ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

 

Про надання попередньої згоди на прийняття цілісних майнових комплексів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної власності, що мають статус окремих юридичних осіб, із державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області

 

Проект рішення розроблено з метою створення умов для подальшого функціонування та розвитку в регіоні вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної власності, що мають статус окремих юридичних осіб, та підготовки фахівців для усіх галузей економіки держави, забезпечення розвитку та конкурентоспроможності підприємств регіону, відповідно до статті 24 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності».

Відповідно до ст. 90 Бюджетного кодексу України та ст. 24 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» у 2018 році на фінансування з обласного бюджету передані 17 вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної форми власності (далі - ВНЗ І-ІІ р.а.), що мають статус окремих юридичних осіб  згідно з додатком10 до цього Закону.

На утримання закладів зазначеної категорії рішенням сесії Харківської обласної ради від 07.12.2017 № 576-VII «Про обласний бюджет на 2018 рік» (зі змінами) виділено 288,8 млн.грн., в тому числі 33,2 млн. – освітня субвенція з державного бюджету для виплати заробітної плати з нарахуваннями педагогічних працівників (в частині здобуття повної загальної середньої освіти студентами ВНЗ І-ІІ р.а). Затверджена сума забезпечує потребу ВНЗ І-ІІ р.а. у видатках на заробітну плату з нарахуваннями, придбання продуктів харчування, виплату академічних та соціальних стипендій, оплату за спожиті енергоносії, комунальні послуги до кінця поточного року.

Крім того, в межах реалізації обласної програми «Новий освітній простір Харківщини» на 2014 – 2018 роки» з метою соціальної підтримки студентства ВНЗ за рахунок коштів обласного бюджету передбачено 3,6 млн. грн. для забезпечення пільгового (50%) проїзду у метрополітені м. Харкова.

Статтею 24 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» передбачено забезпечити в установленому порядку передачу з державної у комунальну власність вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної власності, що мають статус окремих юридичних осіб, визначених у додатку № 10 даного Закону.

Правові засади передачі вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної власності з державної власності у комунальну визначені Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» (далі-Закон).

Статтею 7 Закону передбачено безоплатну передачу з державної у комунальну власність, зокрема навчальних закладів, за умови взяття органами місцевого самоврядування зобов’язання використовувати такі об’єкти за цільовим призначенням і не відчужувати у приватну власність.

Статтею 3 Закону встановлено, що ініціатива щодо передачі об'єктів права державної та комунальної  власності може виходити відповідно від органів, уповноважених управляти державним майном, Національної академії наук, інших аналогічних самоврядних організацій, яким передано в користування державне майно, місцевих органів виконавчої влади, відповідних органів місцевого самоврядування.

Передача закладів освіти з державної у комунальну власність здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України за наявності згоди (рішення сесії) відповідних рад.

Крім того, згідно з вимогами статті 7 Закону визначено, що передача об’єкта у державну чи комунальну власність є підставою для передачі відповідно у державну чи комунальну власність земельної ділянки, на якій розміщений об’єкт передачі. Кадастровий номер та розмір такої земельної ділянки зазначаються у рішенні органу, який приймає рішення про передачу.

Нерухоме майно, що перебуває на балансі вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації відноситься до сфери управління Міністерства освіти і науки України. Передача цілісних майнових комплексів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної власності, що мають статус окремих юридичних осіб, здійснюється відповідно до Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» та Положення про порядок передачі об’єктів права державної власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 вересня 1998 року № 1482 «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності».

В області триває робота щодо проведення інвентаризації нерухомого майна вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної власності, що мають статус окремих юридичних осіб; оформлення документів на право власності на нерухоме майна та державних актів на право постійного користування земельними ділянками.

Абзацом 6 статті 24 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» передбачено можливість Міністерству освіти і науки України, Міністерству охорони здоров’я України, Міністерству культури України разом з вищими навчальними закладами І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації державної власності до 1 червня 2018 року прийняти рішення щодо діяльності входження вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної власності, що мають статус окремих юридичних осіб, до складу вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації державної власності (як структурних підрозділів).

З огляду на це, Міністерством освіти і науки України (далі - МОНУ) було направлено керівникам вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної власності, що мають статус окремих юридичних осіб, лист № 1/11-3886 від 06.04.2018, відповідно до якого у разі, коли вищий навчальний заклад І-ІІ рівнів акредитації планує входження до складу вищого навчального закладу ІІІ-ІV рівнів акредитації державної власності, необхідно до 11 травня 2018 року надати до МОНУ рішення вищого колегіального органу громадянського  самоврядування.

За оперативною інформацією керівників 17 вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, що мають статус окремої юридичної особи та з 01.01.2018 року фінансуються з обласного бюджету, трудовими колективами не приймалися рішення про входження до складу вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації державної власності (як структурних підрозділів).

На сьогодні у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації, що мають статус окремої юридичної особи та фінансуються з обласного бюджету працює 2351 особа; навчається 11889 студентів.

 

 

 

Директор Департаменту                                                                         Л.Г. Карпова