію будівель архіву (замовлення виготовлення та придбання страхових мікрокопій СФД на проектно-технічну документацію будівель та комунікацій Державного архіву) - 5,0 тис.грн.; забезпечення належного санітарно - гігієнічного режиму та охорони праці (проведення паспортизації санітарно-технічного стану виробничих ділянок, робочих приміщень - 50,0 тис.грн.; проведення атестації робочих місць щодо умов праці -25,0 тис.грн.) - всього 75,0 тис.грн.

Стосовно напрямку діяльності по забезпеченню збереженості документів Національного архівного фонду України відповідно до вимог законодавства з архівної справи (заходу щодо забезпечення охорони документів Національного архівного фонду України в приміщеннях Державного архіву, дотримання існуючого порядку доступу до приміщень та читальних залів відвідувачами): захід в обсязі 1000,00 тис.грн. в 2017 році по цій Програмі не був профінансований, в подальшому будуть внесені зміни до Програми.

Отже, на сучасному етапі проведено певну роботу щодо здійснення заходів, передбачених Програмою розвитку архівної справи в Харківській області на 2017- 2021 роки. З метою вирішення проблем, які залишаються у роботі Державного архіву, ним підготовлено зміни до Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2017-2021 роки, що дають змогу сконцентрувати зусилля місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на виконанні визначених завдань та забезпечить ефективне проведення регіональної політики у сфері архівної справи на 2018 - 2021 роки.

 

Заступник  директора Державного

архіву Харківської області                                                                                          Є.О.Кущ