Пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради

 

«Про внесення змін до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VII (зі змінами)»

 

Проект рішення вноситься за ініціативою обласної державної адміністрації з метою удосконалення заходів комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішення обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VII (зі змінами) (далі -  Комплексна програма).

Щодо додаткового виділення коштів для санаторно-курортного лікування окремих категорій громадян (підпункту 2.1.1. пункту 2.1. підрозділу 2. розділу 8 Комплексної програми ).

У зв’язку із збільшенням у поточному році граничної вартості санаторно-курортної путівки (6 822 грн. – для осіб з інвалідністю, 8 186 грн. – для осіб без інвалідності) виникла необхідність у виділені з обласного бюджету додаткових коштів у сумі 2 920,6 тис. грн.

Щодо додаткового виділення коштів для санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до І категорії (підпункту 2.3.2. пункту 2.1. підрозділу 2. розділу 8 Комплексної програми ).

На обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням у 2018 році, відповідно до поданих заяв, перебуває 1751 особа, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесена до І категорії.

Розмір грошової допомоги для компенсації у 2018 році вартості путівок шляхом безготівкового перерахування санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, за надання послуг із санаторно-курортного лікування або оздоровлення чи відпочинку осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 25.01.2018 № 31 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2018 році», та становить 6 822 грн.

Доведений обсяг видатків з Державного бюджету на санаторно-курортне лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, 1 категорії складає 5,5 млн. грн. та дозволить оздоровити лише 800 осіб, що складає 49% від потреби.

Додатково потребують санаторно-курортного лікування ще 471 постраждала особа, яка мешкає в Харківській області.

Враховуючи вищезазначене, для 100% охоплення санаторно-курортним лікуванням постраждалих громадян І категорії, додатково з обласного бюджету необхідно виділити 3 213,162 тис.грн.

Щодо забезпечення виготовлення бланків посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім`ї (підпункту 5.4.1. пункту 5.4.. підрозділу 5. розділу 8 Комплексної програми ).

Обласною державною адміністрацією вивчено потребу районів та міст обласного значення у виготовлені бланків посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї на 2018 рік. Комплексною програмою не передбачено субвенції районів та міст обласного значення обласному бюджету на забезпечення виготовлення бланків посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї у 2018 році. У зв’язку з цим виникла необхідність передбачити відповідні видатки у сумі 150 тис. грн., на поточний рік, для задоволення потреби у посвідченнях районів та міст обласного значення. 

 
 
 

Директор Департаменту

соціального захисту населення

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                                   Ю.І. Шпарага