Інформація

про хід виконання за 2017 рік

програми «Питна вода Харківської області»

на 2012-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради

від 01 березня 2012 року № 350-VI

 

 

              Згідно з програмою «Питна вода Харківської області» на 2012-2020 роки (далі – Програма) прогнозний обсяг фінансових ресурсів для виконання завдань Програми у 2017 році складав 64,9 млн грн, в тому числі 10,3 млн грн з державного бюджету, 9,3 млн грн з обласного бюджету, 20,5 млн грн з місцевих бюджетів, 3,0 млн грн за рахунок коштів підприємств, 21,8 млн грн з інших джерел.

              Фактично в рамках реалізації заходів Програми за 2017 рік виконано робіт на суму 86,8 млн грн коштів державного, обласного, місцевого бюджетів, підприємств та інших джерел.

              За рахунок цих коштів за напрямками Програми виконані роботи:

              1. Будівництво та реконструкція водозабірних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання: збудовано глибоководну свердловину в смт Савинці Балаклійського району, реконструйовано магістральний водогін в смт Кегичівка та водонапірну башту в смт Нова Водолага, капітально відремонтовано свердловину в с. Ватутіне Нововодолазького району та водопровідну мережу в селі Побєда Первомайського району, здійснено заміну насосного обладнання на 4-х свердловинах у Харківському районі. Проводилися роботи з реконструкції та зміцнення греблі Печенізького гідровузла.

              2. Упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання. Упорядковано 82 зони санітарної охорони джерел питного водопостачання.

              3. Впровадження станцій (установок) доочищення питної води у системах централізованого водопостачання. Впроваджена установка доочистки питної води на системі централізованого водопостачання в Добровільській ЗОШ І-ІІІ ст. Близнюківського району.

              4. Будівництво та реконструкція водопровідних та каналізаційних очисних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання. Проведена заміна насосного обладнання на п’яти каналізаційних насосних станціях в Харківському районі. На об’єктах КП «Харківводоканал» виконані роботи з реконструкції діючого енергогосподарства, модернізації насосного, електричного обладнання і запірно-регулюючої арматури, вантузів на спорудах водопостачання, здійснювалось впровадження тиристорних перетворювачів частоти обертів насосних агрегатів по всій системі подачі і розподілу води та автоматизованої розрахункової системи обліку енергоносіїв і модернізації систем АСУВ і АСУВТП на об’єктах водопостачання, технічне переоснащення компресорних станцій та систем аерації очисних споруд із застосуванням енергозберігаючого обладнання та з урахуванням автоматичного регулювання подачі повітря.

              5. Оснащення лабораторій контролю якості води та стічних вод сучасним контрольно-аналітичним обладнанням. Оснащено сучасним контрольно-аналітичним обладнанням лабораторії контролю якості води та стічних вод Красноградського КП «Водоканал» та КП «Харківводоканал».

              6. Розроблення, удосконалення та впровадження науково-дослідних і дослідно-конструкторських розробок. КП «Харківводоканал» виконані проектні роботи з модернізації насосного електричного устаткування, запірно-регулюючої арматури та вантузів на об’єктах водопостачання, а також проектно-дослідницькі роботи для будівництва цехів із виробництва низькоконцентрованого гипохлориту натрію на ВУВГ «Донець» та ВУВГ «Дніпро» і переобладнання хлораторних, хлордозаторних на системі ПРВ м. Харкова з використанням товарного гипохлориту натрію.

              В області приділяється особлива увага забезпеченню населення якісною питною водою. За кошти обласного бюджету при співфінансуванні з місцевих бюджетів та кошти ПАТ «Укргазвидобування», по яких Департамент житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури обласної державної адміністрації визначено головним розпорядником, у 2017 році:

Збудовано:  модульні очисні споруди в с. Богуславка Борівського району та в с. Нагірне Зачепилівського району; свердловини в м. Барвінкове та с. Іванівка Барвінківського району.

Реконструйовано:

- очисні споруди в с. Бірки Зміївського р-ну та с. Феськи Золочівського району;

- очисні споруди та каналізаційний колектор в смт Золочів;

- дощову каналізацію в м. Чугуїв;

- водозабір в м. Валки та с. Стара Покрова Чугуївського району;

- свердловину № 2 та блочну станцію обеззалізування питної води в м. Барвінкове;

- башту Рожновського в с. Леб'яже Чугуївського району;

- водопровід в м. Лозова.

Проведено капітальний ремонт: водогону в м. Красноград та м. Валки; мережі водопостачання в м. Зміїв, с. Бірки та с. Лиман Зміївського р-ну, с. Сковородинівка Золочівського р-ну; системи водопостачання сел. Слобідське Первомайського району, свердловин в м. Люботин та смт Печеніги.

              Були продовжені роботи з реконструкції системи водопостачання в смт Орілька Лозівського району, велись роботи з капітального ремонту системи водопостачання в с. Дубові Гряди Сахновщинського району. Розпочато роботи з реконструкції каналізаційного колектору у м. Первомайський та м. Лозова, водопровідної магістралі у смт Великий Бурлук (виконано пусковий комплекс).

              За рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету, по яких Департамент капітального будівництва обласної державної адміністрації визначено головним розпорядником, в 2017 році були продовжені роботи з реконструкції водоводу від водопровідної насосної станції 2-го підйому Букінського водозабору до контррезервуарів, розташованих на вул. Аеродромній в м. Ізюм, та очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради.

 

              Впровадження зазначених заходів програми «Питна вода Харківської області» на 2012-2020 роки дозволить покращити якість та рівень забезпеченості послугою водопостачання споживачів області.

 

 

Директор Департаменту житлово-

комунального господарства та розвитку

інфраструктури Харківської обласної

державної адміністрації                                                                           С.В. Магдисюк

 

 

 

Кокоріна 705 21 46