ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради Про перейменування ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ЛОЗІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ»

 

До Харківської обласної ради надійшло звернення від ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ЛОЗІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ» (вх. 2811/01-37 від 05.04.2018) стосовно винесення на чергову сесію обласної ради питання перейменування даного закладу на ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЛОЗІВСЬКИЙ ВИЩИЙ КОЛЕДЖ МИСТЕЦТВ».

ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЛОЗІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ» знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області.

Юридична адреса закладу: Харківська область, Лозівський район, м. Лозова, м/р 4, буд. 3.

ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЛОЗІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ» готує фахівців з галузі знань 02 «Культура і мистецтво» за спеціальностями: 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація», 024 «Хореографія», 025 «Музичне мистецтво», зі спеціалізаціями згідно з освітніми програмами і навчальними планами та проводить підвищення кваліфікації за акредитованими спеціальностями.

У планах закладу – придбання обладнання і матеріалів для відкриття у 2018 році нових спеціалізацій декоративно-прикладного спрямування, а саме: «гончарство», «художня кераміка», «художнє дерево».

На засадах самоокупності другий рік провадиться навчально-виховний процес у гуртках естетичного виховання дітей віком від 6 до 12 років (живопис, декоративно-прикладне мистецтво, хореографія, народний спів, естрадний спів, естрадний інструментальний ансамбль).

У 2018 році планується відкриття спортивних секцій і гуртків для студентської молоді і дорослих, студії танцю і студії живопису для дорослих.

Відповідно до підпункту 4, пункту 2 розділу ХV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про вищу освіту» диплом про вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста (початкова вища освіта) прирівнюється до диплома про вищу освіту за освітньо-професійним ступенем молодшого бакалавра.

Відповідно до пункту 1 статті 5 цього Закону початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти відповідає п’ятому кваліфікаційному рівню Національної рамки кваліфікацій і передбачає здобуття особою загальнокультурної та професійно орієнтованої підготовки, спеціальних знань та умінь, а також певного досвіду їх практичного застосування з метою виконання типових завдань, що передбачені для первинних посад у відповідній галузі професійної діяльності.

Закон України «Про вищу освіту» не містить такого типу вищого навчального закладу як училище. У підпункті 3 пункту 1 статті 28 «Типи вищих навчальних закладів» зазначеного Закону йде мова про те, що «коледж – галузевий вищий навчальний заклад, що провадить освітню діяльність, пов’язану зі здобуттям ступенів молодшого бакалавра та/або бакалавра, проводить прикладні наукові дослідження. Коледж також має право здійснювати підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста».

Крім того, у європейському і світовому освітньому просторі відсутній тип вищого навчального закладу – училище, а є коледжі, які надають освітні послуги з отримання відповідного освітньо-професійного ступеня, тому випускники ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ «ЛОЗІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ»  мають певні труднощі щодо доказової бази училища як вищого навчального закладу при вступі до вищих навчальних закладів або прийомі на роботу за кордоном України.

Питання перейменування ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ «ЛОЗІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ» на ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЛОЗІВСЬКИЙ ВИЩИЙ КОЛЕДЖ МИСТЕЦТВ» обговорювалося на загальних зборах трудового колективу, отримало схвалення і повну підтримку працівників і студентів закладу.

Виконавчим комітетом Лозівської міської ради 06 квітня 2018 року підтримано перейменування ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ «ЛОЗІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ» на ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЛОЗІВСЬКИЙ ВИЩИЙ КОЛЕДЖ МИСТЕЦТВ».

Прийняття рішення про перейменування навчального закладу позитивно вплине на імідж випускників ОБЛАСНОГО  КОМУНАЛЬНОГО  ЗАКЛАДУ «ЛОЗІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ» на ринку праці та у перспективі подальшого навчання у вищих навчальних закладах в Україні та за її межами.

У зв’язку з цим підготовлено проект рішення обласної ради Про перейменування ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ЛОЗІВСЬКЕ УЧИЛИЩЕ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ»”.

 

 

 

 

 

Заступник начальника  управління

з питань комунальної власності,

начальник відділу по роботі з

керівниками суб’єктів спільної

власності, обліку майна та майнових

відносин виконавчого апарату 

обласної ради                                                                                             І. Є. Потопальська