ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

«Про зміну типу та перейменування КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ КОМАРІВСЬКИЙ ДИТЯЧИЙ БУДИНОК-ІНТЕРНАТ»

 

В системі соціального захисту населення області функціонують 18 будинків-інтернатів, з них 5 геріатричних пансіонатів, спеціальний, 9 психоневрологічних та 3 дитячих будинків-інтернатів.

Щорічно в 3-х дитячих інтернатах (Богодухівському, Шевченківському, Комарівському) в середньому проживають 320 вихованців при плановій чисельності установ 410 ліжко-місць. Протягом останніх 5 років спостерігається тенденція до поступового зменшення чисельності дітей з інвалідністю в інтернатних установах, що пов’язано з комплексом заходів спрямованих на залишення дітей у родині. Ліжковий фонд дитячих інтернатів повністю не використовується, щороку вільними залишаються близько 100 місць.

На виконання Плану заходів з реалізації I етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, затвердженого розпорядженням КМУ від 09.08.2017 № 526-р., в області проводиться відповідна організаційна робота щодо реформування дитячих інтернатних закладів. 

Дитячі будинки-інтернати поділяються на 4 профілі: 1 профіль – діти з інвалідністю, що потребують стороннього догляду без інтелектуальних порушень (дитячі будинки 1 профілю в області відсутні), 2 профіль – діти з інвалідністю з помірною розумовою відсталістю (при проживанні розділяються за статтю), 3 профіль -  діти з інвалідністю з важкою розумовою відсталістю (при проживанні розділяються за статтю), 4 профіль - ліжково-хворі діти з інвалідністю з глибоким ступенем розумової відсталості та вродженими вадами центральної нервової системи (при проживанні не розділяються за статтю).

Наразі у Комарівському дитячому будинку-інтернаті, за віковою категорією вихованці поділяються наступним чином: до 18 років – 45 дітей (з них 26 вихованців 3 профілю та 18 вихованців 4 профілю), від 18 і старше – 56 осіб; за статусом: 1 дитина сирота та 32 дітей позбавлених батьківського піклування.

Виходячи із наведених статистичних даних вбачається, що у Комарівському дитячому інтернаті мешкає 58% дорослих вихованців. Аналогічні дані у Шевченківському дитячому інтернаті – 55 % вихованців понад 18 років.

Водночас повідомляємо, що протягом тривалого часу існує черга на влаштування чоловіків з психічними захворюваннями до психоневрологічних інтернатів (розрахованих на 700 місць).

З метою ефективного використання ліжкового фонду інтернатних установ області, поліпшення умов проживання підопічних з інвалідністю, ліквідації черги на влаштування до психоневрологічних інтернатів вважаємо за можливе:

- Змінити тип КУ Комарівський дитячий будинок-інтернат на психоневрологічний інтернат на 100 місць для осіб з інвалідністю віком старше 18 років із стійкими інтелектуальними та/або психічними порушеннями, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, надання медичної допомоги, комплексу реабілітаційних послуг.

- Перейменувати КУ Комарівський дитячий будинок-інтернат в КУ Комарівський психоневрологічний інтернат.

- Дітей Комарівського дитячого будинку-інтернату переселити до Богодухівського та Шевченківського дитячих будинків-інтернатів, враховуючи стан їх здоров’я та особисті побажання батьків, опікунів.

-  Зобов’язати директора КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ КОМАРІВСЬКОГО ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНОГО ІНТЕРНАТУ (Усова Є.В.) вжити необхідних організаційно-правових заходів, пов’язаних із зміною типу установи та перейменуванням, згідно із чинним законодавством України.

-  Харківській обласній раді затвердити Положення про КОМУНАЛЬНУ УСТАНОВУ КОМАРІВСЬКОГО ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНОГО ІНТЕРНАТУ.

- Доручити Харківській обласній державній адміністрації забезпечити фінансування КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ КОМАРІВСЬКОГО ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНОГО ІНТЕРНАТУ за рахунок коштів обласного бюджету, затверджених на галузь «Соціальний захист та соціальне забезпечення».

Враховуючи вищевикладене, вважаємо за доцільне розглянути Харківською обласною радою питання «Про зміну типу та перейменування КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ КОМАРІВСЬКИЙ ДИТЯЧИЙ БУДИНОК-ІНТЕРНАТ».

 

 

Директор Департаменту соціального

захисту населення Харківської  

обласної державної адміністрації                                                              Ю.І. Шпарага