ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України  щодо раціонального використання та охорони  земель під полезахисними лісосмугами.

Останнім часом до депутатів обласної ради звертаються представники сільськогосподарських підприємств Харківської області, які стурбовані незадовільним станом значної кількості земель, зайнятих старими багаторічними насадженнями, у тому числі полезахисними лісовими смугами.

Раціональне використання та охорона земель залишається нині актуальною проблемою. Серед численних заходів з охорони земель та боротьби з негативними деградаційними процесами важливе місце належить землям під полезахисними лісовими насадженнями.

Однією з найголовніших проблем використання земель під полезахисними лісовими смугами, іншими несільськогосподарськими угіддями в Харківській області, стала невизначеність їхньої правової долі при проведенні земельної реформи й паюванні земель колективних сільськогосподарських підприємств. Гострота проблеми посилюється через незабезпечення належного обліку земельних ресурсів, контролю за їх наявністю, станом та використанням. Тривала відсутність господаря у полезахисних лісових смуг та інших лісових насадженнь призвела до масових рубок та винищення лісосмуг, безконтрольності та нераціонального їх використання.

За даними Головного управління Держгеокадастру у Харківській області на сьогодні не передано у користування лісогосподарським підприємствам та іншим суб’єктам господарської діяльності близько 78 тис. га земель, вкритих лісовими насадженнями, у тому числі – 26,5 тис. га полезахисних лісових смуг.

Ці землі знаходяться поза зоною господарської діяльності. В них не проводяться господарські заходи, не ведеться охорона від незаконних рубок та пожеж. В результаті такої бездіяльності, виникають такі негативні явища, як руйнування ґрунту (вітрова та водна ерозія), погіршення стану агробіоценозу, масові рубки лісових смуг та інших лісових насаджень; зниження урожайності сільськогосподарських культур.

Загальний стан сільськогосподарських угідь на території Харківської області є незадовільним і характеризується деградацією земель, яка прогресує і є наслідком значного господарського освоєння земельного фонду. Ситуацію погіршує відсутність належних заходів з охорони та відтворення цих угідь як основного виробничого ресурсу.

Причинами, що призвели до такого критичного стану захисних насаджень в області є неефективна система контролю за використанням природних ресурсів та відсутність відповідальності за поруби зелених насаджень за межами населених пунктів на землях з невизначеним користувачем.

Катастрофічний стан захисних лісових насаджень, які не передано в користування, зокрема захисних лісових смуг, обумовлює зниження врожайності сільськогосподарських культур і загалом негативно впливає на ефективність агропромислового виробництва. Це призводить не лише до суттєвих економічних збитків, а й загрожує продовольчій та екологічній безпеці регіону. На сьогодні відсутня інформація щодо кількісних та якісних характеристик цих насаджень, які необхідно мати в наявності для подальшого планування заходів щодо їхнього утримання, збереження та відновлення.

З метою вирішення проблемної ситуації з полезахисними лісовими насадженнями, яка дозволить побудувати в області ефективну систему контролю за використанням природних ресурсів та наддасть можливість  встановлення відповідальності за поруби зелених насаджень за межами населених пунктів на землях з невизначеним користувачем депутати Харківської обласної ради вважають за необхідне:

- провести інвентаризацію земель під полезахисними лісовими насадженнями на землях сільськогосподарського та іншого призначення, визначити правовий статус проінвентаризованих земель та визначення їх користувача, передати землі, зайняті полезахисними лісовими насадженнями, в постійне користування визначеному суб’єкту господарювання для проведення заходів з охорони, захисту та відтворення захисних лісових насаджень.

 Однак, реалізувати вищезазначені заходи на місцевому рівні без залучення коштів з Державного бюджету України неможливо, у зв’язку з тим, що полезахисні смуги за межами населених пунктів віднесені до державної форми власності, а фінансування здійснення землеустрою, на землях державної форми власності проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України.

Зважаючи на вищевикладене, поділяючи позицію громадськості щодо необхідності термінового врегулювання питання безконтрольних масових рубок та винищення лісосмуг, ураховуючи ймовірне загострення соціальної напруги серед мешканців Харківської області просимо розглянути можливість передбачити додаткове фінансування на реалізацію вищезазначених заходів із Державного бюджету України.

 

 

СХВАЛЕНО

рішення обласної ради

від __________ 2018 року № ____-

(____ сесія VІI скликання)