Інформація

про хід виконання комплексної Програми розвитку

водного господарства Харківської області на  період до 2021 року

 

Комплексну Програму розвитку водного господарства Харківської області на період до 2021 року було розроблено на виконання Закону України від 24 травня 2012 року №4836-VI «Про затвердження  Загальнодержавної  цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року».

Програма розроблена Харківським обласним управлінням водних ресурсів та затверджена рішенням обласної ради від 20.06.2013р. № 746-VI (ХХІІ сесія VI скликання)  з метою підвищення  ефективності використання меліоративних систем області, відновлення ролі меліорованих земель у продовольчому та ресурсному забезпеченні області, поліпшення екологічного стану сільських територій та умов проживання населення, запобігання  та ліквідація наслідків шкідливої дії вод, збереження та  відтворення водних ресурсів.

Відповідно до Програми фінансування заходів  здійснюється за рахунок коштів з Державного бюджету  та інших джерел фінансування (власні кошти сільськогосподарських виробників) не заборонені чинним законодавством України. З місцевих бюджетів кошти на виконання Програми не передбачались і не виділялись.

За 2013-2017 роки  було передбачено фінансування  заходів на суму 394,86 млн. грн., у тому числі державних коштів – 162,16 млн. грн., інших джерел (власні кошти сільськогосподарських виробників) – 232,7 млн. грн. Фактично було профінансовано та освоєно 169,8 млн. грн., у тому числі державних коштів – 136,97 млн. грн., інших джерел (власні кошти сільськогосподарських виробників) – 32,83 млн. грн.

Таким чином, прогнозний обсяг фінансування Програми за рахунок державного бюджету виконаний на 84%, за рахунок інших джерел (власні кошти сільськогосподарських виробників) – на  14%.

З місцевих бюджетів кошти на виконання Програми не передбачались і не виділялись.

Програма передбачає 2 напрями:

1.  За напрямом «Забезпечення розвитку меліорації земель і поліпшення екологічного стану зрошуваних земель» передбачено фінансування заходів у сумі 367,15 млн. грн., у тому числі з державного бюджету 134,45 млн. грн., з інших джерел (власні кошти сільськогосподарських виробників) – 232,7 млн. грн. Профінансовано та освоєно 168,78 млн. грн., у тому числі з державного бюджету – 135,95 млн. грн, з інших джерел (власні кошти сільськогосподарських виробників) – 32,83 млн. грн., що становить 46% від прогнозних обсягів з усіх джерел фінансування Програми.

В тому числі:

1. По завданню 1 «Утримання водогосподарсько-меліоративного комплексу» відповідно до Програми передбачено з державного бюджету – 129,9 млн. грн, профінансовано та освоєно – 135,95 млн. грн., що становить 105% від прогнозних обсягів фінансування, з інших джерел (власні кошти сільськогосподарських виробників) – 29,3 млн. грн., профінансовано та освоєно – 14,56 млн. грн., що становить 50% від прогнозного обсягу фінансування Програми.

Кошти державного бюджету використовувались на оплату праці працівників  водогосподарських організацій, підготовку зрошувальних систем до поливного сезону,  регулювання водоповітряного режиму осушуваних земель, виконання ремонтних робіт основних меліоративних фондів насосних станцій, міжгосподарської меліоративної мережі, гідротехнічних споруд та ін.), оплату енергоносіїв та комунальних послуг. Для обслуговування міжгосподарської мережі за рахунок коштів державного бюджету у 2013 році був придбаний 1 екскаватор вартістю 0,4 млн. грн.

Основною проблемою водогосподарського комплексу в Харківській області є відсутність державного фінансування на капітальний ремонт, модернізацію і реконструкцію міжгосподарських та внутрішньогосподарських зрошувальних систем, а також відсутність зацікавленості сільгоспвиробників у вкладанні власних коштів в розвиток меліорації.  

2. По завданню 2  «Забезпечення  сталого функціонування та екологічної безпеки меліоративних систем» заплановано фінансування з державного бюджету – 4,55 млн. грн., з інших джерел (власні кошти сільськогосподарських виробників) – 203,4 млн. грн., профінансовано та освоєно – 18,27 млн. грн., становить 9% від прогнозного  обсягу фінансування.

Відповідно до Програми рекомендовано сільськогосподарськими  підприємствами виконати реконструкцію внутрішньогосподарської інженерної мережі зрошувальних систем на 87,3 млн. грн., було витрачено ними лише 0,494 млн. грн. За цей час було придбано сільгоспвиробниками лише 15 дощувальних машин вартістю 17,776 млн. грн., при плані придбання  поливної техніки 258 одиниць вартістю 116,1 млн. грн., що становить 15% від прогнозних обсягів фінансування за власні кошти сільгоспвиробників. 

2. За напрямом «Захист сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод» на період 2013-2017 років Програмою передбачено фінансування заходів з державного бюджету на 27,71 млн. грн.

Природоохоронні заходи були профінансовані та освоєні у сумі  1,02 млн. грн., що становить 3,7% від прогнозних обсягів фінансування. З 9 заходів передбачених цим напрямком, фінансування здійснювалось по 2 заходам - розчищення та регулювання русел річок і водойм (розчистка р. Уди в Золочівському та Харківському районах 0,87 млн. грн. - роботи були виконані у 2013 році, профінансовані у 2013-2014 роках) та проведення проектно-вишукувальних робіт (р. Сухий Торець Барвінківського району 0,15 млн. грн. – роботи були виконані у 2013 році, профінансовані - у 2014 році).

Протягом  2014-2017 років кошти з державного бюджету на проведення природоохоронних заходів згідно Програми не виділялися.

 

 

Начальник Харківського обласного

управління водних ресурсів                                                 А.О. Димитрієв